Egyetemváros

Közel hatezer hallgatót vehetnek fel idén a Miskolci Egyetemre

2014-01-10 16:47

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE egyetem_diplomaoszto_130621ml_04.jpg

Már lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, illetve felsőoktatási szakképzésekre. A Miskolci Egyetemen nappali képzésre közel 3800, esti, levelező képzésre pedig több mint 2300 hallgatót vehetnek fel. Az egyes képzési területekre felvehető hallgatók számát cikkünkben találják.

Mint az eduline.hu-n is olvasható, megjelentek a kapacitásszámok a Miskolci Egyetemre vonatkozóan is. Mint kiderült, műszaki képzésre, nappali képzésben, több mint 1100 hallgatót vehet fel a régió legnagyobb egyeteme – az angol nyelvű műszaki képzésre felvehetőkkel együtt ez a szám már eléri az 1200-at is. Esti, levelező képzésre további közel 500 fő vehető fel.

Gazdaságtudományi területre, nappali képzésben több mint 550 főt vehet fel a Miskolci Egyetem, informatikán 435, jogon közel 350, pedagógusképzésben több mint 300, orvos- és egészségtudományi képzésben több mint 220, társadalomtudományi képzésben pedig 220 fő vehet részt. Bölcsészettudományi képzésben pedig 329 főt föl a Miskolci Egyetem.

A kapacitásszámok azt mutatják, hány hallgatót vehet fel az intézmény állami ösztöndíjas és önköltséges képzésre összesen. A tizenhat szak – köztük a gazdasági képzések és a jogászképzés – kivételével, amelyeken központi ponthatárt határoztak meg, az, aki eléri a jogszabályban előírt minimum ponthatárt, és belefér a kapacitásba, támogatott formában kezdheti meg a tanulmányait. A szakok minimális és maximális létszáma a felvi.hu-n, az adott képzésnél tekinthető meg.

A felsőoktatásba jelentkezőknek idén minimum 260 pontot kell elérniük ahhoz, hogy felvételt nyerjenek valamelyik egyetemre vagy főiskolára. Jövőre további húsz ponttal, két év múlva pedig ismét ugyanennyivel emelkedik majd a ponthatár.

Mint Óváriné Balajti Zsuzsanna, a Miskolci Egyetem tanulmányi rektorhelyettese a Miskolc Televíziónak korábban elmondta, „a felvételi ponthatárok emelkedése a felsőoktatás színvonalának emelkedését jelenti” egyfelől. Ugyanakkor a tudás elmélyítésére sarkallja a diákokat, akiknek legalább egy tantárgyból emelt szintű érettségit kell tenniük. A ponthatár emelkedése jól átgondolt választásra fogja motiválni a diákokat, hiszen a tudásuknak megfelelő iskolatípust és szakmát választják.

Maximálisan ötszáz pont érhető el a felvételi jelentkezésnél. Négyszáz az érettségi eredmények alapján, száz pedig olyan pluszokért jár, mint a nyelvvizsga, bizonyos versenyeredmények, valamint az emelt szintű érettségi. A bölcsész-, a társadalomtudományi és a jogi képzéseken legalább egy emelt szintű érettségi szükséges. A többi területen, így például az agrár, a gazdasági, a műszaki, az orvos- és egészségtudományi szakokon pedig két emelt szintű érettségi kell.

minap.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-07-11 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!