Közélet

Ünnepi állománygyűlés először

2014-02-12 18:28

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE rendeszet_evertekelo_140212ml_14.jpg

Első alkalommal, de hagyományteremtő céllal szervezett ünnepi, évértékelő állománygyűlést a Miskolci Önkormányzati Rendészet. Az állománygyűlésen áttekintették az elmúlt év munkáját, lépéseit, és a társhatóságok vezetői is szóltak a közösen végzett munkáról.

Az állománygyűlésen az önkormányzat és a társszervek vezetői, képviselői is részt vettek az önkormányzati rendészet minden dolgozóján kívül.

Tíz megkérdezett miskolciból nyolc biztosan azt mondaná, hogy jobb közbiztonságot szeretne, a feladat tehát adott, amely nem kicsi, kezdte beszédét Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Sok lépés történt 2010 óta, amely ebbe az irányba hat, a közbiztonság alapja a rendészettel elég stabil. Nagyszerű a kapcsolatrendszer, amely kialakult a bűnmegelőzésben és felderítésben, az együttműködés már intézményesült. 2014 eddig eltelt időszakában harmadára csökkent a rablások száma a városban, ami jelzi, hogy jó úton járnak, hangsúlyozta a polgármester.

rendeszet_evertekelo_140212ml_07.jpg

A digitális rendszer kiépítése tovább erősíti majd az együttműködést, a megelőzésbe pedig be szeretnék vonni a lakosságot is. Kriza Ákos megemlítette, történtek már támadások a médián keresztül a rendészet ellen, de kérte a dolgozókat, nyugodjanak meg, meg fogja az önkormányzat védeni őket. Az a munka nem hiábavaló, amit végeznek, Miskolcon rendnek és biztonságnak kell lennie. „Építsük együtt a biztonságos Miskolcot, ahol jó élni és dolgozni” – zárta mondandóját a polgármester.

Miskolc úttörő szerepet vállalt azzal, hogy létrehozta az önkormányzati rendészetet, kezdte beszédét Vincze Csaba, a MÖR igazgatója. Kilencven fővel dolgoznak, ebből 35 közterület felügyelő, 15 mezőőr, amelyből 6 lovas. Kiemelte a segédfelügyelők bevezetését, melyek segítségével növelni tudták a járőrpárok létszámát. Munkájukat hivatásnak tekintik, munkaidőn kívül sem mennek el a törvénytelenségek mellett. Beszélt az épületükről, melybe októberben költözhettek be, és amely jelentősen javította a munkakörülményeiket, illetve lehetőséget biztosított egy európai színvonalú ügyfélszolgálat kialakítására. Egységes ruhával látták el a dolgozókat, ahogy egységes az autók megjelenése is, amelyeket flottakövető rendszerrel láttak el, így egy térképen mindig látható, hogy járnak, ennek segítségével hatékonyabban tudják bevetni őket.Dolgoznak a digitális rádiórendszer kiépítésén, amellyel a dolgozók is nyomon követhetők lesznek az autókhoz hasonlóan, ez csatlakozik majd a rendőrség tevékenységi központjához a még jobb együttműködés érdekében. Működik a kamerafigyelő központ is már, ahol a város térfigyelő kameráinak képét ellenőrzik, köztük a függőkert 16 és az Avas Szálló 5 kameráját is. Tesztüzem alatt áll a belvárosi rendszámfelismerő rendszer, amely kapcsán szeretnék a lopott járműveket is ellenőrizni. De tervezik a módszer bevezetését Miskolc bekötő útjain is. Igyekeznek a mostaninál is szorosabban együttműködni a MiRendSec Kft.-vel is. 2013. április 1-től december 31-ig összesen 37 870 intézkedésük volt, amely kapcsán Vince Csaba megjegyezte, hatalmas számról van szó, amely jól mutatja a munkájukat.

rendeszet_evertekelo_140212ml_20.jpg

Országos és helyi szinten is óriási adósságot örökölt a Fidesz-KDNP 2010-ben, így nem volt egyszerű feladat ebből kievickélni és közbiztonságot teremteni. Mindez súlyosbítva a fészekrakó csalókkal és a nyilvántartás nélkül beköltözők tömegéve, hangsúlyozta Sebestyén László országgyűlési képviselő. Forrás biztosításával visszaállították az utcai rendőr-járőröket és megalakították a rendészetet, aminek segítségével látható rendőrség és látható rendészet jelent meg az utcákon. Olyan kézzelfogható lépések ezek, amelyekkel valóban eredményt lehet elérni, az ellenzék akadályozása és akciói ellenére is.

rendeszet_evertekelo_140212ml_08.jpg

A közrend, közbiztonság bonyolult rendszer, amelynek csak egy szelete a rendőrség, mondta Bogyay Ferenc, Miskolc rendőrkapitánya. A bűnüldözés közben kénytelenek a fajsúlyosabb ügyekre koncentrálni, így előfordulhatott, hogy kisebb törvénysértések retorzió nélkül maradtak, ebben most nagy segítség a rendészet számukra. A rendőr, közterület-felügyelő járőrpárosokat sikertörténetnek nevezte, mint mondta, eddig mindenki csak pozitívan vélekedett róla, és más települések is keresik a lehetőségét, hogy hasonló működhessen náluk. A rendőrkapitány szólt arról is, hogy a regisztrált bűncselekmények száma csökkent a városban, így a közterületen elkövetett eseteké is, miközben javult a felderítés. Hozzátette: az önkormányzati rendészet léte érték, melynek fejlesztése indokolt.

Szót kapott Csóra György, az Országos Polgárőr Szövetség megyei elnöke, aki kiemelte, mennyire fontos a kialakult együttműködés. Még több területen próbálnak a jövőben bekapcsolódni a bűnmegelőzési munkába, segítve a rendőrség és a rendészet munkáját is. A polgárőrség szlogenjét felhasználva mondta: „együtt, egymásért, a miskolciak biztonságáért fogjunk össze!”

H. I.
fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-10-14 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!