Gazdaság

Rendteremtés, fordulat, kibontakozás – miskolci évértékelő

2014-01-29 22:09

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE evertekelo_140129_ja_40.jpg

A Miskolc által megtett utat, az elmúlt évet értékelték, illetve a jövő programját fogalmazták meg az állam, a törvényhozás képviselői, valamint a város vezetése a szerda este, a Művészetek Házában tartott rendezvényen. Az esemény címe is jelezte: a rendteremtés, majd a fordulat évei vannak mögöttünk, és az értékelés szerint elkövetkezett a kibontakozás ideje.

Az évértékelő és programalkotó ünnepségen a költészet és a zene nyelvén is megfogalmazódtak elvi-érzelmi kötődések és célok Kincses Károly színművész és a Bíborszél együttes közreműködésével. A tények és számok nyelvén pedig először – az állam képviseletében – Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke szólt.

Vidékfejlesztés az ország versenyképességéért

– Az ország költségvetésének nincs olyan fejezete, ami valamilyen módon ne kötődne a vidékfejlesztéshez – szögezte le rögtön a legelején. Számos adat és ábra segítségével illusztrálta: bár még a 2012-es előjelzés is az adósság emelkedéséről és a finanszírozási költségek emelkedéséről szólt, sikerült megfordítani a folyamatokat, és az adósság és a költségek is csökkentek.

evertekelo_140129_ja_11.jpg

– Az ördögi körből kiléptünk, a folyamatok megfordultak, és bízhatunk benne, sikerült tartósan emelkedő pályára állítani a gazdaságot – fogalmazott. – A kétezres évek első évtizedének óriási visszaesése után most jutottunk el odáig, hogy együtt mozgunk a környező országokkal.

Kovács Árpád hangsúlyozta: az országot egy egységnek kell tekinteni – és éppen ezért külön kell kezelni a gazdasági mutatókban nagyon is eltérő Nyugat- és Közép-, illetve Észak-magyarországi régiókat. Például amíg az előző két régióban foglalkoztatási bumm mutatkozik, ez itt még nem jellemző – az ország foglalkoztatási sikeréről azonban csak akkor beszélhetünk, ha itt is megfordul az eddigi trend.

evertekelo_140129_ja_14.jpg

– A trend megváltoztatása egy sor örökölt kérdés rendezését kívánja. A múlt ráfordításai tükröződnek a jelenben, most érződik annak a hatása, amit az elmúlt évtizedekben tettünk, vagy éppen nem tettünk meg a saját érdekünkben. Így amit most teszünk, az néhány év múlva fordul majd termőre – fogalmazott. Hangsúlyozta, a közgazdász feladata a harmónia teremtése: meg kell találni az egyensúlyt a társadalom mostani ellátási igényei és a jövő elvárásai között. A kettőt dinamikus egyensúlyban kell tartani, hogy a fejlődés töretlen és fenntartható legyen.

Az országos fejlesztési stratégia szerint az életképes vidékhez éppúgy hozzátartozik a gazdaságfejlesztés, mint például a modern tömegközlekedés, a foglalkoztatás bővítése, a város és környezete kapcsolatának helyreállítása, a korszerű oktatás, az innováció – mindennek meghatározó szereplői a megyei és települési önkormányzatok. A vidékfejlesztés Magyarország versenyképességét szolgálja – és mindezen meghatározott hosszú távú cél egy része a 2014-es költségvetés.
– A számok nyelvén ez 16 ezer milliárdos állami kiadást, az uniós támogatásokkal együtt 7 ezer 600 milliárdos nagyságrendű támogatási lehetőséget jelent, ami a célok szerint a vidék felemelkedését szolgálhatja – összegzett Kovács Árpád.

Családok, munkahelyek, fejlesztések

A törvényhozás képviseletében Sebestyén László országgyűlési képviselő értékelte az elmúlt időszakot – részben az ország egészére, részben konkrétan Miskolcra tekintve.

