Városinfó

Diósgyőr főtere lehet a szilvamagból

2013-10-15 09:09

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Közpark, és egyben a városrész új főtere lesz Diósgyőrben az Árpád út – Nagy L. király útja közötti kis szilvamagként emlegetett terület, illetve feloldják a változtatási tilalmat a Sajó bal partján fekvő ingatlanok egy részén, ha az október 17-ei közgyűlés megszavazza az erre vonatkozó előterjesztést.

A kis szilvamag épületeit a Zöld Nyíl villamosprojekt miatt szanálták 2010 áprilisában. Az új sínpálya és út azóta elkészült, ám a terület máig rendezetlen. Helyén a város közparkot szeretne kialakítani, ennek előkészítése – számos egyeztetés és véleményeztetés után – most jutott abba a szakaszba, hogy a közgyűlés a tervdokumentációt is elfogadva, ennek érdekében módosítsa településszerkezeti tervét (TszT), illetve építési szabályzatát (MÉSZ).

A terület frekventált helyen fekszik, az épületek elbontásával rálátást biztosít a műemlék római katolikus templomra (és mögötte a hegyekre), része a diósgyőri várhoz vezető gyalogos „tengelynek”, így lehetőséget biztosít arra, hogy itt alakuljon ki Diósgyőr több célúan hasznosítható „főtere”.

A kisszilvamag az Árpád út, Nagy Lajos király útja, és a kettőt összekötő Névtelen utca közötti terület. A tervek szerint a Nagy Lajos király útjának a Névtelen utcától a szilvamag csúcsáig tartó szakasza nagyrészt megszűnik, a közpark része lesz, így az új közterület közvetlen kapcsolatba kerülhet a Szinvával – és azon túl a templomkert Szinva-parti nyolcméteres sávjával, ami szintén a park része lesz. 

Természetesen a kisszilvamag csúcsához közeli épületek megközelíthetőek maradnak az Árpád út felől, az előttük futó utca zsákutca lesz. Itt, a nyugati oldalon az új közpark területét egy új gyalogos-kerékpáros híddal zárnák le.

A terv javasolja a templomhoz közeli Szinva hídtól nem messze futó csőhíd – amin gázvezeték halad keresztül – esztétikai szempontból kedvező átépítését (elrejtését). A Szinva egyébként is nagy jelentőséget kap: a tervezett tér környezetrendezési terve a Szinva északi medrének kiszélesítését javasolja, ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a Szinva vize időszakosan nagyobb területen terüljön szét. Ennek és a lankás tereprendezésnek köszönhetően az ide látogatók közelebb kerülhetnek a város életében történelmi jelentőségű vízhez.

Nem ilyen látványos, de ugyanilyen fontos az előterjesztés másik része, ami arra tesz javaslatot, hogy oldják fel a változtatási tilalmat a Sajó bal partján található ingatlanok területének egy részén. A módosítást követően a 3-as főút melletti, beépítésre szánt területeken működő vállalkozások újra értéknövelő beruházásokat hajthatnak végre. 

A területre a 2010-es nagy árvizet követően rendelte el az önkormányzat a változtatási tilalmat, és most a Miskolc és Felsőzsolca között végzett árvízrendezés teszi lehetővé a feloldását.

minap.hu
képünk a bontáskor készültAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-05-24 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!