Egyház

Ferenc pápa megújította a vatikáni bankot felügyelő bíborosi bizottságot

2014-01-15 20:37

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Leváltotta az IOR vatikáni bankot eddig felügyelő bíborosi bizottság elnökét és három tagját Ferenc pápa szerdán.

A bizottság tavaly februárban XVI. Benedektől kapott ötéves mandátumot, a pápa lemondása előtt tíz nappal. Ferenc pápa most teljesen megújította az öttagú bizottságot, a folyamatosság biztosítására egyedül Jean-Louis Taurant hagyta meg a helyén.
    
A pápa menesztette a testület vezetőjét, Tarcisio Bertonét, aki ezt a tisztséget megtartotta, miután tavaly távozott a szentszéki államtitkárság éléről. Az egyházfő leváltotta a bizottság tagjaként dolgozó Domenico Calcagno bíborost az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (Apsa) elnökét is.
    
A következő öt évben Christoph Schönborn bécsi érsek, Thomas Collins torontói érsek, Santos y Abril Castelló, a római Santa Maria Maggiore pápai bazilika főpapja, Jean Louis Tauran, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke, valamint Pietro Parolin szentszéki államtitkár lesz a tagja.
    
Az új bizottsági tagoknak kell megválasztaniuk a testület új elnökét. A VaticanInsider hírportál arra emlékeztetett, hogy eddig a mindenkori szentszéki államtitkár - Bertone, előtte pedig Angelo Sodano - vezette az IOR-t felügyelő bíborosokat, de most Santos y Abril Castelló, Buenos Aires egykori apostoli nunciusa tűnik esélyesnek.
    
A bíborosi bizottság megújításával Ferenc pápa újabb lépést tett az IOR működési átalakítására. A tavaly februártól Ernst von Freyberg német bankár vezette vatikáni bankról az Európa Tanács pénzmosás elleni bizottsága decemberben közölte második jelentését, további belső átalakítást sürgetve az átláthatóság érdekében.
    
A terrorizmus finanszírozása és a pénzmosás elleni nemzetközi előírásoknak eleget téve az IOR-nál nyitott majdnem 19 ezer számlából tavaly 1200 nem egyházi számlatulajdonost szólítottak fel arra, hogy helyezze át pénzét más pénzintézetbe. A felszólítottak között volt Irán, Irak, Indonézia és Szíria római nagykövetsége.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!