Közélet

Folytatódott az angol-német nyelvi verseny az egyetemen

2014-01-16 10:44

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE angol_nemet_nyelvi_verseny_131120_kcs_011.jpg

Az angol szekció szóbeli megmérettetésével folytatódott az az angol és német nyelvi verseny január elején, melynek novemberi első, írásbeli fordulóján megyénk közel 300 középiskolás diákja vett részt. A verseny nyelvi szintfelmérőként szolgált a fiataloknak, akik emellett megismerhették a Miskolci Egyetemet, és a szervező Modern Filológiai Intézet kínálta továbbtanulási lehetőségeket.

A január 8-i angol szóbeli fordulóba az írásbeli versenyen 15 legjobb eredményt elért 11-13. évfolyamos középiskolás jutott tovább – a német nyelv döntője január 20-án lesz esedékes. A verseny országismereti feladat elé állította a továbbjutottakat: egy, Skócia múltját, jelenét, vagy jövőjét feldolgozó témával kapcsolatban kellett készülniük rövid kiselőadással.

Magnuczné Godó Ágnes szervező elmondta, „a versenyzők elismerésre méltó kreativitással, felkészülten és magas nyelvi színvonalon oldották meg a prezentációkat”. Különböző témákat dolgoztak fel, köztük olyan kérdéseket boncolgatva, hogy érdemes-e az országnak kilépnie az Egyesült Királyságból, hogyan vált nemzeti legendává a Loch Ness-i szörny, vagy mit taníthatnak Skóciáról a Trainspotting illetve a Rettenthetetlen című filmek.

A verseny első helyezettje Szarka Veronika, a Fráter György Katolikus Gimnázium tanulója lett (felkészítő tanára Salamon Zsuzsanna), a második helyezett Virosztek Dalma, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákja, a harmadik helyezett pedig Juhász Bence, szintén fényis tanuló lett – utóbbiak Szabóné Farkas Emma felkészítése mellett érték el eredményeiket.

A résztvevők a Miskolc Holding Zrt. és a magyarországi Oxford Kiadó támogatásának köszönhetően értékes könyvajándékokkal gazdagodtak – a megszerzett élmények és információk mellett.
Ugyanis, mint Dobos Csillától, a Bölcsészettudományi Kar Modern Filológiai Intézetének igazgatójától megtudtuk, a hagyományteremtő szándék mellett három további okból szervezték meg a versenyt.

Egyfelől közelebb akarták hozni egymáshoz a régió középiskoláit és a Miskolci Egyetemet, hogy a diákok megismerhessék az intézmény kínálta felsőoktatási lehetőségeket.
Emellett segítséget kívántak nyújtani a középiskolásoknak, hogy letesztelhessék tudásukat: ha most lenne az idegennyelvi érettségi vizsgájuk, hogyan teljesítenének. Ezt az tette lehetővé, hogy az írásbeli feladatsor, amit korábban kitöltöttek, hasonló nehézségű és összetételű volt, mint az emelt szintű érettségi.

A rendezvény harmadik céljaként még az írásbeli forduló után az oktatók ismertették a Modern Filológiai Intézet nyújtotta képzéseket. Dobos Csilla rámutatott, hogy sokan elhagyják a régiót, ezért az intézet azt kívánta prezentálni a potenciális hallgatóknak, hogy helyben is kaphatnak olyan képzést, amivel képesek lehetnek elhelyezkedni a jövőben – példaként megemlítette a nyelvtanárok képzését illetve a fordító és tolmács mesterszakot.

minap.hu
fotó: minap.hu archívAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-07-03 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!