Egyház

Megújul a Krisztus Légionáriusainak kongregációja

2014-01-08 16:47

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Több héten át tart a Krisztus Légionáriusai nevű kongregáció szerdán Rómában kezdődő tanácskozása, amelyen új arculatot kívánnak adni a botrányokba keveredett és az utóbbi három évben pápai megbízott által ellenőrzött katolikus mozgalomnak.

A katolikus egyház egyik legbefolyásosabbnak tartott kongregációja tagjai új szabályzatot fogadnak el és új vezetést választanak. 

Krisztus Légionáriusai a kongregáció római székházában rendkívüli káptalant, vagyis egyházi szervezeti ülést tartanak, mely szerda este misével kezdődik. A kongregáció kormányzatának felállításához közel húsz nap kell, a szabályzat kidolgozása február végéig is eltarthat – adta hírül szerdán a Vatikáni Rádió.

Krisztus Légionáriusaihoz az egyház több mint kétezer tagja tartozik, közöttük nyolcszáz pappal. A kongregáció világi szervezeteként működő Regnum Christi mozgalom pedig mintegy hetvenezer tagot számlál a világ félszáz országában.

Az 1941-ben Marcial Maciel Degollado mexikói pap által alapított kongregáció II. János Pál pápasága alatt érte el fénykorát. Korabeli olasz sajtócikkek szerint a Légionáriusok a Szolidaritás lengyel szakszervezet finanszírozói voltak.

A Légió a kilencvenes évek végén került a Joseph Ratzinger vezette Hittani Kongregáció figyelmébe, azután, hogy Degollado atyát szexuális visszaélések vádja érte. Az is nyilvánosságra került, hogy a kongregáció vezetőjének gyermekei is születtek.

A kongregációnál tartott szentszéki vizsgálatok következményeként Degolladót 2006-ban eltávolították a mozgalom éléről (egy évvel XVI. Benedek pápává választása után). Degollado 2008-ban elhunyt. 2010-ben a kongregáció bocsánatot kért a tagjai által elkövetett bűnös cselekedetekért.

2010-ben XVI. Benedek pápai megbízottat nevezett ki a kongregáció megújulására és megtisztítására Velasio De Paolis bíboros, a Szentszék gazdasági ügyekkel foglalkozó prefektúrájának elnöke személyében, akit tavaly Ferenc pápa is megerősített tisztségében. De Paolis a kongregáció gazdasági átvilágítását is elvégezte. A bíboros vezeti a most kezdődő káptalant is. A tanácskozás végén a kongregáció irányítását az új kormányzat veszi majd át.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!