Városinfó

Magyarország, szeretlek: Diósgyőr várából köszöntöttük az országot

2013-09-29 12:29

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE mihalynapi_vasar3_130929ml_38.jpg

A diósgyőri várban folytatódott vasárnap a Szeretlek, Miskolc programja, amely az Itthon vagy – Magyarország, szeretlek című, országos eseménysorozat része. Szombaton a Szinva teraszon vártak, vasárnap pedig a várba invitáltak az események – a várból az MTV is többször élőben jelentkezett. Természetesen mi is kint jártunk, s a történésekről folyamatosan tudósítottunk – képgalériákkal.

Két nap alatt bejárta az országot a közmédia. Hozzávetőleg húszórás műsorfolyamban foglalkoztak Magyarország értékeivel, így természetesen Miskolccal is, ahol vasárnap a várban rendeztek egész napos programot.

Az m1 először 9.41-kor jelentkezett vasárnap be Diósgyőrből. A helyszínről a borsodi gyökerekkel rendelkező Gulyás István tudósított, aki az amerikai egyesült államokbeli Clevelandben élő Krisztinával beszélgetett először.

diosgyor_var_130929ml.jpg

– Nagyon jó itt a hangulat, fantasztikusak a hagyományőrző dolgok, a lovasok tetszenek eddig a legjobban. Tényleg úgy érzem, kicsit hazajöttem. Nagyon jó látni a Bükköt, már most indulnék túrázni. Ilyen nincs Clevelandben. Vannak rokonaim Miskolcon, ezután pedig Salgótarjánba megyek – mondta Krisztina.

Ezt követően Pusztai Tamás, a Herman Ottó Múzeum igazgatója mutatta be a diósgyőri vár történetét – dióhéjban –, Tóth Arnold, az intézmény néprajzkutatója, igazgatóhelyettese pedig arról beszélt, nemcsak ipar-, hanem kereskedőváros is volt régen Miskolc.

A közel ötperces bejelentkezés végén a sportos műsorvezető, Szujó Zoltán nem mulasztotta el felidézni, hogy a DVTK szombaton 2–0-ra győzött Kaposvárott – épp’ a somogyi városból volt az előző bejelentkezés.

diosgyor_var_130929ml_1.jpg

A kapcsolás Tahitótfalván, Bugacon, Egerben folytatódott, de természetesen nap közben még visszatértek Miskolcra a közmédia csatornái.

Mint megtudtuk, minden város küldött helyi jellegzetességeiből valamit Ópusztaszerre, ahol így nap közben elkészült a Magyarok asztala. Miskolcon pedig homokvárból épült a város vára.

mihalynapi_vasar_130929ml_35.jpg

A déli Híradó is kapcsolta Gulyás Istvánt és Miskolcot: a riporter elmondta, állatbehajtás, lovas tusakodás, sokadalom, főzőverseny és honfoglalás kori lovasjátékok várják többek között a Diósgyőrbe látogatókat.
– Nyugodtan induljanak el, akik még nem döntöttek a napi programjukról. A diósgyőri sokadalmon valóban sokan vannak, este pedig itt is fellobban majd az összetartozást jelképező tűz – összegzett Gulyás István.

mihalynapi_vasar_130929ml_48.jpg

A harmadik m1-es, élő kapcsolást fél egykor láthatták a televízió nézői. Megszólalt Gyuri bácsi, a bükki füvesember, akit Miskolcon senkinek sem kell bemutatni, de az országban mindenki számára érdekes lehet tevékenysége, majd a sportolóké lett a főszerep. Repka Attila, városunk első olimpiai bajnoka máig Miskolcon él. Kérdésünkre elárulta, Nyékládháza környékén már honvágya van.