– Nagyon sok törvényt hoztunk, sok munkát fektettünk abba, hogy az országot kiemeljük a gödörből, és egyenesbe hozzuk az életét. Csak két, nagyon fontos döntést emelnék ki ezek közül. Az egyik a családi adókedvezmény bevezetése, ami a visszajelzések alapján elérte célját, könnyebbé tette a magyar családok életét. A másik a rezsicsökkentés, aminek két ütemén vagyunk túl, és megfogalmaztuk a harmadik tervét is. Eszerint áprilistól a gáz díja 6,5 százalékkal, a villanyáramé szeptembertől 5,7-tel, a távfűtésé októbertől 3,3 százalékkal csökken, ez számításaink szerint immár családonként 100 ezer forint megtakarítást jelent majd évente – sorolta.Emlékeztetett, a kiadások csökkentése mellett több társadalmi csoport bérét sikerült emelni, és azon vannak, hogy minden terület sorra kerüljön, ahol ez szükséges. Ugyanakkor elérte az ország a 3 százalék alatti hiánycélt, rekordszintre csökkent az infláció, 10 százalék alá a munkanélküliség. Mindez úgy, hogy katasztrófák is sújtották az országot.
– A legnagyobb katasztrófának azonban nem a természeti csapásokat tartom, hanem azokat a méltatlan támadásokat, amik külföldről érték az országot. Felhördült egész Európa a bankok, a multik megadóztatása miatt – most viszont már egyre többen érdeklődnek a magyar modell iránt – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

– Nekünk nem az a célunk, hogy a nyugdíjasokat, hanem hogy az extraprofitot adóztassuk meg. Mint ahogy nem az a célunk, hogy segélyt fizessünk, hanem az, hogy bért – mondta, utalva a közmunkaprogramot ért bírálatokra is.

evertekelo_140129_ja_28.jpg

A miskolci eredményekre áttérve kiemelte, három év alatt a városban a több mint 12 ezerről 9 ezerre csökkent a munkanélküliek száma. Felidézte a Bosch ezres, a Vodafone több százas nagyságrendű munkahelyteremtését, a mintegy félezer embernek munkát adó 112-es központ, illetve a beszállítók nélkül ezer főt foglalkoztatni kívánó Takata idetelepülését is.

– Elkészült a lillafüredi függőkert, folyik a diósgyőri vár rekonstrukciója, már elindult az első új villamos, sportfejlesztések kezdődnek hamarosan a Diósgyőr és az MVSC pályáján, sőt az egyetemen is, elkészült a selyemréti, épül a tapolcai strand, intézmények újultak és újulnak meg a városban. Azt szokták mondani bírálóink, kicsi a lobbierőnk – miközben országgyűlési képviselő társaimmal és a városvezetéssel együtt több mint 40 milliárd forint fejlesztési és működési támogatást hoztunk a városba – hangsúlyozta Sebestyén László.

A tapolcai fürdőfejlesztésre, annak miniszteri biztosaként, külön is kitért, és leszögezte: a már épülő sportmedence sem csak a versenysportot szolgálja majd, és a tervek szerint hamarosan bemutathatják a hatmedencés, egész évben nyitva tartó, meleg vizes élménystrand terveit is.
– A város szempontjából gazdaságilag fenntartható létesítménynek kell lennie – a belépőknek pedig a város lakói által megfizethetőnek. Ez nem kérdés. Folytatni kell az elkezdett munkákat, és bízom benne, folytatni is tudjuk. Nekem fontos célom, hogy 10-20 év múlva az unokáim azt mondják, jó munkát végeztél, nagypapa – zárta szavait a képviselő.

„Miskolc növekedési pályára állt”

Kriza Ákos polgármester diagnózissal kezdte évértékelő, programalkotó beszédét – utalva arra, hogy polgármesterré választása előtt orvos volt.

– Sajnos, 2010-ben Miskolc nem volt jó állapotban, úgy is mondhatnám, beteg volt. Csak három „tünetet” hadd emeljek ki. Először is hatalmas adósság terhelte, ami elérte a nettó 36 milliárd forintot – a város minden egyes lakosára 216 ezer jutott volna fejenként. Másodszor, 2002 és 2010 között 50 százalékkal nőtt a munkanélküliség, akkor, amikor még nem volt válság. Harmadszor pedig volt néhány, a városnak nagy kárt okozó program – hogy mást ne említsek, mint a „fészekrakókat”, akik az adósság felhalmozásával, életmódjukkal anyagi és erkölcsi veszteséget okoztak a városnak és lakóinak. Rendet kellett hát tenni, meg kellett kezdeni a gyógyítást – fogalmazott a város polgármestere.

