Városinfó

Stadion, közszolgáltatások - ülésezett a közgyűlés

2013-10-22 08:59

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kozgyules_131022ml.jpg_19.jpg

A megszokott csütörtöki naptól eltérően, október 22-én, kedden ülésezett Miskolc város közgyűlése. A grémium döntött arról többek között, hogy két közszolgáltatás, a kéményseprés és a szemétszállítás ellátására saját céget hoz létre a város. Támogatták a stadionrekonstrukcióval kapcsolatos előterjesztést is.

15.25 | Véget ért a közgyűlés

A közérdekűek után következett a végszavazás, melyen minden előterjesztés zöld utat kapott.
Az ülés véget ért, a következő közgyűlést november 21-én tartják.

13.43 | Közérdekű észrevételek

A napirendi pontok tárgyalása után következtek a közérdekű kérdések, bejelentések.

Kovács László (KDNP) köszönetet mondott Devecz Miklósnak, az MVK Zrt. vezérigazgatójának, hogy választ kapott a játszótérépítéssel kapcsolatos kérdésére. Az előző közgyűlésen a zászlózással és a közvilágítással kapcsolatban is megkapta a választ, de már korábban is jelezte, hogy kevés a zászló, ha kell, rendezzenek gyűjtést, de szerezzenek be további zászlókat, kérte.

Bazin Géza
(MSZP) jelezte, hogy a Stadion utcai légópince környéke rettentően szemetes, a közvilágítás is hiányos. Rágcsálóirtás kellene az Erdő soron, mert áldatlan állapotok vannak, bár egyre gyakoribb a rendészeti ellenőrzés, ami nagyon pozitív. A perecesi kaszálásokról is érdeklődött.

Takács Gábor (Fidesz) arról szólt, hogy a körzetében néhány utcában még szükség lenne kátyúzásra. A buszmegállók környéke sok helyen kimaradt, kérte, hogy a tél beállta előtt végezzék el. A Ladányi utca lakosai panaszkodnak, hogy a MIK-es lakások környékén sok a szemét. Martin-kertvárosban elkezdődött az árkok takarítása, utcák zúzalékolása, kéri a lakosság türelmét.
Kriza Ákos kérte, hogy ha MIK-es lakásokban élők visszaeső módon szemetelnek, akkor távolítsák el őket.

Zsiga Marcell (Fidesz) a 14-es körzet miatt köszönetet mondott a városüzemeltetési osztály vezetőjének. A József utcai óvoda játszóeszközzel gyarapodott, a Zoltán utcán is játszóeszközt telepítettek, aszfaltszőnyeget is leraktak, jelentette be. A terület gazdag cserjékben és fákban, őszi lombhullás van, és bár szorgalmasan szedik, de kérte, hogy erre figyeljenek oda kiemelten. Ismét elkészült egy műfüves labdarúgópálya, a DVTK sportcentrum mellett, melyért Seresné Horváth Zsuzsanna lobbizott sokat. A hétvégén lesz a Barátság Maraton, emiatt forgalmat is terelnek, így kérte a lakosság türelmét, odafigyelését, illetve felhívta a figyelmet, hogy érdemes kilátogatni a rendezvényre. Kérte azt is, minél többen vegyenek részt az ünnepi megemlékezéseken.

Pakusza Zoltán (Jobbik) jelezte, a Szervezet utca 12–15-nél gond van az árokkal, és még nem csinálták meg. A Bartók Béla utcán szabadon vannak a gázelzáró csapok, az Alföldi utcán a lakók a csapadékvíz-elvezetés érdekében kértek segítséget. Perecesen, a Vilma-forrásnál régen kiégett a lámpa, kérte, cseréljék.

Seresné Horváth Zsuzsanna (Fidesz) a városüzemeltetési osztálytól kérdezte, hogy a tűzoltósági felvonulási területek kijelölése miatt elvett parkolási lehetőségeket mikor pótolják. A körzetében két helyen, a Dorottya és Könyves K. utcában van ilyen, érdeklődött, mikor épülnek meg ezek a parkolók. Azt is kérdezte, a Diósgyőri Gimnáziumnál mikor festik már fel a zebrát. A lombullás miatt ő is kérte a rugalmasabb avarelszállítást.
Mint elhangzott, a két parkoló november végéig épül meg, éppen a napokban bontottak tendert a közbeszerzéseknél.

Gazdusné Pankucsi Katalin (Fidesz) azt jelezte, hogy a buszmegállókban hatalmas kátyúk vannak, a Battyhány soron pedig nem történt meg a kátyúzás. Komlóstetőn nagyon sok az ivóvíz gerincvezeték törése, idén hatszor, kérte, hogy valami megoldást találjanak, friss aszfaltozást is fel kell szedni emiatt.

Bartha György (MSZP) jelezte, a Bükkszentlászlóra menő út két helyen beszakadt, többször próbált eljárni az ügyben, de nem tudják megmondani, mikor lesz kész, pedig balesetveszélyes így. Lombgyűjtés kapcsán szintén kérte a kiemelt figyelmet. Fák gallyazását is kérte a panelházas övezetekben.
Kriza Ákos kérte, adják le a képviselők azon utcák listáját, amelyek frekventáltak, és gond van a közvilágítással, és megnézik, mit tehetnek. A bükkszentlászlói út valóban nagyon rossz állapotú, a közút megígérte a javítását.

Katona Ferenc (Fidesz) elmondta, minden fejlesztésnek örül, az Y híd beruházása hamarosan elindulhat, de a MÁV-telepen élők azt mondják, őket senki nem tájékoztatja. Kérte, hozzanak létre egy fórumot a tájékoztatáshoz. A Selyemréti Strandfürdő építése miatt sérült az út és a burkolat, kérte sürgessék meg javítását a kivitelezőnél.

Jakab Péter (Jobbik) szerint nem valóság, hogy kilakoltatják a fészekrakókat, csak olcsó hakni a fészekbontás, összeseperték egy olyan lakásban a szemetet, amely évek óta üresen áll. Mikor fogják kilakoltatni végre azokat, akik anyagilag és idegileg is tönkre teszik a környezetükben élőket, tette fel a kérdést.
Kriza Ákos elmondta, minden hatósági eljárásnak ideje van, így a követelés-megvásárlásoknak, a kilakoltatásoknak is. Jelenleg 3, december 1-jéig 25-30 lakást üríthetnek ki, tavaszra pedig a többi is eljuthat ebbe a fázisba.

Szabó Sándor
(KDNP) kérte a miskolciakat, hogy október 23-a alkalmából látogassák meg a népkerti Országzászlót, a megye mártírjainak ott elhelyezett képét, gyújtsanak mécsest. Felhívta a figyelmet, hogy ma este 6 órától zenés megemlékező estet tartanak a Nyilas Misi Házban. Oláh Miklós 56-os halálraítélt egykori lakóházának falán emléktáblát helyeznek majd el a Tárkányi utcán, melyre szintén mindenkit várnak. A Tárkányi utcában a kátyúzást is kérte. Azt is jelezte, hogy Miskolc Város Elesett Hőseinek emlékművén több gránitlap megmozdult, jó lenne kijavítani, mert balesetveszélyes.