– Soha nem fordult meg a fejemben, hogy elköltözzek. Itt érzem jól magam, itt vannak a barátaim. Negyvenöt éves vagyok, a sport máig a mindenem, s a miskolci fiatalok edzése fontos számomra – mondta Repka Attila, hozzátéve, hogy nagyon jó kezdeményezésnek tartja az országos programot, habár mindennapjainkban kellene megmutatkoznia annak, hogy szeretjük Magyarországot, szeretjük Miskolcot.

mihalynapi_vasar_130929ml_04.jpg

Biros Péter, akit vízilabda-karrierje korán más város(ok)ba szólított, azt mondta, hívták, így egybekötötte a diósgyőri vizitet egy családlátogatással. Gulyás István viccesen megjegyezte, a család minden tagját ismerte korábban, ám Péterrel vasárnap találkozott először.
– Sokat fejlődött a város, mióta elköltöztem, ennek örülök. Jók a programok is, mindenki kezdi megismerni Miskolcot, s nem csak a színház miatt – mondta a háromszoros ötkarikás aranyérmes.


mihalynapi_vasar_130929ml_28.jpg

A diósgyőri várban, épp úgy, ahogyan egész Miskolcon továbbra is sütött a nap, s egyre többen érkeztek ki az egész napos programra.

Kora délutánra a felhők is megérkeztek Diósgyőr vára felé, ám az idő továbbra is kellemes, s a vasárnapi ebédet követően mégtöbb miskolci útja vezetett a várba. A lovasverseny javában zajlik, de a lovak más szempontból is népszerűek: pónilovaglásra van lehetőségük a gyerekeknek, akik élnek is a kínálkozó alkalommal. A vár bejárata előtt épülnek a homokvárak, a csacsifogat a gesztenyefák alatt szállítja a fáradt gyerekeket. Az MTVA stábja jelenleg a hídon szemléli az eseményeket, és vélhetően készül a következő élő kapcsolásra is.

mihalynapi_vasar_130929ml_15.jpg

A forgatagban a néphagyományé természetesen a főszerep, de napjaink hírességei is előtérbe kerülnek. Diósgyőr várában Diósgyőr szülöttével, Magyarország hangjával, Pál Dénessel is találkoztunk, aki elárulta, máig Miskolc az otthona.
Mint mondta, ugyan kötelezettségei gyakran szólítják Budapestre, de amikor teheti, visszatér szülővárosába.
Szerintem nagyon fontos, hogy ne felejtsük el, honnan jöttünk. Én mindig miskolci leszek. Itt vannak a barátaim, 22 évet éltem le itt, számtalan emlék köt a város majd' minden pontjához emelte ki.

mihalynapi_vasar_130929ml_50.jpg

A várárok délutánra megtelt. Az egyik oldalon a lovasok küzdöttek egy kecskéért, míg a másik oldalon a pónik köröztek lendületlenül. Odébb népművészeti vásár, fakörhinta a népi játékparkban, a színpadi technika pedig már készül, hiszen délután négy órakor, a Miskolci Musical Műhely zenés bohózatával, a Lúdas Matyival elkezdődik az ottani program. A vár lábánál a gasztornómia szerelemesei hódolhattak a középkort idéző ételeknek, de mérnek sört is, valamint lehetőség nyílik borlekvár vásárlására is többek között.

mihalynapi_vasar_130929ml_05.jpg

Kamarás Máté énekes szerda óta van Miskolcon. Itthoni, bokros teendői között szakított időt arra is, hogy kilátogasson a diósgyőri várba. Az énekes-színész kiállítása kapcsán jött ezúttal haza. Mint mondta, a Herman Ottó Múzeum papszeri épületében, három hónapja nyílt tárlatát bontják le, hiszen a kiállítás Bécsbe utazik, hogy Kamarás Máté képzőművészeti tehetségét ott is megismerjék.

