Egyetemváros

Egyetemek együtt, a járműipar jövőjéért

2014-01-08 10:36

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A Járműipari Felsőoktatási és Kutatási Együttműködési Megállapodást még 2012 júliusában írták alá több magyarországi felsőoktatási intézmény, köztük a Miskolci Egyetem képviselői, azóta három jelentős járműipari kutatási projektet is elnyertek, melyek megvalósítása a dokumentum aláíróinak bevonásával folyik. A járműipari képzés, kutatás-fejlesztés helyzetéről és jövőjéről tudományos konferenciát rendeznek január 31-én a Magyar Tudományos Akadémián.

A partnerintézmények – többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Kecskeméti Főiskola és a Miskolci Egyetem – célkitűzése továbbra is, hogy a hazai felsőoktatási és kutatási intézmények szolgáltatási palettája igazodjon az ipari elvárásokhoz, az elméleti kutatások és a gyakorlati képzések terén. Ennek érdekében az együttműködésben résztvevő magyar egyetemek, főiskolák, kutatóintézmények több lépést is tettek már.

Annak érdekében, hogy együtt tudjanak a jövőről gondolkodni, időnként egyeztetni kell, meg kell ismerni egymás igényeit. Ennek egyik állomásaként “Konferencia a járműipari képzés, kutatás-fejlesztés helyzetéről és jövőjéről” címmel tudományos konferenciát rendeznek január 31-én a Magyar Tudományos Akadémián.

A konferencia alkalmat nyújt arra is, hogy a már csatlakozott iparvállalatok, intézetek képviselői együtt deklarálják részvételüket az elkezdődött közös tevékenységben. Itt adjuk át az ezt igazoló okleveleket is. A konferencia plenáris ülése mellett a kutatókkal a szekcióüléseken lesz mód további egyeztetésekre.

Az “Innomobilitas” együttműködést valóban sokoldalúnak tervezi a JKK, mert csakis az ipari, a kutatói és a kormányzati szféra munkájának összehangolásával lehet sikeresen szolgálni a közös ügyet, a magyar járműipar fejlődését.

A magyar járműipar új, a közös jövőt szolgáló kutatás-fejlesztési együttműködésének eseményére hívják és várják mindazokat, akiket érdekel ez az együttműködés, és akik részt kívánnak benne venni.

A járműipari együttműködés céljai közé tartozik, hogy a járműipar számára fontos szakok tananyagát és az oktatási módszereket közösen fejlesztik, egyeztetik az akkreditációs tevékenységüket. Kialakítják ugyanakkor az ipar által igényelt gyakorlatorientált képzés egységes szerkezetét és tartalmát is, megvalósítva az egyes intézmények duális képzése közötti átjárhatóságot. A partnerintézmények kidolgozzák a közép-, valamint felsőfokú szakképzéshez való illeszkedés feltételrendszerét.

A járműipar számára fontos oktatási és kutatási infrastruktúra koordinált fejlesztésének és igénybevételének feltételeit is meghatározzák, az adott intézmény, valamint a régióban működő autóipari vállalatok igényeinek megfelelően.

Az intézmények közötti munkamegosztás szerint létrehozzák részben a hazai ipar, részben az európai kutatási térség járműipart érintő K+F együttműködéseiben való részvétel feltételrendszerét.

A hazai járműipar beszállítói hátterét képező, tipikusan magyar tulajdonú kkv-k K+F+I tevékenységének összehangolt támogatására kompetencia-alapú hálózati struktúrát alakítanak ki.

A felek koordinálják a járműipari mérnöki szakma népszerűsítését, az oktatási és kutatási eredmények publikálását, ezek társadalmasítását, valamint a célcsoportokhoz való leghatékonyabb eljuttatását.

A partnerek ugyanakkor együttesen lépnek fel a járműipari környezet érdekeltségi körébe tartozó állami, vállalati, szakmai szervezetekkel való jó viszony kialakításáért, biztosítva ezzel a megfelelő illeszkedés feltételeit.

minap.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-07-14 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!