Tompa Sándor (DK) szerint nem kapott megfelelő válaszokat kérdéseire, hiába fordul a polgármesterhez, a jegyzőtől semmitmondó válaszokat kap.
Kriza Ákos jelezte, ez a jegyző hatásköre, így erre ő válaszolhat.
Csiszár Miklós jegyző elmondta, hogy Tompa Sándor többféle minőségben, többféle törvényre hivatkozva kér információt, amelyet a törvényes határidőn belül megkap.

Kovács Józsefné (Fidesz) arról szólt, hogy a Tízeshonvéd utcában több veszélyes fa kivágatását rendelte meg, de még nem történt semmi. Jelezte, hogy lakossági fórumot tart 24-én, délután fél 3-kor a Szent László, Pacsirta utca csapadékvíz-elvezetéséről a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában. Kérte, hogy a lakosság részéről minél többen vegyenek részt rajta.

Nánási Kocsis Norbert (Fidesz) jelezte, a Szentpéteri kapuban rengeteg a lomb, kéri a soron kívüli takarítását.

Varga Gergő (DK) showműsornak nevezte a fészekbontást. A szomszédos lakásban sem tudták, hogy fészekrakó lakott ott. Kérdésként fogalmazta meg, hogy hová költöznek a kilakoltatottak, hol jelennek meg a szociális ellátórendszerben. Szeretne listát arról, hogy melyik lakásokat sikerült megvenni. Azt is megjegyezte, nem lehetne egyszer Diósgyőrbe menni, miért mindig az Avasra kell vinni a kamerákat.

Kriza Ákos szerint nyolc évnek kellett eltelnie, hogy ilyen vehemenciával lépjen fel egy baloldali képviselő. Most jár körbe, amikor már elkezdődött a megoldás. Lehet, hogy a szomszédja nem tudta, de a közös költséget és a részleteket nem fizették. Folytatódik a munka, a többieket is ki fogják lakoltatni. Felnőtt emberekről beszélünk, akik tisztában vannak vele, hogy következményei vannak annak, ha csalnak, ha megkárosítják a lakóközösséget, tette hozzá. A gyerekek nem maradhatnak a családi kötelékben, ha nem megfelelő helyre, körülmények közül kerülnek, ebben az esetben ki kell emelni őket a családból.

Kiss János
(Fidesz) elmondta, a Fidesz frakció véleménye, hogy nagyon helyes, hogy a fészekrakók kiköltöztetése megkezdődött, savanyú a szőlő ebben az esetben is. A Salétrom, Reisinger utcában arról panaszkodnak, hogy csak szórakozásból túl gyorsan közlekednek az autósok, fekvőrendőrt kérnének. A Wesselényi utca több kereszteződésében csapadékvíz-elvezetési problémák vannak, kérik a lakók, vizsgálják meg, mit lehet tenni. A Kalló utcán megsüllyedt aknafedél van, ami balesetveszélyes, kérte a kijavítását.

Simon Gábor
(MSZP) Tapolca kapcsán szólalt fel. Többféle terv felvetődött, legutóbb be is mutatták a miskolciaknak a látványterveket, de most egy úszómedence tervei kerültek be az újságba, mondta. Javaslatot tett arra, hogy mobillelátót építsenek, amit máshol is tudnak használni.
Kriza Ákos elmondta, a tapolcai strand kálváriája akkor kezdődött, amikor a szocialisták lebontották arra hivatkozva, hogy fejlesztenek. Tervpályázatot írtak ki, gazdasági hatékonysági vizsgálatot kellett elvégezni, de ez a tervpályázat a gyerekstrand területére készült. A felnőtt strand területén a régi épület megtartásával igyekeznek egy gyorsan megvalósítható beruházást elkészíteni.

Molnár Péter (KDNP) megköszönte a városvezetésnek, illetve a városüzemeltetési osztálynak a segítséget. A Hadirokkantak 16–22. előtti területen kutyákat sétáltatnak, fel is szedik a gazdák utánuk a piszkot, szívesen kijelölne ott egy megfelelő, hivatalos kutyafuttató helyet, ehhez kér segítséget. A Munkácsy utca végén volt valamikor egy gyalogátkelőhely, kérte, vizsgálják meg a lehetőségét, hogy legyen ott zebra a nagy gyalogos forgalom miatt. A közeli téren nemsokára kikerül a kamera és elkezdik a javításokat. A Vörösmarty 43. mögött van egy lámpasor, de több nem ég, kérte, ezt is nézzék meg.

kozgyules_131022ml.jpg_3.jpg

12.56 | Stadionfejlesztés

Következett a Javaslat a stadionrekonstrukcióhoz szándéknyilatkozat megadására, melynek kapcsán Kriza Ákos polgármester elmondta, a sürgősséget az indokolta, hogy egy tegnapi tárgyalás kapcsán születhetnek meg döntések. Olyan, a városvezetés számára fontos ügyről van szó, mely nagyon jelentős a jelenleg a bajnokság második helyén álló DVTK számára.

Mint elhangzott, UEFA 4-es minősítésű stadion épülhet meg Diósgyőrben. A projekttársaságban az állam és az önkormányzat is szerepet vállal, a stadiont apportálják a rekonstrukcióhoz. Az elbontandó rekortán kapcsán elhangzott, 350 millió forintos többlettámogatást kap az önkormányzat az atlétikai fejlesztéshez.

Bartha György (MSZP) afelől érdeklődött, hol lesz a rekortán helye, a tulajdon átkerül-e a projektcéghez, és az üzemeltetést ki fogja végezni.

Kovács László (KDNP) örömét fejezte ki, hogy olyan jelentős lépéshez érkezett a stadionfejlesztés, amelyre még nem volt példa. Komoly nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas lesz az új stadion. Ha a DVTK ilyen jó helyen végez, akkor jövőre nemzetközi kupában szerepelhet, tehát szükség is lesz rá. Miskolcon a negyedik legnagyobb stadion épülhet meg a Ferencváros, a debreceni és a szombathelyi mögött. Ez a stadion oroszlánbarlangként lesz a csapat otthona, emellett olyan fejlesztéseket is generál, mint az új atlétikai pálya. De nemcsak a stadion fejlődik, hanem a környéke, így például a parkolók is, ami szintén nagyon fontos. A Fidesz-KDNP természetesen támogatja az előterjesztést.

Zsiga Marcell sportért is felelős alpolgármester elmondta, ha megvalósul a fejlesztés, akkor az egész város büszke lehet majd rá. Nemcsak a mai futballistáknak épül, hanem gondolni kell például az utánpótlásképzésben szereplő több száz fiatalra is. Kriza Ákos polgármesterrel és Sebestyén László országgyűlési képviselővel nagyon sokat jártak a támogatások után, és úgy tűnik, minden idők legnagyobb miskolci sportberuházása valósulhat meg. Az atlétikai centrum a mindennapos testnevelés és a tömegsport miatt is fontos lehet. Szeretnék minél nagyobb részben meghallgatni a lakosság véleményét is, ennek folyamatában hallgatták meg például két hete a szurkolóat.

