Közélet

A pedagógia kultúrája – hetedszer is Taní-tani

2014-02-07 16:21

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE tanitanikonf2.jpg

Taní-tani címmel szervezett konferenciát a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának Tanárképző Intézete pénteken, idén immár hetedik alkalommal. A program során főként azoknak a szakembereknek adtak tájékoztatást, akik a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó pedagógusokat segíthetik majd. A konferencián szó esett arról is, hogy közel 100 millió forint Európai Uniós támogatással megújul a miskolci tanárképzés.

– Nem volt sikeres a munkám. Nem az történt, amihez én hozzá voltam szokva – mesélte Nagyné Baranyi Mária a Miskolc Televízió riporterének. A Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola tanítója hozzátette azonban, hogy ez a sikertelenség nem hagyta nyugodni, így továbbképzésekre járt, amit az iskolája is támogatott. A pedagógus szerint kihívást jelent olyan intézményben tanítani, ahol nyolcvan százalékban hátrányos helyzetű gyerekek tanulnak. Ezeknek a pedagógusokon segítene a Tanárképző Intézet új programja.

Ugrai János, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Tanárképző Intézetének főigazgatója elmondta, a 7 évvel ezelőtt született kezdeményezéssel az a céljuk, hogy az észak-keleti térséget is bekapcsolják az országos neveléstudományi, pedagógiai kutató-fejlesztő munkába, diskurzusba.
– Tesszük ezt azért is, mert ez a régió különösen súlyos szociokulturális, gazdasági problémákkal küszködik, ami lecsapódik az iskolákban is. Itt egyrészt problémaként, másrészt a problémák megoldásának lehetőségeként jelennek meg a pedagógiai kérdések. Ezeket a kérdéseket vitatjuk meg évről évre – mondta a főigazgató.

Hozzátette, műhelybeszélgetéseik témájaként aktualitásokat – így például a közösségi nevelés, az önkéntesség, a civil szerveződések és az iskola kapcsolata, a hátrányos helyzet kezelésének kérdései, vagy éppen a roma gyerekek integrációjának kérdésköre – igyekeznek kiválasztani, ezek adják a konferencia gerincét.

– A pedagógusoknak többféle válaszlehetőséget igyekszünk felkínálni ezekben a kérdésekben, miközben mindig hangsúlyozzuk, hogy nagyon nehéz problémakörben vagyunk mindannyian, és nincsenek receptek. Nem lehet azonnali megoldásokat kínálni. Úgy gondolom azonban, hogy a hálózatépítés, a beszélgetés egymással, a kapcsolatteremtés különböző szakemberekkel országos és regionális szinten is, nagyon fontos dolgok – emelte ki Ugrai János.

A főigazgató szólt a továbbképzésekről is. Mint mondta, igyekeznek újra és újra abszolút a helyhez és aktuális korhoz kötött képzési programokkal jelen lenni a piacon, így például most a portfóliók összeállításához nyújtanak segítséget a pedagógusoknak, ez az életpálya-modell bevezetése kapcsán különösen aktuális. Ismertette, egy most induló, közel 100 millió forintos Európai Uniós támogatású projekt keretei között számos 30, 60 órás ingyenes továbbképzést kínálnak a pedagógusoknak, annak érdekében, hogy egy kicsit felfrissítsék az ismereteiket, tudásukat.

minap.hu
kezdőképünk egy korábbi Taní-tani konferencián készültAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-01-18 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!