Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.

Kutyachip: pozitív tapasztalatok az ebtelepen

2013-10-02 21:10

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kutya_azonosito_chip_121119_ja_10.jpg

Pozitívak az elmúlt hónapok tapasztalatai a Miskolci Városgazda Kft. állat-egészségügyi telepén a kutyachipekkel kapcsolatban. Segítségével ugyanis egyre több kutya kerül vissza rövid időn belül a gazdájához.

Január 1-jétől hatályos a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet módosítása, amely előírja, hogy a négyhónaposnál idősebb ebek csak elektronikus transzponderrel (chippel) megjelölve tarthatók. A tavaszi, kötelező veszettség elleni oltásig még elnézőek voltak a hatóságok, azóta egyre gyakrabban ellenőriznek. Az oltást egyébként csak akkor kaphatja meg egy eb, ha már rendelkezik a chippel, ha nem, akkor előbb azt kell beültetni, és utána jöhet az oltás.

kutya_telep.jpg

A legtöbb kóbor kutyával a Városgazda állat-egészségügyi telepén találkoznak, hiszen a telep munkatársai fogják be a kóbor állatokat, őket hívják a leggyakrabban, ha ilyen állatot látnak, de a hatósági intézkedések esetén is ők gyűjtik be az ebeket. Dovák Bertalanné, a telep vezetője érdeklődésünkre elmondta, kimondottan pozitív a tapasztalatuk a chippel kapcsolatban. Bár még mindig előfordul, hogy bekerül olyan állat, amelynek nincs transzpondere, de egyre nagyobb számban találkoznak olyan esettel, hogy van, és az adatok alapján gyorsan be tudják azonosítani a gazdit. Így hamar visszakerül otthonába az elkóborolt eb.

Sokat javult az elmúlt hónapokban a helyzet és ez még jobb lesz majd a vezető szerint, ugyanis úgy látja, vannak olyanok, akik még mindig kivártak a beültetéssel a veszettség elleni oltás beadásáig, és jó néhány olyan kutya van a városban, amelyet nem a tavaszi szervezett időpontban, hanem az év más szakában oltatnak.

kutya_azonosito_chip_121119_ja_14.jpg

Állatvédő szervezetek arra hívták fel a figyelmet, hogy sok olyan ebbel találkozni, amelynek ugyan van chipje, viszont az állatorvos elmulasztotta az adatait feltölteni a rendszerbe, így semmit nem tudnak róla, mint ha nem is lenne behelyezve a transzponder. Dovák Bertalanné megerősítette, hogy ők is találkoztak ilyen esettel, igaz, csak néhánnyal, jelenleg is van bent egy kutyus, amelynek a chipje nem tartalmaz adatokat.

A telepvezető örömmel számolt be arról is, hogy egyre sikeresebbek az örökbe adási akcióik is. Ebben nagy segítség, hogy egyik munkatársuk a közelmúltban elvégzett egy kutyakozmetikus iskolát, így az elhanyagolt ebeket „formába tudja hozni”, így könnyebb nekik örökbefogadó gazdát találni. Folyamatosan hirdetik az ebeket a facebookon és rövidesen megújul a Városgazda honlapja, amelyen szintén igyekeznek majd „megszólítani” a lehetséges örökbe fogadókat, segíteni az állatok elhelyezését.

H. I.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-16 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!