Seresné Horváth Zsuzsanna (Fidesz) szerint újabb örvendetes beruházásról van szó, a TAO-s pénzekkel együtt összességében 4,5 milliárdból újulhat meg a stadion. Az ellenzék részéről már elindult az ellenkampány, ha a szocialistákon múlna, meg is akadályoznák a fejlesztést, miközben számon kérik, hogy miért nincs már kész, mondta. Pár éve egy ilyen beruházás szóba sem kerülhetett volna, ez köszönhető annak, hogy Magyarországnak olyan kormánya van, amely számára fontos a sport, és olyan gazdaságpolitikát folytat, amely lehetővé teszi ezt. Köszönet illeti a polgármestert és az országgyűlési képviselőket, kérte az ellenzéki képviselőket, hogy örüljenek együtt a beruházásnak.

kozgyules_131022_ml_8660.jpg

Fedor Vilmos (MSZP) elmondta, a szocialista frakció minden tagja támogatja a beruházást. Ez a város sokat tett a sportért. A Diósgyőr jól teljesít, megérdemli a stadiont. Ha ilyen jól teljesít a kormány, juthatott volna Miskolcnak egy kicsit több pénz is, tette hozzá.

Pakusza Zoltán (Jobbik) jelezte, hogy ebben a kérdésben konszenzus van a közgyűlési pártok között, a Jobbik is támogatja az előterjesztést. Azt kérte, hogy a miskolci vállalkozókat is hozzák helyzetbe és minél többen dolgozhassanak a helyi cégek közül a beruházásban, mert ettől lehet még nagyobb ez a lehetőség.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető szintén hangsúlyozta, hogy nagy örömmel fogadták az előterjesztést. A TAO-s pénzeknek köszönhetően több fejlesztés is megvalósulhatott. Ez a csapat megérdemli a jobb, szebb stadiont, remélhetőleg a jó forma megmarad, és jövőre nemzetközi szinten mutathatják meg, mit tudnak. Minden sport fontos ugyanakkor a városnak, minden fejlesztésnek nagyon örülnek. Felhívta azonban a figyelmet, hogy az egyik „bajnaista” képviselő olyan javaslatot nyújtott be a Parlament elé, amelyben a stadionépítések leállítását kérte.

Kiss János
(Fidesz) frakcióvezető hangsúlyozta, 3,5 milliárd forintos állami, 1 milliárdos TAO-s  és 350 milliós atlétikai támogatásról van szó, ami összesen közel 5 milliárd. Véleménye szerint az atlétikai pálya mögé bújva igyekezett a baloldal ellehetetleníteni és rossz színben feltüntetni a stadionfejlesztést. De csalódniuk kellett, mert az atlétika sorsa is megoldódik, a 350 milliós fejlesztéssel az atlétika az igazi nyertese az ügynek. Az MSZP a miskolci képviselőit ebben a témában beáldozta, hiszen országosan stadionstopról beszélnek. Most már hiába állnak ki, és mondják itt helyben, hogy támogatják, mert már senki nem hiszi el.

Simon Gábor (MSZP) szerint a miskolciak jól tudják, hogy eddig a stadionért csak a szocialisták tettek valamit, a villanyvilágítást, a klubépület felújítását, a napos oldalt mind ők csinálták meg. Most, a választások előtt pár hónappal bejelentik, hogy mennyit költenek majd a stadionra. Ha az a szempont, hogy itt hány szurkoló van, akkor szomorú, hogy csak ennyi. Most javasolták, hogy Debrecenben 14 milliárdra emeljék a keretösszeget. A diósgyőri stadion vetekszik a felcsúti bekerülési költségével, ám, ha azt a sort nézi valaki, hogy hova mennyi támogatás kerül, az nem olyan kedvező.

Zsiga Marcell emlékeztetett: a szocialisták 394 milliót költöttek a klubházra, majd 490 milliót a napos oldalra úgy, hogy a pénzügyi teljesítés már a Fidesz-KDNP városvezetésre maradt, és egyébként kampányidőszakban készült. A jelenlegi vezetés már 305 milliót költött pályák és edzőcsarnok építésére, ezt követte a TAO-s 1 milliárd és most a 3,5 milliárd.

Fedor Vilmos arra hívta fel a figyelmet, hogy Cser-Palkovics András is azt állította, náluk, vagyis Székesfehérváron valósul meg a legnagyobb atlétikai beruházás. Kérdésként fogalmazta meg, ki mond igazat.

Kovács László szerint nem kérdés, hogy az előző vezetés is költött a stadionra, csak az kevés. A szurkolókat nem fogja érdekelni, hogy kampányidőszakban épül a stadion, a lényeg, hogy elkészül a fejlesztés. Az előző vezetés is megtehette volna, hogy ennyit költsön rá, de nem így lett.
Pakusza Zoltán (Jobbik) szerint újra sikerült politikai vitát generálni egy konszenzusos témában.

Kiss János azt kérte Fedor Vilmostól, mindig neki higgyen, ha az atlétikai szövetség is támogatja, akkor a miskolci lesz a legnagyobb, ha a második lesz, hát „üsse kő”. Hozzátette: Mesterházy Attila azt mondta, a stadionépítésekre szánt pénzeket inkább másra kellene fordítani, mert hosszú távú gazdasági fejlődést nem hoz.

Kriza Ákos elmondta, a DVTK nem politikai kérdés, az a lényeges, hogy épüljön meg a stadion. Olyan városok mögé iratkozott fel Miskolc, amelyek csapatai olyan eredményt érek el, amely alapján indokolt a fejlesztés náluk, a DVTK a szurkolóinak köszönhetően kerülhetett ebbe a körbe. Teljes konszenzussal valósulhat meg a fejlesztés. Viszont addig nem lettek volna nyugodtak, amíg az atlétikai fejlesztés egyenesbe nem került. Beemelték volna az MVSC fejlesztésébe, de az atlétikai szövetség inkább az egyetemi helyszínt támogatta, ott optimális helye lehet. Az egyetem vezetésével is már egyeztettek, és örömmel átadják a területet városi kezelésbe egy ilyen mérvű fejlesztés érdekében. A stadion üzemeltetője a város többségi tulajdonában lévő DSM Kht., ez így marad a jövőben is, de a DVTK számára a használat hosszú távon biztosított lesz ingyenesen.

kozgyules_131022ml.jpg_15.jpg

12.25 | SZMSZ-módosítás


A sürgősségi napirendek közül következett a Javaslat az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2011.(III.16.) önkormányzati rendelet módosítására, mely néhány hatáskör-átruházást is tartalmaz. Ilyen például, hogy két közgyűlés között a polgármester milyen esetekben hozhat döntést utólagos beszámolási kötelezettséggel. Az oktatási bizottság nevét köznevelésire változtatják, bizottsági hatáskörbe kerülnének a közművelődési megállapodások.
A településfejlesztési eszközök terén jelentősen megváltozott a törvényi háttér, így több lépcsőben kellene a közgyűlés véleményét kérni, olyan közbülső esetekben is, amelyek korábban nem tartoztak a közgyűlés hatáskörébe. Ezen mozzanatokat ruháznák át a polgármesterre vagy a bizottságokra, a végső döntés marad a közgyűlésé. De többek között bizottsági hatáskörbe kerülhet a gyermekorvosi körzetek összevonása, megszűnése is az előterjesztés szerint.

