Városinfó

Tapolcai fürdő – sport és élmény két ütemben

2013-12-18 21:04

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE tapolca_latvanyterv.jpg

Megtelt érdeklődőkkel a tapolcai iskola tornaterme a Miskolctapolcai Strandfürdő fejlesztéséről rendezett szerdai fórumon. A rendezvényen részletesen bemutatták a fejlesztés koncepcióját, az első ütem terveit, és a tapolcaiak választ kaptak arra is: miért nem a strandépítéssel kezdődik a beruházás.

– Megígértük, hogy legközelebb akkor tartunk fórumot tapolcai fürdőről, ha felvonulnak a munkagépek, elkezdődik a fejlesztés. Most ez történik – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a fórumot Kriza Ákos polgármester, aki arról a hosszú útról szólt, ami elvezetett eddig a fontos pillanatig.

Mit, hová mennyiből?

– 2005 óta zárva, az enyészeté a strand, és mi már a választásokkor megígértük Tapolcának, hogy lesz újra fürdője. Amikor 2010-ben áttekintettük a helyzetet, nagyon sok elvarrandó szálra találtunk – jelzáloggal terhelt ingatlanokat, elbontásra váró épületeket – sorolta a polgármester.

forum_tapolca_131218_fkcs_2.jpg

Mint elmondta, a másik nagy kérdés az volt, mit kell oda építeni – szeretnének minden markáns igényt kielégíteni. A kérésekből lett alapvetés, hogy a régi strand hangulatát hozzák vissza valamilyen módon, illetve erősítsék meg az Aradi sétány korzó funkcióját. 2012-ben ki is írták a tervpályázatot, a gyerekstrand területére elkészült tervek kedvező fogadtatásra leletek.
– Azonban a kivitelezés és az üzemeltetés túl drága lett volna – szögezte le a polgármester, hozzátéve: hogy ténylegesen és mihamarabb elkezdődhessen a folyamat, azért átalakították a koncepciót, ennek első ütemét már építik, a másodiknak pedig készülnek a tervei.

tapolca_latvanyterv_1.jpg

Most visszaépül a korábbi strandon is létezett, a fürdő alapját jelentő úszómedence, és új funkciókkal, XXI. századi minőséggel megújulnak a ma még romos épületek is. A második fázis kivitelezése pedig terveik szerint még az első ütem jövő nyári átadása előtt megkezdődhet, emelte ki a polgármester. Amikor már világosan látszik, hogy azt mikor indíthatják, akkor újabb tájékoztatót fognak tartani.

– Ez most az öröm ideje, ezért is mindenkit szeretettel várunk a fórum után a rombúcsúztató buliba, amikor utoljára láthatjuk ilyen méltatlan állapotban Tapolca fürdőjét – tette hozzá.

forum_tapolca_131218_fkcs_6.jpg

Sebestyén László országgyűlési képviselő, a beruházás miniszteri biztosa azt hangsúlyozta: benne is van nosztalgia a régi strand iránt, sok szép emlék kötötte oda.
– Amikor képviselő lettem, azonnal elkezdtem azért dolgozni, hogy Tapolcának újra legyen strandja, és most egy olyan modern létesítmény épülhet meg, ami remélhetőleg a mai fiataloknak, gyerekeknek is emblematikus hely lesz. Azt ugyanis le kell szögeznem: nemcsak az alapvetés, hogy gazdaságosan működtethető legyen, hanem az is, hogy a lakosság számára megfizethető. Amíg én leszek a miniszteri biztos, addig ez a beruházás haladni fog, és bízom benne, tavasszal elindíthatjuk a strand kivitelezését is. Mert ez a strand jár a tapolcaiaknak, jár a miskolciaknak – hangsúlyozta.

Verseny, wellness

Rostás László főépítész azzal kezdte: semmilyen szín alatt nem mondott le a város a strand terveztetéséről, megépítéséről, az ígért ötmilliárdos forrást fel fogja erre használni. Most a strand – a második ütem – terveinek gazdasági elemzése folyik, hiszen az alapelvárás, hogy rentábilisan működtethető legyen.

forum_tapolca_131218_fkcs_3.jpg

– Azért került az úszómedence megépítése az első helyre, mert a TAO-s pályázati forrásból most tudtuk bővíteni pénzügyi kereteinket – emelte ki a főépítész, hozzátéve: régen is volt, és itt volt Tapolcán úszómedence, ezt sokan kérték is tőlük. De a város szempontjából is fontos, hiszen bármilyen nemzetközi versenyhez legalább három ötvenméteres versenymedencével kell rendelkeznie Miskolcnak.

