Gazdaság

Egyetem: struktúraváltásra kapják a 700 milliót

2013-11-05 18:27

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE egyetem_121212_ja_3.jpg

Novemberben megkaphatja a Miskolci Egyetem a felsőoktatási struktúraváltásra elkülönített alapból az erre az évre tervezett 700 millió forintot. Az egyetem rektora elmondta, ez nem plusz pénz, az összeget már betervezték az ez évi költségvetésbe. És azt is leszögezte: a struktúraváltás még nem ért véget.

Az egész magyar felsőoktatás átalakítás alatt áll, ennek részeként új struktúra, képzési szerkezet épül ki a Miskolci Egyetemen is. A megváltozott körülményekhez való igazodáshoz forrást biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a felsőoktatási struktúraváltási alapból, a Miskolci Egyetemnek 700 millió forintot.

torma_andras_mgy.jpg– Ezt az összeget beterveztük az egyetemi költségvetésbe, hiszen már tavasszal tudható volt a nagyságrendje. Ez a pénz azonban csak juttatható, tehát hogy megkaphatjuk, azt jelenti: az EMMI elismeri azokat a lépéseket, amiket az elmúlt időszakban a struktúraváltás területén megtettünk – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Torma András, a Miskolci Egyetem rektora.

A rektor ugyanakkor hozzátette, az októberi szenátusi ülésen már pótköltségvetés előkészítését tervezték, hiszen mindeddig nem érkezett forrás az egyetemre ennek a 700 milliónak a terhére. A kifizetéshez még a támogatási szerződést is meg kell kötni a minisztériummal, így a rektor szerint a tényleges utalás november közepén-végén várható.

– Soknak tűnik ez a 700 millió, de intézményünk nehéz helyzetéhez képest bizony nem sok. Úgy tervezzük, hogy az egyik részéből eleget teszünk korábbi közműfizetési kötelezettségeinknek. A másik részéből pedig a decemberi fizetéseket és ösztöndíjakat szeretnénk rendezni – beszélt a felhasználásról a rektor.

Torma András azt is hangsúlyozta, a struktúraváltás még nem ért véget az egyetemen.
– Tovább kell menni az úton, folytatjuk az erőfeszítéseket, amelyek egy kiegyensúlyozott és stabil költségvetés megalapozását teszik lehetővé, reményeink szerint már a jövő évben. Nem elég az, hogy a campusra költözik az Egészségügyi Kar, nem elég a 10 százalékos bértömegcsökkentés, nem elég a kiadáscsökkentő intézkedéssorozat. Az egész egyetem gazdálkodását kell átalakítani – szögezte le a Miskolci Egyetem rektora.

Elmondta, a korábbi centralizáció helyett a decentralizációra, tehát az egyes szervezeti egységek nagyobb önállóságára építő modellben gondolkodnak, jelenleg ennek kidolgozásán dolgoznak.

Cs. M.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-08-03 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!