Pakusza Zoltán (Jobbik) szerint félévente módosítják az SZMSZ-t, a gördülékenyebb ügymenetre hivatkozva, de egyre több hatáskört ruháznak át a polgármesterre, és egyre jobban megnyirbálják az ellenzék lehetőségeit. Ez erősen gyengíti a népképviseletet, a közgyűlést pedig degradálja. Csorbítják a miskolciak érdekeit, ami elfogadhatatlan, fogalmazott.

Kiss János (Fidesz) frakcióvezető szerint nem sérül a népképviselet, mert az önkormányzati törvény azt rögzíti és biztosítja. A polgármesternek a döntésekről a soron következő közgyűlésen be kell számolni, de minimális számú ilyen eset volt az elmúlt fél évben. Természetesen ezek a döntések csak sürgős helyzetekben illetik meg a polgármestert, nem arról van szó, hogy mazsolázhat az ügyek között.

Simon Gábor (MSZP) szerint olyan SZMSZ-t csinált a városvezetés, amit már ötödször módosít. Senki nem gondolja azt, hogy ez törvénytelen, de szembetűnő, hogy a módosítások a képviselők jogait csorbítják. Ha egy témát a közgyűlés tárgyal, akkor azt a sajtó, a miskolciak előtt teszi, ellenkező esetben nem. Ugyanakkor az ellenzék hozzászólási lehetőségeit csorbítják folyamatosan.

Pakusza Zoltán szerint a döntéshozás és a tájékozódás között óriási különbség van. Nem vitatható, hogy törvényes, de az elmúlt húsz évben is nagyon sok minden törvényes volt, de erkölcsi felelősség is van.

Fedor Vilmos (MSZP) szerint furcsa logikája van a módosításnak, lassan olyan kevés előterjesztés lesz, hogy már be sem kell jönniük a közgyűlésre. Korlátozódik a képviselők véleménynyilvánítási lehetősége, hiszen ha egy bizottság dönt, akkor az, aki nem tagja, kimarad.

Kiss János emlékeztetett, 2002 és 2010 között 29-szer módosították az SZMSZ-t. A polgármestert közvetlenül választják, tehát egy polgármesteri döntés is népképviseleten alapul.

Nánási Kocsis Norbert (Fidesz) emlékeztetett rá, az az MSZP félti a demokráciát, amelynek elődje negyven éven át diktatúrát tartott fenn az országban és egész évben az országgyűlésen kívül hozott döntéseket. Példaként említette, hogy a gyermekorvosi körzetek összevonásának előterjesztései kapcsán egyetlen hozzászólás sem született, többször előfordult, hogy a végszavazások előtt hazamentek az ellenzéki képviselők, ennyire nem volt fontos számukra a demokrácia.

Varga Gergő (DK) szerint nevetséges Nánási hozzászólása és a Fidesz padsoraiban többen ülnek, akik tagjai voltak az MSZMP-nek, mint a jelenlegi ellenzékben.
Bartha György (MSZP) jelezte, hogy például az avasi háziorvosi körzet kapcsán jelentős vita volt.
Jakab Péter (Jobbik) szerint a legfőbb döntéshozó nem a polgármester, hanem a közgyűlés, a nyáron pedig volt egy rendkívüli közgyűlés, amelyen a Fidesz képviselői nem voltak jelen, nem gondolták fontosnak a munkát.

Kriza Ákos polgármester megjegyezte, elég dolga van, nincs rá szüksége, hogy mondvacsinált okok miatt további döntéseket vonjon magához. De példaként említette meg, milyen ügyekről dönthetett eddig: önkormányzati beruházások esetén terület kijelölése, pályázatokkal kapcsolatos állásfoglalás, hatósági cégeljárási ügyekben hiánypótlás. Valószínűleg nem örülne neki senki, ha havonta több rendkívüli közgyűlést kellene összehívni adminisztratív jellegű előterjesztések miatt.

kozgyules_131022_ml_8625.jpg

12.10 | Pályázat és gyermekvédelem


Következett a Javaslat a Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszere keretében benyújtott TÁMOP - 3.2.4-09/1-2010-0006 azonosító számú projekttel kapcsolatos fenntartási feladatoknak a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár számára történő átadásra, melynek kapcsán Fedor Vilmos (MSZP) arról beszélt, hogy más városokban gördülékenyebben és hamarabb megtörtént már az ilyen jellegű feladatátadás.

Ezt követte a Javaslat a szociális és gyermekvédelmi feladatok ellátására létrejött intézményfenntartói társulási megállapodások megszüntetésére. Január 1-jétől csak jogi személyiséggel rendelkező társulások hozhatók létre szociális és gyermekvédelmi feladatok ellátására. Miskolc önkormányzata 22 társult településsel július 1-jétől létrehozta a jogi személyiséggel rendelkező Miskolc Környéki Önkormányzati Társulást. Az önkormányzat ezen időponttól a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézmény Módszertani Központ intézményének fenntartói jogát átadta a Miskolc Környéki Önkormányzati Társulásnak. Ennek kapcsán a közgyűlés a korábbi társulási megállapodások megszűnéséről dönthet majd.

Jakab Péter (Jobbik) ennek kapcsán elmondta, nem biztos benne, hogy magas a szakmai munka színvonala, sőt, óriási gondok vannak, amit bizonyít, hogy a rendőrség statisztikái szerint több mint 80 százalékkal nőtt a gyerekkorúak által elkövetett bűncselekmények száma.

Seresné Horváth Zsuzsanna (Fidesz) felhívta rá a figyelmet, hogy egy technikai jellegű előterjesztésről van szó, amely ugyanakkor kötelezően végrehajtandó.

Utolsó nyílt, rendes napirendként a Javaslat Miskolc Kistérség Többcélú Társulása Társulási Megállapodása módosításának jóváhagyására került a grémium elé, mely nem hozott vitát.

11.55 | Víziközművagyon

Következett a Javaslat a víziközmű vagyontárgyak önkormányzati tulajdonba adásával és üzemeltetésével kapcsolatos szerződések jóváhagyására.

Fodor Zoltán
(MSZP) elmondta, a vízszolgáltató minden dolgozója folyamatosan mindent megtesz azért, hogy jó minőségű vízhez jusson a lakosság. A miskolci vízművektől minden anyagi forrást, nyereséget kivonnak, most azt a tízmilliárdot is, amiről az előterjesztés szól. Tönkre fog menni a cég, hozzácsapják az ÉRV-hez és nem lesz a városnak vízszolgáltatója, mondta. Ha minden pénzt kivonnak a cégből, akkor nem tud fejleszteni. Még, ha nem is állomosítják, akkor is fennáll a veszélye, hogy tönkremegy a cég.

