Városinfó

Avas Szálló: megkezdte az önkormányzat az állagmegóvást!

2013-10-09 21:49

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE avasszallo_allvany_131009ml.jpg

Megkezdődtek szerdán az Avas Szálló állagmegóvási munkái. A homlokzatot és az épület hátsó alapját érintő rekonstrukciót a miskolci önkormányzat, mint résztulajdonos végezteti el az örökségvédelem felszólítását követően, miután a többségi tulajdonos, beruházó évek óta semmilyen rekonstrukciót nem folytat, és az épület folyamatosan pusztul – közölte a minap.hu érdeklődésére Koczák Szilvia, a városháza sajtószóvivője.

Mint arról hétfőn beszámoltunk, s mint arra a városházi közlemény is emlékeztetett, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala korábban levélben szólította fel az Avas Szálló tulajdonosait az épület állagának megóvására.
– Mivel a létesítmény egyik résztulajdonosa, beruházója évek óta nem végez semmilyen rekonstrukciót, ezért a másik résztulajdonos, a miskolci önkormányzat vállalta, hogy elvégzi azokat a munkákat, amelyek megakadályozzák a patinás épület állapotának további romlását – írta Koczák Szilvia.

avasszallo_allvany_131009ml_7.jpg

A Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. (MIK) megkezdte szerdán az egykori szálló homlokzatának állványozását, az ezt követően kezdődő munkák során megerősítik és felújítják a homlokzatot, valamint megtámasztják az épület hátsó részének alapját. A szóvivő tájékoztatása szerint korábban a Koós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola diákjai úgynevezett falkutatást végeztek, vagyis feltárták az eredeti vakolatszintet, és az iskola tanulói a későbbiekben is bekapcsolódnak a felújításba. A díszítőelemek felújítását, illetve készítését az Eötvös József Építőipari, Művészeti Szakképző Iskola diákjai vállalták.
A tervezett munkáknak – legalábbis első körben – nem része az új nyílászárók beépítése, az ablakokba képzőművészeti alkotások kerülnek a Miskolci Galéria támogatásával. Kákóczki András, a galéria első embere szeptember végén portálunknak azt mondta, a street art jellegű kiállítás Urbán Tibor ötlete alapján valósul meg, várhatóan október végén az Avas Szálló ablakait 26 miskolci, Miskolchoz kötődő művész festménye díszíti majd.

avasszallo_allvany_131009ml_2.jpg

Emlékezetes, az állagmegóvást megelőzően márciusban eltávolították az Avas homlokzatáról a balesetveszélyes díszítőelemeket és a felázott vakolatot. Az akkori munkák részeként elvégezték a tető ideiglenes fedését, pótolták a hiányzó ereszcsatornákat, hogy a jövőben ne ázzon a homlokzat, illetve befedték az épület földszinti nyílászáróit.

Az „Avas-sztoriról” részletesen korábbi cikkünkben olvashat.

Tajthy Á.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-22 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!