Bécsben is otthon vagyok, Japánban is otthonra leltem, de természetesen Miskolc is az otthonom, sosem felejtem el. Itt kezdődött az életem, innen indult a pályám. Nagyon sokat köszönhetek Miskolcnak, mindig öröm visszatérni ide mondta Kamarás Máté, aki elárulta azt is, hogy még nem siet haza Japánba, hiszen október elején egy tehetségkutató fővédnöke lesz. - A Művészetek Házában rendezik meg a tehetségkutatót - tette hozzá.

mihalynapi_vasar2_130929ml_13.jpg

Késő délután: amíg Szilvi és Áron lovas íjászkodásban mérte össze tudását, addig az árok másik oldalán, a színpadon, készültek a néptáncosok. A párbaj után lovasbirkózás következett. Szemán János elmondta, hogy egykor a csaták előtt lovasbirkózással készültek a lovasok, hogy a hadúr észrevegye őket. A lovas felhívta a figyelmet, hogy mindenkinek meg kell méretnie magát, s akkor jobbak lesznek a magyarok.

A lovas íjászkodás eredményhirdetésére is sor került a birkózás előtt. Harmadik helyezett lett Kovács Imre, az ezüst érmet Fedor Áron szerezte meg, a dobogó tetejét pedig Horcsik Tamás foglalhatta el.

mihalynapi_vasar2_130929ml_38.jpg

A lovas bírkózás végső csatáját Áron és Miki vívta. A hosszan tartó, éles küzdelemet nyeregben kezdték a fiatal lovasok, majd szőrén ülték meg a lovat, hogy nehezebb legyen a harc. A csatát végül Miki nyerte, így a végső győztes is megszületett.

mihalynapi_vasar2_130929ml_24.jpg

A lovas versenyek véget értek késő délutánra, de a színpadi programok még estig várják a várba látogatókat. A Szinvavölgyi Néptáncegyüttes alig pár perccel öt óra után elkezdte nyilvános főpróbáját, Nézzenek oda! címmel. A nemzetközi sikereket is elérő miskolci néptáncosokat az Agyagbanda váltotta, s Barsi Csaba vezetésével moldvai táncház kezdődött.

Borsodnádasban is járt vasárnap a közmédia stábja. Borsod-Abaúj-Zemplén megye legnyugatibb települése, mint kiderült, elsők között pályázott a műsorba kerülésre. Az m1 a borsodi településről, kora este Egerbe „ment”, ahol gubasütési rekord született a felsőtárkányi asszonyok segítségével.

diosgyor_var_130929ml_2.jpg

Miskolcon eközben lassan véget ért a táncház, hiszen kevesebb, mint egy óra múlva kezdődik a Bíborszél koncertje. Fábián Zsolt, az együttes énekese elárulta, sokat tartózkodik a fővárosban, ahol a zenekari ügyeket intézi, de amikor csak teheti, hazalátogat Miskolcra, hiszen családja is itt él.

mihalynapi_vasar3_130929ml_20.jpg

– Gyakran járunk haza, és mindig jó érzés meglátni Miskolcot. Meghatározó emlékek kötnek ide a szeretteim, barátaim mellett. Amikor vonatozok hazafelé, és meglátom az Avast, mindig elérzékenyülök. Csak az tudja, milyen sokat tud jelenteni ez a város, aki itt él, itt nő fel – mondta a Miskolc című dal szövegének szerzője, aki mint kiemelte, a dal tökéletesen tükrözi érzéseit.

– Általában viszonylag sokáig készülnek a dalok, de a Miskolc nagyon gyorsan összeállt. Egyszer egy barátomtól kaptam egy üzenetet. Nagyon régóta nem él itthon, de azt mondta, amikor az óceán partján meghallgatta a Miskolc dalt, akkor bizony elsírta magát – tette hozzá Fábián Zsolt.

mihalynapi_vasar3_130929ml_49.jpg

A Bíborszél nagy sikert aratott koncertjét követően a miskolci program – Magyarország több mint 1300 településéhez hasonlóan – a pásztortűz meggyújtásával ért véget, fél 10-kor. Helyi jellegzetesség, hogy fáklyás lovas bevonulás előzte meg Diósgyőrben a tábortűz meggyújtását.Vajon miért éppen ma, Szent Mihály napján?


Azért, mert egykor az évkör harmadik fordultával, az év harmadik kapujában fejezték be a betakarítást, s ezzel együtt lezárták a mezőgazdasági évet. Ilyenkor kezdték törni a kukoricát, a Szent György napon kihajtott jószágot ekkor hajtották haza.