Soós Attila (Fidesz) elmondta, több dologban egyetért Fodor Zoltánnal, de van, amiben kiegészítésre szorulnak az általa elmondottak. A kormány úgy gondolja, vannak stratégiailag fontos, védendő ágazatok, ilyen a víziközmű is. Amennyiben az ellátási felelősség az önkormányzaté, akkor ehhez rendeli a vagyont is, hogy ne kerülhessen olyan kézbe, ami esetleg veszélyeztetheti az ellátási biztonságot. A vagyon átkerül az önkormányzat egyik zsebéből a másikba, így vagyonvesztés nem történik. A miskolci víz nagyon jó minőségű, nagyszerű munkát végez a cég minden dolgozója. Miután az ellátás felelőssége az önkormányzaté, így az önkormányzat feladata, hogy meghatározza, mire van szükség az ellátáshoz. A fejlesztések továbbra is főként pályázati, központi forrásokból valósulnak meg.

kozgyules_131022_ml_8577.jpg

10.53 | Közszolgáltatási előterjesztések


Ezt követően a harmadik napirendet tárgyalták: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló rendelete megalkotására, a 39/1996.(VII.1.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezésére, valamint kéményseprő-ipari közszolgáltatáshoz kapcsolódó döntések meghozatalára. Illetve ezt értékesítéséhez összevontan tárgyalták a sürgősségi előterjesztések közül a másodikkal: Javaslat hozzájárulás megadására a MiReHuKöz Miskolci Térségi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft.-ben Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzat tulajdonában álló üzletrész megosztásához.

Pfliegler Péter alpolgármester elmondta, elengedhetetlen a döntések meghozatala a kéményseprési közszolgáltatásról, ugyanis az önkormányzatnak ellátási kötelezettsége van. ha nem születne döntés, az veszélyeztetné az élet- és vagyonbiztonságot, amit senki nem akarhat. Az önkormányzati cégben a két, korábban ezzel foglalkozó vállalkozás alkalmazottait foglalkoztatják tovább, így biztosított számukra a megélhetés, illetve a szakmailag megfelelő és jó színvonalú szolgáltatás. Szükség van megfelelő eszközökre is, ehhez kérik a forrás biztosítását.
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás kapcsán elmondta, létrejött júliusban a többségi önkormányzati tulajdonú társaság, ezzel kielégítették a törvényi előírást. A jelenlegi előterjesztés a konzorciumi tagok tagságuknak megfelelő tulajdonszerzésére tesz javaslatot. Mind a 36 önkormányzat jelezte csatlakozási szándékát, amit az alpolgármester nagyon örvendetesnek nevezett.

Bartha György (MSZP) szerint magyar cégeket tett tönkre a kormány, majd rálőcsölte az önkormányzatokra a szolgáltatást annak költségével együtt. Jelezte, hogy a pénzügyi bizottságban nem lehetett kérdéseket feltenni, mert senki nem volt ott, aki válaszolni tudott volna. A hulladékgazdálkodás kapcsán afelől érdeklődött, ki lesz az alvállalkozó, aki magát a szolgáltatást végzi, mi lesz a berendezésekkel, az edényzettel? Érdeklődött, hogy hol van a cég üzleti terve.
Zsiga Marcell alpolgármester szerint előfordult korábban is, hogy felkészületlenek voltak bizottsági munkában a hivatal dolgozói, de ebben is jobban teljesít ez az önkormányzat és városvezetés.

Soós Attila (Fidesz) a pénzügyi bizottság ülése kapcsán elmondta, azért tartózkodtak a szavazástól, mert a tulajdonosi döntés akkor még nem született meg. Megjegyezte, az ellenzék gondolatai folyamatosan akörül forognak, hogy miként lehet valamiből üzletet csinálni, de ott, ahol emberi életről, biztonságról van szó, nem lehet üzleti alapon közelíteni. A MiReHuKöznél látszik, hogy olyan tervet tett le Miskolc az asztalra, amelyhez a többi önkormányzat is csatlakozni akar. A kéményseprésnél pedig az a cég, ami eddig végezte, nem viszi tovább a szolgáltatást. De átjönnek az önkormányzati cégbe a szakemberek, az üzleti szférából érkezik a vezető, tehát a szakmai munka biztosított. Mint ahogy nem kérdés az, hogy könyvtárakat, vagy múzeumokat tart fenn az önkormányzat, így ezeknek a közszolgáltatásoknak a fenntartása sem kérdéses, ezért nem azt kell firtatni, hogy mennyibe kerül.

Jakab Péter (Jobbik) szerint látható, hogy a rezsicsökkentés ötven százalékos bevételkiesést jelentett a korábbi szolgáltatónál, a Fidesz az egyik kezével ad, a másikkal elvesz, hiszen az adófizetők pénzéből segíti ki a cégeket, végül a miskolciaknak maguknak kell megfinanszírozni a rezsicsökkentést, fogalmazott.
Zsiga Marcell szerint senki nem gondolhatja komolyan, hogy a TIGÁZ, vagy az ÉMÁSZ csődközeli helyzetben van, viszont több pénz marad az emberek zsebében, ami örvendetes.

Tompa Sándor (DK) szerint lelepleződött a rezsicsökkentés ügye. Állítása szerint ezek után az is fizet majd a kéményseprésért, aki eddig nem, hiszen az önkormányzat évi 130 milliót tesz bele ebbe a szolgáltatásba. Felvetődik, hogy nincs-e valamilyen háttér-megállapodás, hiszen átveszik a vezetőt, a dolgozókat, az eszközöket és a telephelyet is, kérdés számára, miért nem vette meg akkor az önkormányzat a céget.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető elmondta, tudta a Fidesz-KDNP kormány, hogy mire vállalkozott, amikor a rezsicsökkentés útjára lépett. Az MSZP-nek a cégek, a külföldi multik, az országból általuk kivitt profit a fontos. A kormánynak viszont a magyar lakosok, akik látják, hogy mennyivel kell kevesebbet fizetniük a rezsicsökkentés után. Tudják, hogy a kéménysepréssel foglalkozó cég tisztességgel, becsülettel végezte a munkáját, de tény, hogy a kormány döntött ebben a szektorban is a rezsicsökkentésről. Jelezte a cég, hogy a feladatot nem tudja tovább ellátni, de a közgyűlésben a felelősség munkál, ezért hozzák meg ezeket a döntéseket.

Soós Attila szerint lehet lovagolni azon, hogy mennyibe kerül a tevékenység, de kérdés, hogy lehet-e forintosítani az életeket, a biztonságot? A miskolciak azt érthetik meg a vitából, hogy a szocialisták mindent forintosítanak. Ezen az alapon el lehetne törölni a szociális ellátásokat, a családtámogatást vagy éppen a kultúrát is, ami szintén nem nyereséges pénzügyileg.
Bazin Géza hangsúlyozta, nem az emberéletet akarják forintosítani, csupán arról van szó, hogy tönkretettek egy, a munkáját jól végző céget.