Rosta S. Csaba építész, a beruházás tervezője elmondta, azzal, hogy megtartják a régi épületeket, közel félmilliárd forintos bontási-újjáépítési költséget takarítanak meg. De az épületek „újrahasznosítása” az érzelmi kötődések miatt is fontos, és építészeti szempontból is jó megoldás, hiszen azok hamarabb amortizálódtak erkölcsileg, mint műszakilag, a szerkezetük teljesen ép.

forum_tapolca_131218_fkcs_10.jpg

– A terület, amivel foglalkozunk, az Aradi sétány, Görömbölyi utca, a Fenyő utca meghosszabbítása és a Miskolctapolcai út által határolt rész, de turisztikai szempontból is fontos, hogy illeszkedjen Tapolca hangulatába. Igyekszünk hangulatosabbá tenni a vasbeton szerkezeteket, és minél több zöld felületet megtartani – de ez utóbbi elvárás is – mondta az építész.

A tervekről elhangzott, az étterem, a wellnessrészleg a szaunatölcsérekkel nemcsak a funkcióbővítést, de az egész éves nyitva tartást is szolgálják, mint ahogy az is, hogy megteremtik a lehetőséget a medence, illetve a lelátók lefedésére.

forum_tapolca_131218_fkcs_9-1.jpg

Ez utóbbit, az egész éves nyitva tartás fontosságát hangsúlyozta Kovacsics Imre projektmenedzser is.
– Nem bátorság, hanem badarság lenne manapság olyan fürdőt építeni, ami csak a nyár rövid két-két és félé hónapja alatt üzemelhet – jelentette ki, hangsúlyozva: a beruházás két ütemét együtt kell nézni, mert együtt nyújtanak komplex szolgáltatást, és olyan kuriózumokat, amikért ide jön, és itt marad majd a vendég.

Strand és medence

A fórumon elhangzott kérdések elsősorban arra vonatkoztak, hogy miért nem egy strand épül végre Tapolcán. Erre a fentebb elmondottakat kiegészítve Sebestyén László úgy válaszolt: igenis, jövőre már strand épül, de ez volt a logikus sorrend: felújítani a romos épületeket, hogy ne kelljen tovább azt senkinek néznie, egyúttal meglegyenek a megfelelő kiszolgáló létesítmények. Ezzel együtt természetesen rendezni kellett a környéküket is, ezért épül először az úszómedence.
– Én is szeretném, azonnal meglenne minden, de ez így sajnos nem megy. Tudom, hogy már sokszor és sokan kértek türelmet a tapolcaiaktól, én először teszem, és csak egy keveset kérek, hiszen az egész beruházás már elkezdődött.

forum_tapolca_131218_fkcs_4.jpg

Kriza Ákos ehhez hozzátette, a korábbi strand 6,5 fél hektáros területét felhasználják az új létesítményhez, aminek fő attrakciója az élményfürdő lesz.
Arra a kérdésre, hogyan lehet rentábilis egy új úszómedence, amikor a Kemény Dénes uszoda veszteséget termel, elmondta: egyrészt az egész létesítménynek kell majd rentábilisnak lennie. Másrészt egy uszoda költsége nem vethető össze egy úszómedencéével.

Felmerült az is, miért nem hasznosítják a régi strand másik medencéjét, ami egy hozzászóló szerint egykor 180 millióból épült. Rostás László erre elmondta, az enyészet évei tönkretették azt a medencét, szétfagyott, szétrepedt, menthetetlen. Az a terület felszabadul, a parkhoz csatolják, legalább annyi zöld felületet és sétautat visszaadnak ezzel a tapolcaiaknak, mint amennyit a Barlangfürdő bővítése elvett tőlük – márpedig Tapolcán a park egyedi és megtartó vonzerő, nagyon fontos az is turisztikai szempontból, szögezte le a főépítész.

Cs. M.
Fotó: F. K. Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-10-14 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!