Kultúra

A táncos szakma változást akar

2013-12-20 17:56

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE miskolci_balett_sajtaj_131220_ja_11.jpg

Táncos életpálya – a magyar táncművészet aktualitásai címmel rendezett konferenciát a Miskolci Nemzeti Színház vezetése. A kétnapos szakmai összejövetel pénteken ért véget. A záró sajtótájékoztatón a résztvevők egy része jelent meg, s árulta el a szekcióülések eredményét, de kihirdették a 3kívánság meghívásos pályázat fiatal koreográfusok számára című pályázat eredményét is.

A Diótörő ünnepen a szakmai kérdések is fókuszba kerültek csütörtökön és pénteken. Két napos szakmai konferenciát rendeztek, amelynek első napján előadásokat hallhattak a részvevők, mint ahogyan arról beszámoltunk, pénteken pedig szekcióüléseken vitatták meg az oktatás és a képzés mellett a nyugdíj kérdését is.

A Miskolci Balett termében szóltak a még Miskolcon tartózkodó résztvevők az eredményekről. Rajnai Richárd, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója az oktatás témakörének eredményeiről beszámolva elmondta, arra jutottak, hogy a szakképzést kell megerősíteni, s nyitottabb rendszerben kell működtetni azt, olyan elemekkel dúsítani, amik eddig nem voltak.

miskolci_balett_sajtaj_131220_ja_10.jpg

A nyugdíj kérdésével kapcsolatban is több probléma merült fel. Az eredményekről Lőcsei Jenő, a Budapesti Operett Színház balettigazgatója tájékoztatott.
– Egységes rendszerre van szükség. Egy törvényi módosítás révén négy együttes életpálya járadékban részesülhet, ami igazságtalan és diszkriminatív. Mindenkire ki kellene ezt terjeszteni – mondta, majd európai példákat hozott fel a szakmai nyugdíj kezelésével kapcsolatban. Lőcsei Jenő kiemelte, hogy az összes professzionális táncosnak életjáradékot kellene kapnia.

Szalay Tamás, a Magyar Táncművészek Szövetségének ügyvezető titkára elmondta, a résztvevők nyilatkozatot tettek arról, hogy az átképzési alap létrehozásán elkezdenek dolgozni. Nyilatkozatukat pedig minden társulatnak elküldik, végül egy mindenki által elfogadott példányt az érintett minisztériumokhoz postáznak majd. A táncos pálya véleményük szerint rendezetlen, kiszámíthatatlan, ezért kérik, hogy a kormányzat kezdjen tárgyalásba velük. A nyilatkozat is tartalmazza emellett, hogy minden professzionális táncosnak járjon balett életjáradék.

Bolvári-Takács Gábor, a Honvéd Együttes Művészeti Nonprofit Kft. ügyvezetője pedig azt a szándéknyilatkozatot olvasta fel, amelyet az intézményvezetők tettek. E szerint kezdeményezik az átképzési alap létrehozását.

miskolci_balett_sajtaj_131220_ja.jpgKozma Attila, a Miskolci Balett vezetője pozitívan értékelte a konferenciát. Mint mondta, jó viták alakultak ki a két nap alatt, amelyek előrevitték a megoldáshoz a szakmabelieket. Kozma Attila ezt követően kihirdette a Miskolci Balett meghívásos pályázatának nyerteseit.
– A 3kívánság meghívásos pályázatunkra nyolc fiatal koreográfus jelentkezett, amelyből a legjobb négyet választottuk ki. A nyertesek áprilisban tartják bemutatójukat a Miskolci Balett tánckarával – mondta.

A győztesek: Feledi János, Halász Gábor, Widder Kristóf és Pálfi Gabriella.

Kiss J.
fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-10-27 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!