Gazdusné Pankucsi Katalin (Fidesz) szerint újra elkezdődött a riogatás a szocialisták részéről, ami nyilván már a kampány része. 2010-óta nem emelték Miskolcon a kéményseprési díjakat, ezt csökkenti most a kormány a rezsicsökkentéssel. A közszolgáltatási tevékenység ugyanúgy folytatódik tovább, az ellenzéknek támogatni kellene a cég munkáját, hiszen fontos tevékenységet fog folytatni.

Bartha György szerint olyasmit tulajdonítanak nekik, ami el sem hangzott. A szocialista frakció nevében megköszönte a Termoment és a Borsodkom eddigi munkáját, és sajnálatukat fejezte ki a megszűnés miatt.

Seresné Horváth Zsuzsanna (Fidesz) szerint elmondható, hogy örvendetes tény a saját önkormányzati cégek létrehozása, melynek köszönhetően az önkormányzatnak nagyobb rálátása lesz a működésre. A saját önkormányzati cégeknél még inkább biztosítani tudják a rezsicsökkentést.

Kiss János (Fidesz) frakcióvezető szerint kibújt a szög a zsákból: az MSZP a rezsicsökkentést nem támogatja. A szocialisták a rezsicsökkentésnek nem barátai, hanem ellenfelei. 2002 és 2010 között a rezsi egekbe emelése és a lakosság megadóztatása mellett a munkanélküliek számának növelése volt jellemző. Az pedig, akinek nincs kéménye, továbbra sem fog díjat fizetni.

Simon Gábor (MSZP) szerint, amikor a kéményseprési díjat összemossák a családtámogatással, az már a vég. Most az fog történni, hogy az avasi panellakó is fizetni fogja a kéményseprés díját, hiszen önkormányzati pénzből működik majd, ahogy a tömegközlekedés és a távhő is állami támogatásból működik. Volt már ilyen rendszer, de azt már leváltották egyszer az emberek, de most ezt akarja visszaépíteni a kormány.

Pfliegler Péter szerint a vita tíz százalékban volt konstruktív. A felvetődött kérdések kapcsán elmondta, a jelenleg beszerzett eszközök megfelelőek a kéményseprési közszolgáltatás elvégzésére, természetesen később, mint minden cég, fejleszteni akarnak. A hulladékszállítással kapcsolatban elmondta, nem tudják még, ki lesz az alvállalkozó, hiszen közbeszerzést írtak ki.

kozgyules_131022_ml_8637.jpg

10.08 | Választókerületi alap

Következett a Javaslat a Választókerületi Alapról szóló 7/2003. (III.10.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezésére, ami nem jelenti azt, hogy ezentúl ne lenne az önkormányzati képviselőknek alapjuk, viszont az előterjesztés szerint ezt a jövőben a közélet tisztasága és a megfelelő átláthatóság biztosítása érdekében nyílt szabályzatban határozzák meg.

Bartha György (MSZP) elmondta, a szocialista frakció módosító indítványt nyújtott be, hogy nyílt legyen az alap felhasználása, ne pedig jegyzői utasítások között „vesszen el”, így a miskolciak számára is nyilvános lenne, hiszen közpénzről van szó. Kérte, hogy minden képviselő felhasználása kerüljön ki a város honlapjára, a szocialista frakció közzétette.
Kriza Ákos felhívta a figyelmet, hogy ez a városvezetés vezette be a közpénzek felhasználásának átláthatóságát, és nem látják akadályát a javaslat megvalósításának.

Varga Gergő (DK) néhány technikai módosítást javasolt.
Tompa Sándor (DK) elmondta, készítettek egy formanyomtatványt a Fidesz és KDNP képviselői számára, csak ki kell tölteni és le lehet adni a jegyzőnél, ha nincs titkolnivalójuk, akkor nincs akadálya, hogy ezt megtegyék.

Bazin Géza (MSZP) arról szólt, hogy egy augusztus 27-ei rendezvény költségét még nem fizette ki az önkormányzat.
Katona Ferenc (Fidesz) elmondta, örvendetes, hogy nőtt azon szervezetek köre, amelyek támogathatók, támogatandónak tartja az előterjesztést, és nem titkos, mire költi az alapját.
Jakab Péter (Jobbik) kijelentette, támogatják, hogy átlátható legyen a képviselői alap felhasználása.

Seresné Horváth Zsuzsanna (Fidesz) jelezte, a maga részéről évente kétszer még hírlevél formájában a körzetében élőknek is beszámol róla, hogy mire költi az alapját, így nem érti, hogy miért vádolják őket mutyizással. Ugyanakkor pozitív, hogy több szervezetet tudnak támogatni, például az egyházi iskolákat.
Pakusza Zoltán (Jobbik) érthetetlennek nevezte, hogy folyamatosan adathiányban kell, hogy dolgozzanak, mert a hivatal nem hajlandó adatokat adni. A miskolciaknak joguk van tudni, hogy mire költik a pénzüket.

Kovács László (KDNP) kijelentette, egyet ért az előtte szólókkal, nemhogy átláthatóvá akarja tenni, de büszke rá, hogy mire költi az alapját, hiszen jó célra költi el. Senki nem akarja ezt eltitkolni, így egyetért az ellenzéki képviselők kérésének tartalmával, de ennek nem ez a módja. Azt is hozzátette: akkor már ne szabjanak határnapot, nézzék meg 2002-től, hogy ki mire költötte a rendelkezésére álló pénzt. Egy képviselőnek nem is lehet más a célja, mint hogy hasznos dologra költse el az alapot. Ugyanolyan elszámolási rendszer van most is, mint korábban, tehát, ha most titok valami, akkor korábban is az volt.

Molnár Péter (KDNP) kérte az ellenzéki képviselőket, hogy őrizzék meg a közgyűlés tekintélyét, mert olyan hangnemet engednek meg, ami ezt aláássa. Véleménye szerint minden képviselő büszke arra, hogy olyan intézményeket, idősek otthonát, szociális, oktatási intézményeket, támogat, amelyek ennek segítségével tudják elérni céljukat, szebbé tenni mindennapjaikat, így nem is érti azokat a megszólalásokat, amelyeket az ellenzék megenged magának.
Tompa Sándor szerint oldódni látszik a helyzet, nyilvánossá kell tenni és nem visszafelé mutogatni. Nincs ebben semmi titok, fogadják el a javaslatukat, és tegyék közzé a költés elszámolását a város honlapján.

Kiss János
(Fidesz) frakcióvezető szerint az MSZP nem igazán a napirendről akar beszélni. Ha van egy olyan párt, amely a közpénzek felhasználása kapcsán nem beszélhet morális kérdésekről, az az MSZP, amely olyan politikusokat adott az országnak, mit Zuschlag János. Magyarország és a miskolciak nem felejtették ezt el, és nincsenek olyan helyzetben a szocialisták, hogy kioktassák a Fidesz-KDNP-t a közpénzek felhasználásáról. A beszámolási kötelezettség a választópolgárok felé áll fenn, nem a szocialisták felé, tette hozzá. A szabályozásba belekerülnek olyan kitételek, amelyek szigorítják a feltételeket, amelyek mentén a képviselői alapot fel lehet használni, ez egy pozitív, előremutató változás.