Elődeink ezen a napon, a „tűz angyalának” napján pásztortüzeket gyújtottak, hogy a kinti legelőkről hazatérők számára jelezzék az utat, s azt is, hogy hamarosan a nyáj és a pásztor megpihenhet az otthoni miliőben.

A parasztkalendáriumban Mihály nap fordulóján a terménnyel és az állatokkal való elszámolást a vigasság 40 napos ideje követte, vagyis a kisfarsang ideje volt ez. Nagy őszi vásárok, lakodalmak, szüreti bálok ideje, amikor Borszűrő Szent Mihály segedelmével még az újbor is kiforr.

Sokféle időjárásjóslás is kapcsolódik ehhez a naphoz. Egyes helyeken úgy vélték, hogyha még nem mentek el a fecskék, akkor hosszú őszre lehet számítani. Másfelé azt mondták, hogy "Ha Szent Mihály lova deres, akkor behozza a telet". De ismert a következő rigmus is: "Szent Mihálykor keleti szél / Igen komoly telet ígér".

Az örömünnepek ideje ez, mert mindenki hazatalál. Épp úgy, ahogy az elmúlt hétvégén mindenki megismerhette Magyarországot. Értékeire, s talán a közvetlen környezet szépségére, a szülőváros kincseire is ráirányította a magyarok figyelmét.

Szent Mihályhoz a 19. század vége óta imádkoznak a hívek, így az egyházi világ számára is kiemelt jelentőséggel bír az ünnep.

A Szent Mihályhoz intézett ima így hangzik:

„Szent Mihály Arkanagyal!
Védelmezz minket a küzdelemben!
A sátán gonosz kísértései ellen légy oltalmunk!
Esedezve kérjük: parancsoljon neki az Isten!
Te pedig mennyei seregek vezére,
A sátánt és a többi gonosz szellemet,
Akik a lelkek vesztére körüljárnak a világban,
Isten erejével taszítsd vissza a kárhozat helyére!
Amen”Küldetés: láttatni hazánk szépségeit

Az Itthon vagy – Magyarország, szeretlek! hétvégét azzal a céllal hívták életre, hogy Szent Mihály ünnepén – a közmédia csatornáinak segítségével – kétnapos, tematikus műsorfolyam keretében megmutassák, milyen szép az országunk, mennyi értéket őriz, és milyen csodálatos emberek lakják. „Szent Mihály napjának üzenete abban rejlik, hogy újra felfedezzük értékeinket, összetalálkozzunk, s együtt legyünk azokkal, akikkel közösek a gyökereink, mert összeköt bennünket valami: magyarok vagyunk. Éljünk bárhol is az országban, vagy akár a nagyvilág legtávolabbi szegletében, gondolkodjunk sokféleképpen, egy valami biztosan közös bennünk: ez a hazánk, itt vagyunk itthon” – írja itthonvagy.hu.

Az Itthon vagy – Magyarország, szeretlek. Szeretlek Miskolc vasárnapi programja Miskolcon:
10.00 | „Itthon vagy – Magyarország, szeretlek”. Szeretlek Miskolc. Mihály napi vásár, lovas tusakodás, sokadalom. Diósgyőri vár.
16.00 | Lúdas Matyi. Zenés bohózat a Miskolci Musical Műhely előadása.
17.00 | Nézzenek oda! A Szinvavölgyi Néptáncegyüttes nyilvános főpróbája
18.00 | Moldvai táncház az Agyagbandával. Vezeti Barsi Csaba
20.00 | Bíborszél koncert
21.30 | Fáklyás lovas bevonulás, tábortűz.
Egész nap: Mihály napi állatbehajtás, lovas bemutatók, -versenyek a Hejő Törzs Egyesülettel, kisgyőri, görömbölyi, bükkaranyosi lovasokkal, homokvárépítő-verseny a Vár utcában, népi mesterségek bemutatója, Borókás népi játékpark fa körhintávalKiss Judit
Fotó: Mocsári LászlóAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-10-14 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!