Városinfó

Készülhet a szakmai koncepció a város fejlesztéséről

2014-01-11 18:48

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE varosfejl_muhely_140111_fkcs_18.jpg

Ahogy arról csütörtökön már beszámoltunk, Miskolc jövőképe készül a városházán egy háromnapos műhelymunka keretében, mely szombaton délután ért véget. A három nap eredményéről adott tájékoztatót Kiss Gábor alpolgármester és Szabó Julianna urbanisztikai szakember.

Készül Miskolcon a Településfejlesztési Koncepció, valamint az Integrált Településfejlesztési Stratégia. A koncepcióban megfogalmazza a város 2030-ig előre mutató fejlesztési céljait, a stratégiában pedig azokat a lépéseket foglalja össze, amelyeket 2014 és 2020 között meg fog tenni a koncepcióban fogalmazott célok elérése érdekében. A tervezési munka fontos állomásaként a város neves szakemberek részvételével városfejlesztési szakmai műhelyt szervezett.

A műhely során a résztvevő munkacsoportok különböző tervezési technikák segítségével alakították ki a város aktuális problémáinak megoldására vonatkozó javaslatokat, beavatkozásokat. A munka öt kis létszámú csoportban zajlott, kitérve mind a gazdasági, környezeti és társadalmi tényezőkre. A városháza és a Miskolci Városfejlesztési Kft., valamint a településfejlesztési dokumentumokat készítő szakértői csapat mellett meghívást kaptak Miskolc meghatározó senior és fiatal építészei, civil szervezetei, Miskolcról elszármazott neves építészek és a témakörök ismert szakértői is.

varosfejl_muhely_140111_fkcs_13.jpg

Kiss Gábor elmondta, sok szervezetnek megküldték az eddig elkészült anyagot, fontosnak tartják, hogy a szakma kapcsolódjon be a folyamatba, ezért is rendezték meg a szakmai műhelyt. Szerették volna, ha fiatalos szemmel és külső szemlélőként látni tudó szakemberek is részt vesznek a munkában, ahogy speciális területek képviselőit is meghívták, mint amilyen az egészségügy, szociális ellátás, katasztrófavédelem. Alapvető célokat határoztak meg, amelyek mentén vizsgálták a várost és zajlottak a viták. Nagyon hasznosnak értékelte az alpolgármester a három napot, így minden résztvevőnek megköszönte, hogy időt szántak rá, noha sokan nagyon elfoglaltak.

varosfejl_muhely_140111_fkcs_5.jpg

Nagy szerencse és intenzív munkát tesz lehetővé, hogy Miskolcon egyszerre készül a stratégia és a koncepció, mondja Szabó Julianna, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense, urbanisztikai szakértő. Koncepciót általában hét évre terveznek, így ez egybe esik az unió következő támogatási időszakával. Ez átalakuló stratégiát jelent az uniónál, de pont olyan hívószavak jelentek meg, amelyek kedvezőek lehetnek Miskolc számára, tette hozzá. Azon dolgoztak, hogy megvalósítható, finanszírozható és főként fenntartható ötletek szülessenek, úgy, hogy ezek a város szerkezetében is találják meg a helyüket és jelenjenek meg a térképen.Szombaton a csoportok már célterületekben gondolkodtak, ezek egyike volt Diósgyőr a Vasgyárral, a másik a belváros a történelmi Avassal kapcsolódva, harmadik a pályaudvarhoz tervezett intermodális csomópont és az attól keletre lévő iparterület, a negyedik az egyetem és Tapolca, míg az ötödik egy szélesebb spektrumban, a szociális foglalkoztatási programban gondolkodott a mezőgazdaságra építve.
Szabó Julianna elmondta, bár nem projektötletek begyűjtése volt a cél, rengeteg ilyen született, a belváros, avasi csoportban például, amelyben ő is részt felvetődtek olyanok is, mint kiskert központ az Avason, kiajánlani a belváros foghíjas területeit, az átjáró házak rendszerének a megtartása. Meg kell találni a szinergiákat, a meglévő eszközöket összefűzni, fontos, hogy mindenki érezze a magáénak a fejlesztéseket, ne csak az önkormányzat ruházzon be.

varosfejl_muhely_140111_fkcs_15.jpg

Elhangzott még, hogy mindenki egyet értett a belváros fejlesztésével, vagy azzal, hogy az egykori DAM területén egy éven belül el kell indítani legalább a megoldás felé vezető lépéseket. De azzal is többen egyet értettek, hogy nem kell feltétlenül sokat építeni, hanem a meglévő épületekben kell gondolkodni. „Most elsősorban egyébként sem hardver, hanem szoftverfrissítésre van szükség” – hangsúlyozta Kiss Gábor. Azt kell megtalálni, hogy mitől lesz jobb néhány év múlva miskolcinak lenni.
A műhelymunka alapján elkészülő anyagot még megküldik a résztvevőknek, akik újra reflektálhatnak rá emailben, majd kikerül egy külön erre a célra induló weblapra is, ahol a lakosság is véleményezheti, sőt ötleteket is várnak majd, hiszen a szakemberek után a lakosság véleménye a legfontosabb, tette hozzá az alpolgármester.

H. I.
Fotó: F. Kaderják Csilla
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-11 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!