Fedor Vilmos (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy egy képviselő akkor indítson el egy beruházást, ha be is tudja fejezni. Példaként említette a Mura utcát, ahol vízelvezető árkot kezdtek építeni, ám az félbemaradt, mert Takács Gábor nem tudja befejezni.
Kriza Ákos megjegyezte, nagyon egyet ért ezzel, hiszen tapasztalt ő is ilyet Perecesen, Bazin Géza egyik elindított beruházása kapcsán. Éppen ezért minden ilyen beruházást megvizsgálnak a városháza szakemberei a polgármester kérésére, és csak tervezés után lehet nekifogni ilyen munkának.

Kovács László elmondta, 800 ezer forintot szánt ebben az évben az idősügyi tanács munkájának a támogatására, amelynek a teljesítése még nem történt meg. A módosítás azt is tartalmazza, hogy a kérés befogadása után harminc napon belül megtörténik a pénzügyi teljesítés is, ami mindenképpen előrelépés.
Takács Gábor (Fidesz) elmondta, a Mura utcai beruházást a Start Közmunkaprogram keretében végzik útkarbantartással együtt, az árkot nem építik, hanem tisztítják.

Csiszár Miklós
, Miskolc város jegyzője elmondta, továbbra is a közgyűlés dönt az alapról a költségvetésben, a felhasználásról pedig a zárszámadásban számolnak be. Az eljárásban nem történt változás, ennek rendjét a közgyűlés határozta meg, melytől nem térhetnek el. Igyekeznek odafigyelni az eljárásra, hiszen ezek a kérések a képviselőn keresztül a miskolciaktól érkeznek. Ezek az adatok nem titkosak, a polgármesterrel történt egyeztetés alapján nyilvánosságra fogják hozni, hiszen eddig is nyilvános volt a zárszámadásban is.

kozgyules_131022_ml_8628.jpg

9.25 | Városrendezési előterjesztések

A napirendek tárgyalásánál összevontan került a grémium elé az 1-es és az 5-ös. Ezek: Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének (TszT) és Építési Szabályzatáról (MÉSZ) szóló 21/2004. (VII. 6.) önkormányzati rendelet módosítására, amely az Árpád út, Nagy L. király útja és Névtelen utca közti terület közparkként szabályozására tesz javaslatot. Ennek kapcsán Kriza Ákos polgármester megjegyezte, az úgynevezett kisszilvamag megérett már a fejlesztésre, és arra, hogy egy megfelelő park létesüljön ott.
Az ötödik előterjesztés javaslat belterületbe vonási kérelmek jóváhagyására.

Tompa Sándor (DK) azzal kezdte, hogy az ellenzéki hozzászólások számát a felére csökkentik az összevonásokkal, a közgyűlés sérti a demokratikus alapjogokat. Az előterjesztés kapcsán megjegyezte, jó lenne látni, hogy mi a hosszú távú terv a településszerkezeti terv átalakításával. Véleménye szerint a belterületbe vonás csupán annyit takar, hogy néhány „havernak belterületbe vonják a telkét Tapolcán”, amit a legnagyobb mutyinak nevezett.
Kriza Ákos megjegyezte, lehet, hogy Tompa Sándornak haverjai, akiknek belterületbe vonják a telkét, de ő nem ismeri őket.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető szerint minden miskolci számára világos, hogy városképileg nagyon frekventált az a diósgyőri terület, amelynek a rendezése most a közgyűlés elé került. A Zöld Nyíl villamosprojekt miatt szanálták, azóta rendezetlen, rontja a városképet. A KDNP frakció kezdeményezte, hogy méltóképpen alakítsák ki a teret és méltó elnevezést adjanak neki, ők a II. János Pál pápa nevet javasolják a Diósgyőri Római Katolikus Egyházközség és a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat támogatásával. Az egyházközség egy szobor felállítását is vállalta, és felmerült az országzászló áthelyezésének lehetősége is. A frakcióvezető a közgyűlés támogatását kérte az előterjesztéshez.

Bartha György (MSZP) a terület önkormányzati képviselőjeként arról érdeklődött, mikor indul el a beruházás és hogyan. A Puskás Tivadar utcán a Szinvát is rendbe kell tenni, ennek kapcsán kérte, hogy egyenként keressék meg majd a lakókat, akiket érint a mederrendezés, és állapodjanak meg velük.

Katona Ferenc (Fidesz) a 2010-es árvíz utáni Sajó-partrendezés kapcsán jegyezte meg, hogy nagyon örvendetes.
Tompa Sándor újabb felszólalásában azt kérte, derüljön ki, merre akar terjeszkedni a város, ha Tapolca felé, akkor azt mondják el. Megjegyezte, nem biztos, hogy egyházi jellegű nevet kellene adni a térnek Diósgyőrben.

Nehéz Károly (Fidesz) a belterületbe vonások kapcsán arról szólt, anomáliák vannak Tapolcán, van olyan, hogy az utca egyik oldala vagy vége belterület, a másik nem. Felhívta a figyelmet arra, hogy a belterületbe vonásnak vannak olyan feltételei, amelyet a kérelmezőnek teljesíteni kell.

Bazin Géza (MSZP) afelől érdeklődött, miért vált fontossá a kisszilvamag területe, hiszen korábban azt mondta a városvezetés, csak olyan beruházásokat kezdenek, amelyek munkahelyeket teremtenek.
Kriza Ákos megjegyezte nem luxusberuházásokra költik a városlakók pénzét, mint tette azt az előző városvezetés 35 milliárdos hiányt összehozva.

Szabó Sándor (KDNP) arról szólt, II. János Pál nem akármilyen személyiség volt, a rendszerváltásnak is kiemelkedő alakja, akinek miskolci kapcsolata is van, mert járt itt diákként. Kérte, álljon egyöntetűen a közgyűlés az előterjesztés mellé.

Bartha György azt kérdezte, mint a terület választott képviselője, mikor nézheti meg a terveket.

Tompa Sándor szerint nincs vita a pápa tisztelete körül, de arra akart utalni, hogy Diósgyőrben, ahol az egyházak hol békében, hol háborúban voltak meg egymással, nem biztos, hogy szerencsés egyházi ember nevét választani.

Kovács László (KDNP) sajnálatát fejezte ki, hogy a szocialista frakció újra nem tud együttműködni és egyházellenes kirohanásai vannak. A KDNP nevében megköszönte, hogy a protestáns felekezetű Szabó Sándor is támogatja az előterjesztést. Megjegyezte, annak idején ők nem mondhattak véleményt arról, hogy legyen-e November 7-e tér vagy Sztálin-szobor.

