Közélet

Miskolc jövőképe készül a városházán

2014-01-09 21:40

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE varosfejlesztesi_szakmai_muhely_140109_ja_38.jpg

Készül Miskolcon a Településfejlesztési Koncepció, valamint az Integrált Településfejlesztési Stratégia. A koncepcióban megfogalmazza a város 2030-ig előre mutató fejlesztési céljait, a stratégiában pedig azokat a lépéseket foglalja össze, amelyeket 2014 és 2020 között meg fog tenni a koncepcióban fogalmazott célok elérése érdekében. A tervezési munka fontos állomásaként a város neves szakemberek részvételével háromnapos városfejlesztési szakmai műhelyt szervezett.

A fejlesztési dokumentumok elkészítését széleskörű partnerségi egyeztetés kíséri. A tervezésbe a város az államigazgatási szerveket, a lakosságot, a gazdálkodó, valamint a civil és társadalmi szervezeteket egyaránt bevonja.

varosfejlesztesi_szakmai_muhely_140109_ja_37.jpg

A városfejlesztési szakmai műhely három tematikus napot ölel föl, melyek időpontja január 9–11., címe „Milyen városban képzeljük el a jövőnket” már előre vetíti a célt. A műhely során a résztvevő munkacsoportok különböző tervezési technikák segítségével alakítják ki a város aktuális problémáinak megoldására vonatkozó javaslatokat, beavatkozásokat. A munka öt kis létszámú csoportban zajlik, kitérve mind a gazdasági, környezeti és társadalmi tényezőkre. A résztvevőket széles spektrumról hívták meg, vannak helyi és az ország más részéből érkező urbanisztikai, egyetemi szakértők, építészek, nagyobb helyi projektek vezetői, tulajdonosai, civil szervezetek képviselői.

Csütörtökön reggel a városházán Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket, hiszen a szakmai műhely szervezője, koordinálója és házigazdája a városfejlesztési cég. Utalva a műhelymunka címére megjegyezte, reméli, hogy a harmadik nap végére valamilyen képet alkotnak majd a jövőjükről.A műhelymunka címe egy komoly kérdés, melynek kapcsán fontos, hogy komplex szemléletbe tudják foglalni a felmerülő megoldásokat, hangsúlyozta Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere. Előzetes munkák, helyzetértékelések történtek már, ezek alapján kell meghatározni, milyen jövőképük van a városról mint organikus rendszerről.

Speciális körben beszélnek erről, a munkát pedig urbanisztikai szakemberek moderálják majd, tette hozzá az alpolgármester. Már a koncepció is felvet olyan témákat, amelyekről biztosan gondolkodni kell, komplex önképet szeretnének felvázolni, a cél, hogy Miskolc mások számára vonzó, az itt élők számára pedig élhető legyen, mindez fenntartható beruházásokkal, zárta köszöntőjét Kiss Gábor.

varosfejlesztesi_szakmai_muhely_140109_ja_30.jpg

Az eddig elvégzett munkáról, az elkészült településfejlesztési koncepcióról Kocziszky György, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja beszélt. Ágazati és városrészi SWOT-analízist végeztek, koncepciót fektettek le. Az analízis során vizsgálták a térszerkezetet, a társadalmi, demográfiai viszonyokat, humán infrastruktúrát, gazdasági erőforrás potenciált, a településüzemeltetést, területi adottságokat, az épített környezetet, közlekedést, közműellátottságot, a környezetvédelmet és a katasztrófavédelmet. A koncepció tartalmazza az alapelveket, a jövőképet és az átfogó célokat is. Kocziszky György hangsúlyozta, igyekeztek szakmai részcélokat megfogalmazni, amelyek alkalmasak arra, hogy vitázzanak a mentükön.

varosfejlesztesi_szakmai_muhely_140109_ja_61.jpg

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről érkezett szakemberek a műhelymunka öt csoportjának moderátorai, képviseletükben Szabó Julianna docens, urbanisztikai szakértő szólalt fel, aki hangsúlyozta: a várostervezés folyamatos munka, amely nem ér véget egy projektdokumentum összeállításával a harmadik nap végén. Miskolcon egyszerre készül stratégia és koncepció, amely intenzívebbé teszi a munkát. A szakember hozzátette, az EU 2014–2020-as támogatási rendszerében olyan hívószavak jelentek meg, amelyek nagyon kedvezőek Miskolc számára, érdemes tehát jó programot kialakítani.

varosfejlesztesi_szakmai_muhely_140109_ja_60.jpg

A délután folyamán az öt csoportban – vonzó városkép, javuló életminőség, fenntartható környezet, növekvő biztonság és versenyképes gazdaság – végezték a kiscsoportos munkát.
Az eredményeket a munkacsoportok minden nap végén összegzik és közösen tekintik át annak érdekében, hogy Miskolc eltérő adottságokkal és lehetőségekkel rendelkező területei számára egységes fejlődési struktúrát állíthassanak fel. A három nap alatt több témát is érintve vitáznak, ötletelnek, melynek a végére összeáll egy szakmai anyag.

H. I.
Fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-01 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!