Kultúra

Négy miskolci a legjobb negyven között!

2014-01-02 16:04

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE my_fair_lady_131016ml_5.jpg

Az egyik országos tematikus weboldal a tavalyi év legjobb, legfontosabbnak ítélt színházi előadásait vette sorba – az országos listán négy miskolci darab is helyet kapott.

Négy, a Miskolci Nemzeti Színházban bemutatott darab, A padlás, a Tanítónő, a My fair lady és a Woyzeck. Két Rusznyák Gábor és két Béres Attila rendezés kapott helyet a 7ora7.hu országos szakportál listáján.

A weboldal szerkesztői az elmúlt év 40 legfontosabb előadását szedte csokorba. A Rusznyák Gábor által színre vitt A padlás különleges volt abból a szempontból is, hogy a dalok szerzője, Presser Gábor is Miskolcra érkezett év elején, hogy az eredeti hangszerelést, miskolci zenészekkel rögzítse – így a Rádiós története új zenét kapott a miskolci nemzetiben. A darab főszerepét Rusznák András alakította.

padlas_130129_ja_34.jpg

Szintén Rusznyák Gábor rendezte a Tanítónőt, amelynek premierje október elején volt. A 7ora7.hu kritikája szerint a rendező „nem hezitál kiemelni a drámából azt, ami ma is érdekes lehet: hogyan tiporja el a hatalom az ideológia nevében az embert, a hivatástudatot, a szakmaiságot, hogyan lesz az önzés úrrá a közösségen, miközben hangzatosan az ellenkezőjét hangsúlyozzák.” A Tanítónőben Pásztor Pál, Kocsis Pál, Gyuriska János, Szegedi Dezső, Harsányi Attila, Salat Lehel, Kincses Károly, Lovas Rozi játszik.

Béres Attila és Görög László szakmai kapcsolata már több évtizeddel ezelőtt bizonyított, de ezúttal a miskolci közönség számára is felejthetetlen pillanatokat okozott a páros – az országos szakportál listáján is látható, helyet kapott ugyanis a My fair lady és a Woyzeck is.

my_fair_lady_131016ml_11.jpg

A Béres Attila október közepén, a musical bemutatója előtt a minap.hu-nak úgy nyilatkozott, Görög László maga Higgins. A Woyzeckben is főszerepet alakító Görög László pedig a decemberben bemutatott darabbal kapcsolatban azt mondta, „A jelenetek mozaikszerűek, nincs egy pillanat „felfutás” sem, hanem minden testi-lelki folyamat azonnal van, és adott ponttól adott pontig tart, majd jön a következő jelenet. Számomra ennek a sokszor feldolgozhatatlan világnak a megértése, az arra való törekvés a legfontosabb ebben a történetben. Annyi buktató vesz minket körül, sokszor eltévedünk, és megbocsáthatatlan, feldolgozhatatlan dolgokat követünk el. Látszólag logikus érvek menténk a lehető legkétségbeesettebb „megoldásokat” találjuk. Végül mind egyedül maradunk a döntéseinkkel. Azokkal, amiket hozunk életünk folyamán.”

A rendező pedig a legkisebb közös többszörösnek nevezte a Woyzecket.
– Mindenki beleteszi azt, amit gondol a világról, a darabról. A Woyzeck a legkisebb emberi közös többszörös. Bárki megnézi ezt a darabot, talál magában valamit belőle – nyilatkozta a premier előtt Béres Attila.

A Miskolci Nemzeti Színházban a műhelymunka, a lelkesedés, a minőségi játék pedig továbbra sem hagy alább, januárban a Don Giovanni és Ibsen Rosmersholm című színművére ülhetnek be a színházkedvelők – előbbit Szabó Máté, utóbbit Szőcs Artur rendezi majd. Február 1-én pedig érkezik az évad második Sirálya is, Rusznyák Gábor rendezésében.

Kiss J.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-09-21 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!