evertekelo_140129_ja_34.jpg

A felépülés nem megy egyik pillanatról a másikra, sok ideig tart, de utána jelentős a javulás. 2010-12 a felépülés, a rendteremtés ideje volt. Ebben a folyamatban fontos volt a munkanélküliség növekedésének megállítása, hogy munkát és jövőképet adó város legyen Miskolc.
– Az egyetemmel és a kamarával együtt pozicionáltuk a várost, és arra jutottunk, hogy Miskolc hagyományainak is megfelelve a mechatronika, az autóipari beszállítás, az alkatrészgyártás, a gépgyártás, az innováció területén lehetünk versenyképesek. Fontos, hogy mindegyik fizikai és szellemi munkaerőt is kíván – emelte ki Kriza Ákos.

Fontos lépés volt, hogy megállították az adósságnövekedést, majd kormányzati segítséggel mostanra le is nullázták a város terhét, „megszabadultunk a jövőnket gúzsba kötő adósságtól”. Visszaszervezték városi hatáskörbe azokat a tevékenységeket, amelyek korábbi kiszervezése csak apasztotta az önkormányzat pénztárcáját, és így valóban a város foglalkozhat a várost érintő kérdésekkel. A legutóbbi ilyen tevékenység a közösségi hulladékszállítás volt.

– Rendteremtésre volt azért is szükség, hogy növekedjen a polgárok biztonságérzete. Vannak eredményeink, sok pozitív visszajelzést kapunk az önkormányzati rendészet, a járőrpárok tevékenységéről, segítenek a segélyhívó oszlopok és a térfigyelő kamerák is. De azt is tudom, sok feladatunk van még ezen a téren. Amikor tavaly nyáron súlyosan bántalmaztak egy fiatalt Miskolc belvárosában, csak az járt a fejemben, hogyan történhetett ez meg? Meglátogattam akkor, azóta már jól van, hál’ Istennek, de mindig az ő arcát látom magam előtt, ha a közbiztonság érdekében határozott lépéseket kérek munkatársaimtól. És megteszünk mindent a jövőben is azért, hogy a szülők ne aggódva várják haza gyermekeiket – mondta a polgármester.

evertekelo_140129_ja_46.jpg

Emlékeztetett a közösségi közlekedés új menetrendje előtti fórumokra – majd a közönség soraiban ülő rektorhoz fordulva megerősítette: igen, a 31-es járat problémáját is meg fogják oldani, csak egy kis időt kérnek még. Felidézte a 2010-es árvizet – és az azóta a Szinván és a Sajón végzett munkát, aminek eredményeként már egyik víz sem veszélyezteti a várost.

– A rendteremtés, gyógyulás évei után pedig következett 2013, a fordulat éve, Miskolc egyre jobban lett. Folyamatosan nőtt a munkahelyek száma, ami az önkormányzat befektetés-ösztönző támogatásának is köszönhető. Miskolc kiemelt fejlesztési övezet lett. A Takata gyár lesz a Mercedes kecskeméti beruházása óta a legnagyobb az egész országban. A Miskolci Mechatronika Park teljesen megtelt, jelenleg 35 vállalkozás, összesen 4536 embernek ad munkát, és a Miskolc Déli Ipari Park fejlődése is folyamatos. Egyértelmű, hogy nemcsak a közmunka által javultak a foglalkoztatási adatok, hanem azért is, mert Miskolcot immár a gazdasági szereplők is érdemesnek tarják beruházásokra. Ez azért lehet, mert stabilitást látnak itt az értékek megőrzésében és az erre épített fejlesztésekben – hangsúlyozta a polgármester azt is hozzátéve: „Miskolc növekedési pályára állt, és minden erőnket bevetjük, hogy ott maradjon, és minél gyorsabban haladjon előre”.

evertekelo_140129_ja_3.jpg

– Köszönöm minden miskolcinak, hogy az országban egyedülálló programokat sikerült elindítanunk, illetve véghezvinnünk! – ide sorolta Miskolc polgármestere többek között a Takata-beruházást, az ország első panelrekonstrukciós mintaprogramját, a Csillagpont kialakítását, a Digitális Miskolc programot és annak 17 ezres laptoppályázatát. A Lyukói Közösségi Házat és a felzárkóztatási programot, ami egyre több konferencián, szakmai anyagban kerül elő esettanulmányként, és hogy a Fészekrakó-program lelakott lakásaiból egyre többet újítanak fel, ezeket elsősorban frissdiplomás házaspároknak kívánják kiadni, ezzel is segítve, hogy a jól képzett munkaerő helyben maradjon.

