Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.

Az emlékhelyeket is felkészítik az ünnepre

2013-10-18 21:21

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE okt23_takaritas_131018_fkcs_4.jpg

Megvizsgálják az emlékműveket és -táblákat, megtisztítják a környezetüket, és amilyen módon csak szükséges, felkészítik azokat az ünnepre. Október 23-a előtt van munka bőven, hiszen a történelmi események helyszínei mellett számos más 56-os emlékhely is található a városban, amelynél megemlékezést is szerveznek.

Az 1956. október 26-ai sortűz áldozatainak emlékét őrző tábla a Zsolcai kapuban, a lengyel harcos, a vértanúhalált halt Romek Strzalkowski emlékoszlopa a Szentpéteri kapuban, a legfiatalabb áldozat, Misley Emese emléktáblája a Széchenyi utcán – Nagy Imre emléktábla, Nagy Attila-szobor, és az egyetemi helyszínek. Közel sem teljes azoknak a miskolci utcáknak, tereknek és alkotásoknak a felsorolása, amelyek a mindennapokban is emlékeztetik az arra járókat ’56 októberének eseményeire.

Október 23-án különös figyelmet kap mindegyik, hiszen egyiknél sem marad el a megemlékezés, koszorúzás. A készülődés prózai része a takarítás: az ünnepségek helyszíneit ellenőrzik, nincs-e elszennyeződve az alkotás, külön is takarítanak, rendezik a zöldterületet.
– Misley Emese emléktáblájánál nincs zöldterület, viszont van az épületnek egy nem igazán szép tartozéka, azt például virággal takarjuk el – mondta Heinemann Pál, a polgármesteri hivatal parkfenntartásért felelős munkatársa érzékeltetve, hogy a környezet rendezésére is odafigyelnek.

Természetesen nemcsak kampányszerűen végzik ezt a munkát, amikor nincs ünnep, akkor is figyelnek az emlékhelyekre, más munkákkal összefüggésben megnézik, milyen állapotban vannak. A költségvetésben is van külön forrás az emlékművek karbantartására, amiből tisztításukat, a lábazat tisztítását, a betűk újravésését finanszírozni tudják.

szechenyi-talaptzat-110915ml.jpg

– A Széchenyi-szobor talapzatáról újra és újra leválik a burkolat, ezt igyekszünk rendbe tenni, akkor is, ha nincs ünnep. Vagy például a lillafüredi József Attila-szobornál sok levált az Óda betűiből. Annak a javítását sem ünnep határozza majd meg, hanem anyagi lehetőségeink, illetve az alkotó elfoglaltsága – beszélt az ütemezésről Heinemann Pál.

Ami viszont igazán jó hír: úgy tapasztalják, a graffitisek mintha tiszteletben tartanák az emlékhelyeket, problémát inkább a galambürülék jelent – és természetes „az idő vasfoga”, ami nyomot hagy mindenen, az időtlen emlékezetet szolgáló emlékműveken is.

Cs. M.
Fotó: F. K. Cs., minap-archívAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-16 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!