Egyetemváros

Elhunyt Hajdú Mihály nyelvészprofesszor

2014-01-09 21:25

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Életének 81. évében elhunyt Hajdú Mihály nyelvészprofesszor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) tanára, a névtan kutatója. Oktatott névtant, dialektológiát, nyelvtörténetet és fonetikát az ELTE mellett a pécsi, a miskolci, a szegedi egyetemen, illetve a Károli Gáspár Református Egyetemen is.

A nyelvészprofesszort Orosháza saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek - olvasható az oroshaza.hu oldalon.

Hajdú Mihály első publikációi 1963-ban jelentek meg az orosházi múzeum évkönyvében és a Magyar Nyelvjárásokban. Doktori disszertációjának témavezetője Benkő Loránd nyelvészprofesszor volt. Az 1770 és 1970 közötti magyar keresztnevekkel és becézőnevekkel foglalkozó kandidátusi értekezését 1970-ben védte meg. Fő kutatási területe élete végéig a névtan maradt - írta a Nyelv és Tudomány internetes portál.

Oktatott névtant, dialektológiát, nyelvtörténetet és fonetikát az ELTE mellett a pécsi, a miskolci, a szegedi egyetemen, illetve a Károli Gáspár Református Egyetemen is. A Családnevek enciklopédiája című, félezer oldalas munkája 2010-ben látott napvilágot. 2007-ben az ELTE professor emeritiusa lett.

Szerteágazó tudományos és közéleti tevékenységét többek között Csűry Bálint emlékéremmel (1970), Honismereti Emlékéremmel (1980), Országépítő Alapítvány-díjjal (1992), Pais Dezső Emlékéremmel és díjjal (2002), Pro Universitate kitüntetéssel (2003) és Akadémiai Díjjal (2006) ismerték el.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-07-04 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!