Közélet

Bizakodva tekintenek előre

2014-01-06 20:59

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE bokik_koccintas_140106ml_18.jpg

A hagyományoknak megfelelően a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idén is várta újévi pezsgős koccintásra a megye prominens szereplőit és együttműködő partnereit hétfőn. A találkozón elhangzott: mind az ország, mind a megye kilábalt a gazdasági válságból, így bizakodóbban tervezhetjük a jövőt. Bihall Tamás, a BOKIK elnöke egyúttal bejelentette: jövő hét csütörtökön öt ázsiai ország nagykövete látogat Miskolcra.

bokik_koccintas_140106ml_11.jpg

– A 2013-as év kapcsán megállapíthatjuk: hosszú idő után először ledobhattuk magunkról a válság terheit. Magyarországon, a megyében és Miskolcon egyaránt javultak a gazdasági mutatók – emelte ki Bihall Tamás. Hozzátette, szintén bizakodásra ad okot, hogy 2014-re az Európai Unió egésze, és a hazánk szempontjából rendkívül fontos gazdasági partner, Németország kapcsán is gazdasági növekedést prognosztizáltak a szakemberek.

bokik_koccintas_140106ml_12.jpg

A gazdasági mutatókkal kapcsolatban az elnök kiemelte azt is: Magyarországhoz hasonlóan a megyében is hosszú idő után először növekedett a fogyasztás – a kereskedelem bővülése pedig a gazdaság élénkítésére is jó hatással lesz, állapította meg Bihall Tamás. Hozzátette, a keleti nyitás politikája Borsod-Abaúj-Zemplén megye számára is új lehetőségeket teremt. Az iparkamara elnöke itt ragadta meg az alkalmat, hogy bejelentse: jövő héten csütörtökön öt ázsiai ország – Indonézia, Thaiföld, Malajzia, Vietnám és a Fülöp-szigetek – nagykövete látogat Miskolcra, ami jó alkalmat kínál a gazdasági kapcsolatok erősítésére. A delegációt a város és a megye vezetői fogadják.

Kriza Ákos polgármester elmondta, a 2013-as esztendő „az átbillenés éve volt”. Kiemelte, a munkanélküliségi adatok évek óta egyre javulnak, 2010. és 2013. viszonylatában mintegy 25 százalékos csökkenést értek el a munkanélküliek számában. Míg 2010-ben mintegy 12 ezer munkanélküli volt Miskolcon, addig 2013-ra ez a szám 9 ezer alá csökkent. „Gyakorlatilag a 2000-es évek eleje óta nem volt ilyen alacsony szinten ez a szám”, hangsúlyozta Kriza Ákos.

bokik_koccintas_140106ml_17.jpg

Miskolc polgármestere hozzátette, az iparűzési adóból befolyt bevételek is a foglalkoztatás bővülését igazolják: tavaly 1 milliárd forinttal – tehát bő 15 százalékkal – nőtt Miskolc iparűzési adóbevétele. Döntően a nagyvállalati és a kisvállalati szektor befizetései növekedtek, a közepes méretű vállalatoknál ez a növekmény még nem jelent meg.

– A 2014-es év feladata az lesz, hogy a nagyipari beruházók beszállítói körét helyi vállalkozásokkal bővíteni tudjuk – emelte ki. A polgármester szólt a Takata cég Miskolcra településéről is. Kiemelte, ezzel „bővülni fog az autóipari klaszterünk is”, ami további beruházásokat eredményezhet. „Egyértelmű, hogy a megye és Miskolc a fejlesztések fókuszpontjába került”, hangsúlyozta végül Kriza Ákos.

bokik_koccintas_140106ml_16.jpg

Lukács Irén, a megyei kormányhivatal főigazgatója a 2013-as esztendővel kapcsolatban úgy fogalmazott: „rendkívül munkás év volt”. Kiemelte, a megye mind a 16 járási hivatala „bizonyította, hogy maradéktalanul eleget tudnak tenni” a rájuk ruházott feladatoknak. A főigazgató hangsúlyozta, a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások megtalálták a megyét, de a kis- és középvállalkozások is sokat lendítettek a gazdaság növekedésén.

bokik_koccintas_140106ml_14.jpg

Riz Gábor országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés alelnöke a megyei önkormányzat megváltozott feladatköréről szólt. Mint mondta, a korábbi intézmény-fenntartói szerepkörből a területfejlesztés feladatát kapták meg. Kiemelte, a 2014-20. közötti időszakban erre a feladatra mintegy 50+30 milliárd forint áll rendelkezésre.Jármai Károly, a Miskolci Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese az önkormányzattal, minden kutatással és oktatással foglalkozó vállalkozással, intézménnyel, valamint a megyei kereskedelmi és iparkamarával ápolt egyre szorosabb kapcsolatról szólt, melyet a jövőben is fenn kívánnak tartani. A rektorhelyettes beszélt a duális képzés fontosságáról is.

bokik_koccintas_140106ml_05.jpg

A köszöntőket követően pezsgővel koccintva köszöntötték egymást a találkozó résztvevői, köztük Csöbör Katalin és Sebestyén László országgyűlési képviselő, Kiss Gábor, Pfliegler Péter és Zsiga Marcell alpolgármester, Bogyay Ferenc rendőr ezredes, városi rendőrkapitány, valamint a megyei kormányhivatal munkatársai és a városi cégek vezetői is.

Kujan I.
fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-11-17 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!