Szőke László, a városüzemeltetési osztály vezetője elmondta, a korábbi közgyűlés döntött a kisszilvamag területének szanálása mellett arra tekintettel, hogy ott közteret szeretnének kialakítani. Ezt tehát nem most döntötték el. A tervek elérhetőek voltak a város honlapján, bárki megnézhette. A belterületbe vonás kapcsán megjegyezte, aki beadja a kérelmet és megfelel a feltételeknek, annak teljesíteni szokták a kérését.

9.00 | Napirend előtt


Kriza Ákos a közgyűlés kezdése előtt bejelentette: megkezdték a fészekbontást. A Szilvás utcán az első visszavett lakás takarítását kezdték el a múlt héten, amellyel a rendszerváltás utáni legnagyobb kudarcra tesznek pontot. Azóta még két lakást kaptak meg, amelyek még rosszabb állapotban voltak, mint az első. Folytatják ezt a munkát december 1-jéig, a kilakoltatási moratóriumig várhatóan 25-30 lakást vesznek át a végrehajtóktól, és ezeket a Start Közmunkaprogramban tudják felújítani - így nem kerül semmibe a miskolciaknak. Értéknövelt lakásként tudják átadni majd olyan városi polgárnak, aki betartja az együttélés szabályait. Megemlítette, hogy két, a szocialista frakcióban ülő képviselő is megjelent a fészekbontáson, egyikük beállt dolgozni is, ami örvendetes, minden együttműködést szívesen fogadnak. Folytatódik ez a munka, hangsúlyozta a polgármester, aki bízik benne, hogy jövőre minden fészekrakós lakás az önkormányzathoz kerül majd.

kozgyules_131022_ml_8610.jpg

Arról is szólt, hogy sokan az eszközkezelővel riogatják a miskolciakat, "szerencsére a legtöbben azt se tudják, mi az, és nem félnek tőle", fogalmazott Kriza Ákos.
- Az eszközkezelő azért jött létre, hogy a devizahiteleseken segítsen, nem azért, hogy az együttélés szabályait be nem tartókat ott tartsa az adóssággal terhelt lakásban - mondta, hozzátéve: folyamatosan kapcsolatban vannak az eszközkezelővel és vigyáznak arra, hogy a békés lakókörnyezetek továbbra is azok maradjanak. Fontos lépés, hogy a biztonságos és élhető városért megtesznek mindent, amit lehet.
- Szemét van, seprő is, takarítsunk, képviselőtársaim! – tette hozzá.

A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a városban koszorúzással egybekötött megemlékezéseket tartanak október 23-án. Elmondta, a kassaiak meghívására pedig a Kassa Maratonon a miskolci önkormányzat váltója is részt vett, ötödikként értek célba, ezért gratulált a csapat tagjainak.
 
Az előzetesen kiküldött négy sürgősségi indítvány közül kettőt vettek napirendre, ezek: Javaslat az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2011.(III.16.) önkormányzati rendelet módosítására, illetve Javaslat hozzájárulás megadására a MiReHuKöz Miskolci Térségi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft.-ben Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzat tulajdonában álló üzletrész megosztásához és értékesítéséhez. Ehhez még egy sürgősségi napirendet vettek fel, ez a Javaslat a stadionrekonstrukcióhoz szándéknyilatkozat megadására.

Ülés előtt

Az előzetesen kiküldött napirend szerint mindössze kilenc javaslatot tárgyal a grémium, bár sürgősséggel is szoktak érkezni újabb előterjesztések.
Módosítanák Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervét és Építési Szabályzatát az Árpád út, Nagy L. király útja és Névtelen utca közti területen, hogy a településközponti vegyes zóna zöldterületként, azaz közparkként kerüljön szabályozásra.

Hatályon kívül helyezhetik a képviselők a Választókerületi Alapról szóló önkormányzati rendeletet, ami nem jelenti azt, hogy ezentúl ne lenne az önkormányzati képviselőknek alapjuk, viszont az előterjesztés szerint ezt a jövőben a közélet tisztaságának és a megfelelő átláthatóság biztosítása érdekében nyílt szabályzatban határozzák meg.

Megalkothatja a közgyűlés az önkormányzat kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló rendeletét, valamint meghozzák a kéményseprő-ipari közszolgáltatáshoz kapcsolódó döntéseket. Mint arról már az előző közgyűlésen is szó volt, a korábbi közszolgáltató jelezte, hogy nem tudja decembertől a szolgáltatást ellátni, az önkormányzatnak azonban ellátási kötelezettsége van, így saját céget alapít ehhez.

Január 1-jétől csak jogi személyiséggel rendelkező társulások hozhatók létre szociális és gyermekvédelmi feladatok ellátására. Miskolc önkormányzata 22 társult településsel július 1-jétől létrehozta a jogi személyiséggel rendelkező Miskolc Környéki Önkormányzati Társulást. Az önkormányzat ezen időponttól a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézmény Módszertani Központ intézményének fenntartói jogát átadta a Miskolc Környéki Önkormányzati Társulásnak. Ennek kapcsán a közgyűlés a korábbi társulási megállapodások megszűnéséről dönthet majd.

Emellett tárgyal a grémium előterjesztést belterületbe vonási kérelmek kapcsán, illetve víziközmű vagyontárgyak önkormányzati tulajdonba adásával és üzemeltetésével kapcsolatos szerződésekről is.

Előzetesen érkezett napirendi pontok:

1.    Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének (TszT) és Építési Szabályzatáról (MÉSZ) szóló 21/2004. (VII. 6.) önkormányzati rendelet módosítására
2.    Javaslat a Választókerületi Alapról szóló 7/2003. (III.10.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezésére    
3.    Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló rendelete megalkotására, a 39/1996.(VII.1.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezésére, valamint kéményseprő-ipari közszolgáltatáshoz kapcsolódó döntések meghozatalára     
4.    Javaslat a víziközmű vagyontárgyak önkormányzati tulajdonba adásával és üzemeltetésével kapcsolatos szerződések jóváhagyására    
5.    Javaslat belterületbe vonási kérelmek jóváhagyására    
6.    Javaslat a Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszere keretében benyújtott TÁMOP - 3.2.4-09/1-2010-0006 azonosító számú projekttel kapcsolatos fenntartási feladatoknak a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár számára történő átadásra     
7.    Javaslat a szociális és gyermekvédelmi feladatok ellátására létrejött intézményfenntartói társulási megállapodások megszüntetésére     
8.    Javaslat Miskolc Kistérség Többcélú Társulása Társulási Megállapodása módosításának jóváhagyására    
  
Zárt ülés :        
9.    Javaslat fellebbezések elbírálására egyedi szociális hatósági ügyekben        
   
Sürgősségik :        
1.    Javaslat a ´Fészekrakó´ügy megoldására irányuló intézkedésekről történő beszámoló elkészítésére    MSZP frakció     
2.    javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2011. (III.26.) önkormányzati rendelet módosítására    
3.    Javaslat az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2011.(III.16.) önkormányzati rendelet módosítására    
4.    Javaslat hozzájárulás megadására a MiReHuKöz Miskolci Térségi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft-ben Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzat tulajdonában álló üzletrész megosztásához és értékesítéséhez    

H. I.
Fotó: M. L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-05-24 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!