Közélet

Közösen egyeztetnek a megyei jogú városok polgármesterei

2013-11-07 16:34

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kosa_lajos_131107_fkcs.jpg

Kriza Ákossal közösen tárgyalnak a kormánnyal a közösségi közlekedés támogatási rendszerének átalakításán, ahogy az önkormányzatok adósságának állami átvállalása és a területfejlesztési támogatások átstrukturálása érdekében is – mondta el Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

A kormány normatív alapúról teljesítményalapúra alakította a közösségi közlekedés rendszerét – mondta Kósa Lajos. – A normatív támogatás azt jelentette, hogy kizárólag az utas számot vették figyelembe, azonban nem nézték az egyéb mutatókat, mint amilyen például a közúthálózat. A normatív támogatás nem volt megfelelő azért sem, mert a település és lakosságszáma alapján voltak megyék, amelyek alul és voltak, amelyek túl voltak finanszírozva, nagyon helyesen tette tehát a kormány, hogy változtatott ezen, hangsúlyozta az elnök. Van azonban hat város – Szeged, Debrecen, Kaposvár, Pécs, Miskolc és Budapest –, ahol önkormányzati tulajdonú közlekedési vállalatok vannak, amelyeknek nem ilyen teljesítményalapú a finanszírozása. Teljesen eltérő tőkeszerkezetű, hálózati sűrűségű, vállalati stratégiájú önkormányzati vállalatok pontosan ugyanolyan finanszírozási problémával bírnak.

kosa_lajos_131107_fkcs_4.jpg

Éppen ezért megkeresték a nemzetgazdasági és a nemzeti fejlesztési miniszter ezen városok polgármesteri, hogy ennek a megváltoztatását kérjék. 2014 végére ugyanis nehéz helyzetbe kerülhetnek ezek a cégek, noha nem a városok tehetnek róla, hogy ez a probléma előállt és nem is tudják megoldani. Kétféle megoldási lehetőség kínálkozik, vagy állami kézbe kerülnek ezek a közösségi közlekedési cégek is, vagy átalakítja a minisztérium a támogatási rendszerüket – így erre tettek javaslatot.

Az önkormányzatok állami adósságátvállalása kapcsán is vannak fontos kérdések Kósa Lajos szerint. Az év végi állapotoknál az adósság szanálásakor figyelembe kell venni, hogy az önkormányzatoknak mennyi volt a folyószámla hitele. Az önkormányzatok kiadásai és bevételei eltérő ütemezéssel működnek, ezért az önkormányzatok élni szoktak év közben a folyószámlahitel lehetőségével. Ugyanakkor a pénzügyi stabilitásról szóló törvény kimondta, hogy az önkormányzatoknak év végén a folyószámlahiteleiket zárni kell, hogy ez ne húzódjon át a következő évre tartozásként.

Ez tavaly év végén megtörtént, de jó néhány önkormányzat nem tudta megtenni, nem sikerült ez nullára kifizetniük, így „beragadt” a hitelük, ezzel az adóssággal nyitották az évet. Viszont a stabilitási törvény azt mondja, hogy ebben az esetben a folyószámlahitelt is úgy kell kezelni, mint, ha normál hitel lenne. Így viszont azok, akik betartották a törvényt és zárták a folyószámlahitelüket rosszabbul járnak. Nagyjából háromszáz önkormányzatot érint az elnök szerint, ami inkább nagyváros probléma, ezért azzal a javaslattal éltek a kormány felé, hogy üljenek le erről tárgyalni és a folyószámlahitelt is vegyék be a konszolidációba.

kosa_lajos_131107_fkcs_3.jpg

A Megyei Jogú Városok Szövetsége azt javasolja, hogy a 2014-2020-ig tartó időszakban a terület- és településfejlesztésre fordítható mintegy 1000 milliárd forint elosztását a kormányzat gondolja újra, mert a nagyvárosok az ellátott feladataikhoz mérten kevés forrást kapnának. Mint a szövetségi elnök elmondta, az előirányzatban szereplő keretösszegből csupán 220 milliárd forint jutna a megyei jogú városoknak, miközben megyei területfejlesztésre 450 milliárd, a kistelepülések fejlesztésére 298 milliárd forintot lehetne fordítani.

Azonban az látható, hogy a megyei jogú városok a vidék gazdasági központjai, a gazdaságfejlesztés motorjai, és a feladatellátásban is komoly szerepük van. Ezért az összegek újragondolását javasolják, mert véleményük szerint a megyei jogú városoknak az eredeti összeg duplájára lenne szükségük. Hangsúlyozta, ez nem a városok és a megyék közti problémát, vagy ellentétet jelent, hanem egyszerű ésszerűséget, mert a városok ekkora összegből nem tudnak felkészülni a gazdaságfejlesztésre.

Ebben a három kérdésben tárgyalnak a kormánnyal, melyben Kriza Ákos, Miskolc polgármestere is támogatja az elképzeléseket, zárta tájékoztatását Kósa Lajos.

H. I.
Fotó: F. Kaderják CsillaAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-01-27 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!