– Fészekrakók mennek, fiatal diplomások jönnek. Ilyen egyszerű és világos a politikánk. Ez a különbség a 2010 előtti és utáni időszak között – fogalmazott.

Mindez természetesen már átvezet 2014-hez.
– Ez az év a kibontakozás éve lesz. Nincs adósságunk, vannak viszont továbbvihető kezdeményezések, és lesznek újabb nagy beruházások – összegzett Kriza Ákos.

A továbbvihető programok közé tartoznak a fent említettek éppúgy, mint a forgalomba állt Skoda villamos, ami nem marad sokáig egyedül a pályán, és folyamatosan érkeznek majd társai. A DVTK és az MVSC sportfejlesztései éppúgy, mint a város nagy fesztiváljai – amelyekhez ez évben csatlakozik az EFOTT is.
– Most, télvíz idején pedig megrendezzük a kocsonyafesztivált, amit az előző évek tapasztalata alapján kénytelenek voltunk városi szervezésbe venni – tette hozzá a polgármester.

evertekelo_140129_ja_15.jpg

Természetesen nem elég egy évre tervezni. A város megfogalmazza hosszú távú terveit is, amelynek összefüggéseit az a végcél határozza meg, hogy Miskolc olyan város legyen, ami több mint lakóhely: otthona, munkahelye, modern iskolája minden miskolcinak, akik a szórakozásra és sportolásra is megtalálják a megfelelő helyet.
– A város azonban nemcsak önmagát jelenti, hanem az agglomerációt és tágabb vonzáskörzetét is. Velük egységben kell gondolkodnunk. A célunk tehát, hogy a Településfejlesztési Koncepció és Integrált Településfejlesztési Stratégia megalkotásával fenntartható és élhető várost és térségét alakítsuk ki. A környező települések akkor sikeresek, ha Miskolc sikeres. Ez pedig akkor van így, ha városunk vonzó, együttműködő, gazdasága és környezete fenntartható, a tervezése kreatív és korszerű, szociálisan érzékeny és főként biztonságos.

Kriza Ákos arról is szólt, hogy bár fontos évek várnak ránk, amelyek valóban a kibontakozást jelenthetik Miskolcnak, nincs kétsége afelől, hogy lesznek, akik kétségbe vonják eredményeiket.
– Akik azt mondják majd, nem is olyan nagy dolog ez az 1000 munkahely, amit a Takata teremt – végül is csak a legnagyobb zöldmezős beruházás az egész országban. Akik azt mondják, nem olyan nagy dolog ez a 17 ezer laptop – végül is csak 17 ezer család életét könnyíti meg. A személyemet ért támadásokat már megszoktam, de azt nem hagyom, hogy a munkatársaimat bántsák, mint ahogy azt sem engedem, hogy a miskolciakat bántsák, hogy az ország közvéleménye előtt befeketítsék őket és eredményeiket – szögezte le.

evertekelo_140129_ja_17.jpg

Kriza Ákos hangsúlyozta: számít a város további építésében a gazdasági, szellemi élet meghatározó polgáraira éppúgy, mint a napi munkájukkal és tudásukkal részt vállaló polgárokra.
– Mai rendezvényünk nem hiába kapta a városépítő hármas egység, a rendteremtés, fordulat, kibontakozás kifejezések alapján a címét, zárjuk a jövőképpel. A városfejlesztési stratégiánkról alkotott képeket természetesen nem csak az itt jelenlévők láthatják, hiszen megvalósításához sok közös gondolatra lesz még szükség – zárta évértékelőjét és a rendezvényt Kriza Ákos polgármester.

Maga a film pedig városrészenként, illetve a város életét meghatározó területenként vázolta fel a jövő főbb vonalait, amiben a már folyó beruházások éppúgy szerepeltek, mint közlekedési és oktatási intézményi fejlesztések, vagy a városrészi funkció-meghatározások – amiket együtt kell majd újratervezni.

Cs. M.
fotó: J. Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-11-13 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!