Közélet

Miskolci advent: a harmadik gyertya is ég a Szent István téren

2013-12-15 18:33

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE advent_gyertyagy_131215_ja_22.jpg

Miskolc adventi koszorújának harmadik gyertyáját is meggyújtották december 15-én délután, s ezt azt jelzi, hogy alig több mint egy hét van már karácsonyig. Ezüstvasárnap, a harmadik gyertyát Sebestyén László, országgyűlési képviselő lobbantotta lángra, aki úgy fogalmazott, az advent a csend, az elmélkedés és a várakozás időszaka, s csak ezek megélése közben tudjuk lelkünket is ünneplőbe öltöztetni, legbensőségesebb ünnepünkre, karácsonyra.

Az előző két adventi vasárnaphoz hasonlóan ezúttal is sokan gyűltek össze a Szent István téren kialakított miskolci adventi koszorúnál, ahol ezúttal a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, valamint a Fáy András Görög Katolikus Közgazdasági Szakközépiskola diákjai adtak ünnepi műsort. A gyertyagyújtást megelőzően Sebestyén László országgyűlési képviselő köszöntötte a miskolciakat, aki úgy fogalmazott, az advent a csend, az elmélkedés és a várakozás időszaka, mely felkészít minket legbensőségesebb ünnepünkre, karácsonyra.


–Még mielőtt eljönne az ünnep, csendesedjünk el, álljunk meg egy percre elmélkedni. Élvezzük a csendet, nyugodjunk meg, és elmélkedjünk a jövőről és a hitről, mely erőt ad a hétköznapokhoz. Az adventi időszak nem másról szól, mint az erre való felkészülésről, a várakozásról. Várakozzunk hát, várjuk karácsonyt, és ne felejtsünk el szeretni! – mondta Sebestyén László.

Ezt követően Fedor Péter atya és Holczinger Ferenc atya szólt az ünneplőkhöz. Mint fogalmaztak, advent harmadik vasárnapja az elmélyülésre hívja fel a figyelmet, „fontos megállni és keresni a mélységet, azt, hogy hol vannak Isten jelei az életünkben”.
–Isten ugyanis az életünk része, és a mélységet keresve ki-ki megtalálhatja őt saját magában – hangsúlyozta Holczinger Ferenc atya.

advent_gyertyagy_131215_ja_18.jpg

Az esemény végén Sebestyén László Buday Barnabás, a cserkészszövetség országos elnöke és Jernei Péter ügyvezető elnök társaságában gyújtotta meg a harmadik gyertyát, az ismét a hazánkba érkezett Betlehemi Békelángról, melyet idén december 14-én hozott el Buday Barnabás Bécsből. A láng több magyar városba is eljutott, tegnap Győrben adták át helyi cserkészeknek a szimbólumot, ma pedig Miskolcon tették ugyanezt.

A betlehemi békelángot 1986 óta (azt az évet az ENSZ a béke évének nyilvánította, s egy osztrák cserkészcsapat ötlete alapján a béke szimbóluma a betlehemi Születés templomában égő láng lett) minden évben egy felső-ausztriai cserkész hozza el Betlehemből. A lángot repülővel Bécsbe viszik, ahol ünnepség keretében osztják szét sok ország – egyebek mellett Magyarország – cserkész-küldöttei között.

advent_gyertyagy_131215_ja_28.jpg

December 22-én, aranyvasárnap Kriza Ákos, Miskolc polgármestere gyújtja majd meg a város adventi koszorújának negyedik gyertyáját, és a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola diákjai adnak majd ünnepi műsort. A lángot pedig – melyet a következő egy hétben a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium őriz –, szintén ekkor adják át a Szent István téren.

Tajthy Á.
fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-05-27 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!