Pályázatok

A környező településeken is lehet pályázni laptopra

2014-01-24 13:49

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE digitalis_miskolc_140124_ja_25.jpg

Jelenleg az elbírálásnál tart, majd a nyertesek oktatásával folytatódik Miskolcon a laptoppályázat. Emellett további 80 ezer, a Miskolci járás településein élő ember kap lehetőséget a digitális felzárkózásra a Digitális Közösség program most kezdődő második szakaszában – hangsúlyozta Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár pénteki, miskolci sajtótájékoztatóján.

Mintegy tízezer pályázat érkezett a Digitális Közösség nevű program keretében kiírt miskolci, novemberben indult, és a sokak által kért hosszabbítás után végül január 17-én lezárt laptoppályázatra.
– Mivel nagycsaládosok egy pályázat keretében több gépet is igényelhettek, illetve 1000 laptop oktatási intézményekhez kerül, számításaink szerint várhatóan 13 ezer laptop talál gazdára Miskolcon, így a program eddig elérte célját – vont mérleget Vályi-Nagy Vilmos államtitkár.

digitalis_miskolc_140124_ja_30.jpg

A következő lépésként, az eredeti terveknek megfelelően, bevonják a laptoppályázatba a Miskolci járás 38 települését. Így további 80 ezer ember pályázhat a program keretében még rendelkezésre álló 4000 számítógépre. Mint elhangzott: ez a pályázat január 27-én nyílik meg, és egy hónapig lehet jelentkezni. A polgármesterek számára pénteken megtartották az első tájékoztatót. Az érdeklődő lakosok számára pedig a Programiroda munkatársai roadshow keretében is megkönnyítik majd az információszerzést.

A miskolci pályázatok elbírálása várhatóan február végéig tart, majd a nyertesek oktatása következik, hiszen fontos cél, hogy az eszköz mellé tudást is adjanak.
– Nemcsak a gép- és internethasználat megtanulása fontos, hanem az is, hogy minél többel éljenek az elektronikus társadalom által kínált lehetőségek közül. Használják például az elektronikus bankolást, díjfizetést, adózást, és alakuljon ki bennük az igény a további ismeretek szerzésére, ez is célja a programnak – emelte ki az államtitkár. Hozzátette, folyamatosan mérik és elemzik az eredményeket, hiszen a kormány továbbra is szeretné a miskolci mintaprogramot régiós, országos szintre kiterjeszteni.

digitalis_miskolc_140124_ja_5.jpg

– Lehetett hallani valószínűleg nem csak tudatlanságból fakadó álhíreket kémprogramokról vagy arról, hogy a laptopok a használtcikk-piacon kötnek majd ki. Ezért újra le kell szögeznem: abszolút körültekintően jártunk el, a szerződéses keretek a gépek biztonságát éppúgy garantálják, mint a felhasználók szabadságát – hangsúlyozta Vályi-Nagy Vilmos.

Ugyanakkor arra is emlékeztetett: a Digitális Közösség mintaprogram Miskolcon is folytatódik a városi működést segítő elektronikus alkalmazások bevezetésével, ami könnyebbé és gyorsabbá teszi a lakosság és a város közötti kapcsolatteremtést – ilyen lehet például az elektronikus ügyintézési lehetőségek szélesítése. És olcsóbbá is teszi az üzemelést – ilyen az intézmények közötti ingyenes telefonálás a szélessávú internethálózat bővítésével.Ehhez kapcsolódva emlékeztetett: uniós elvárás, hogy 2020-ig minden háztartásban legyen szélessávú internet. Ezt a magyar kormány 2018-ig meg kívánja valósítani úgy, hogy minden lakásban legalább 30 Mb/s-os, de minden másodikban 100 Mb/s-os legyen az internetkapcsolat. Ez szintén még számos feladatot – és lehetőséget rejt magában.

Cs. M.
fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!