Városinfó

Herman Ottó Tudományos Díjat kapott Takács Gábor

2013-10-11 14:44

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE takacs_gabor_prourbe_131011ml_05.jpg

Herman Ottó Tudományos Díjat kapott Takács Gábor. A város napja alkalmából odaítélt kitüntetést a díszközgyűlésen nem tudta átvenni a mérnök professzor, ezért pénteken adta át a díjat Miskolc kitüntetettjének Kriza Ákos polgármester.

Takács Gábor jelentős tudományos munkássággal rendelkezik, amit öt szakkönyv – ebből négy az USA-ban jelent meg –, száznál is több szakcikk és számtalan szakmai előadás jelez. Az olajkutak mechanikus termelése terén nemzetközileg elismert szaktekintély.
Nagy hatással volt rá, amikor a középiskolában a Nehézipari Műszaki Egyetem olajmérnök szakának hallgatói toboroztak. Az ott elhangzottak őmellette másokat is annyira fellelkesítettek, hogy végül többen is oda jelentkeztek.

takacs_gabor_prourbe_131011ml_10.jpg

– 1970-ben végeztem a Nehézipari Műszaki Egyetemen, akkor a tanszéket a világhírű Szilas professzor vezette, aki végzésem után maradásra bírt. Ez óriási megtiszteltetés volt számomra – mondja Takács Gábor, hozzátéve, egy olajmérnök feladatai rendkívül szerteágazóak, ő az olajkutak mechanikus termelésével kezdett el foglalkozni, megint csak az akkori tanszékvezető javaslatára. Azóta is ez a szakterülete. 1995 és 2012 között az Olajmérnöki Tanszék tanszékvezetője volt, jelenleg professzora. 2003-ban elnyerte az MTA doktora tudományos fokozatot.

A Műszaki Földtudományi Karon ma is a legnépszerűbb szak az olajmérnöki. Döntően a professzor tevékenységének köszönhető, hogy tanszékén több mint 25 éven át folyt külföldi hallgatók angol nyelvű olajmérnöki képzése. Jelentős szerepe volt abban is, hogy 2012 szep-temberétől megkezdődött az államilag finanszírozott angol nyelvű képzés magyar hallgatók számára is, amelynek ő a szakmai vezetője.

– Sokkal könnyebben tudnak úgy előrelépni a magyar hallgatók, ha beszélnek angolul. Úgy gondolom, óriási lehetőségek állnak előttük, ha a karon végeznek, az elhelyezkedési lehetőségek megvannak, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is – emeli ki.

Oktatói munkásságának több mint negyven éve alatt a magyar olaj- és gázmérnökök generációit oktatta, nevelte. A hazai felsőfokú oktatáson kívül jelentős külföldi egyetemek meghívott előadója is volt. 1988–89 között az USA-ban, a Texas Tech University egyetem olajmérnöki tanszékén, majd 2007–2010 között az Egyesült Arab Emirátusokbeli Petroleum Institute tanszékvezető professzoraként öregbítette a magyar egyetemi oktatás hírnevét.

– Sokat jelentenek számomra a külföldi utak, rengeteg anyagot és tapasztalatot tudtam gyűjteni, ugyanakkor biztosítják számomra a nemzetközi ismertséget és a kapcsolatokat – mondja, hozzátéve, aki rendszeresen publikál és konferenciákra jár, az láthatja, hogy egy kicsit hozzá tud járulni a szakma előrehaladásához.

takacs_gabor_prourbe_131011ml_11.jpg

Takács professzor aktívan vesz részt az olajmérnökök nemzetközi szervezetének munkájában, hosszú ideig a hallgatók tanszéki összekötőjeként egyengette a végzősök szakmai előmenetelét. Tudományszervező tevékenységet a Magyar Tudományos Akadémia Bányászati Tudományos Bizottságában, annak elnökeként végez, több nemzetközi szakmai folyóirat szerkesztőbizottságának tagja.

Takács Gábor az olajtermelés nemzetközileg elismert szaktekintélye, kiváló oktatói, tudományszervező tevékenységét Miskolc város ünnepén, a Herman Ottó Tudományos Díjjal ismerték el.

Kujan I.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-01-27 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!