Városinfó

Közel félmilliárdos fejlesztés a miskolci iskolákban!

2013-09-23 21:18

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE iskolai_fejlesztes_projekt_130923ml_04.jpg

485 millió forintnál is nagyobb összegből fejlesztették Miskolc majd összes általános és középiskolájának informatikai infrastruktúráját az elmúlt időszakban. A projekt – mely száz százalékban uniós forrásból valósult meg – fő célja, hogy a miskolci diákok a korábbinál korszerűbb módszerekkel sajátíthassák el a tananyagot. Hétfőn a Szabó Lőrinc Általános Iskolában és a Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskolában tartottak bemutató órákat, hogy szemléltessék, mire is jó, egyebek mellett az interaktív tábla – ilyeneket is beszereztek ugyanis a projekt során.

A pályázati forrásból megvalósuló fejlesztés során csaknem az összes – összesen 47 – oktatási intézményben, általános és középiskolában történt meg az informatikai infrastruktúra fejlesztése. Néhány szakközépiskola csak azért maradt ki, mert ott korábban, más forrásból már megvalósult ehhez hasonló modernizálás – kezdte tájékoztatóját Kiss Gábor alpolgármester.

A teljesen TIOP-os pályázati pénzből finanszírozott projektben összesen 883 iskolai számítógépet, 244 tantermi csomagot (interaktív táblát, nootbokot, projektort), alkalmazás szoftvert, szerver szoftvert, 17 szavazó szoftvert (számonkérésekhez, óraközi mérésekhez), és 46 wifi csomagot szereztek be. Gondoltak a különböző fogyatékossággal élő gyermekekre is, a nagyothalló, siket, gyengén látó, vak és mozgássérült tanulók oktatását könnyítő csomagokat is beszereztek.  A fejlesztésből a hétfőn bemutató órákat tartó iskolákba is bőven jutott – a Szabó Lőrinc 22 iskolai munkaállomás csomaggal, 12 tantermi csomaggal és 1 wifi csomaggal, míg a Vörösmarty iskola 26 iskolai munkaállomás csomaggal, 10 tantermi csomaggal 1 wifi csomaggal és egy szavazócsomaggal lett gazdagabb. A közbeszerzési eljárás májusban zárult, az eszközöket júliusra minden intézmény megkapta, és a kiválasztott tanárok is megkapták már a szükséges képzést ahhoz, hogy az új berendezéseket tudják kezelni.Kiss Gábor elmondta, az iskolák maguk választhatták ki korábban, mire is van szükségük leginkább – volt olyan intézmény, ahol inkább a számítógépekre helyeztek nagyobb hangsúlyt és volt olyan is, ahol az interaktív táblákra, vagy egyéb berendezésekre.

– Fontos az is, hogy a projekt kezdetekor még az összes érintett intézmény önkormányzati kézben volt. Azóta egy részük állami, másik pedig egyházi fenntartásba került, a fejlesztést a változások mellett vittük véghez sikeresen – mondta Kiss Gábor, aki utalt arra is, hogy a miskolci projekt országosan is mintaértékű. Vannak olyan városok, ahol bár rendelkezésre áll az elnyert pályázati pénz, a sokadik közbeszerzési eljárást is eredmény nélkül zárták.

– Az interaktív tábla a mai világban elengedhetetlen dolog. A világ hatalmasat változott, a mai fiataloknál már sokkal nagyobb szerepet kap a vizualitás. Bizonyított tény, hogy a tábláknak köszönhetően felgyorsítható a tanulás folyamata, könnyebben megragadható a gyerekek figyelme, színesebbé, érdekesebbé tehető egy-egy óra. Példának elég ha a hejőkeresztúri iskolát mondom, ott elsőként használták ezeket a táblákat, és dacára annak, hogy vidéki kis iskola, sok a hátrányos helyzetű család, fiatal, az eredmények magukért beszéltek, 100 százalékos továbbtanulási arányt produkálnak  - tette hozzá az alpolgármester. Mint mondta, az oktatási módszerek modernizálása azért is elengedhetetlen, mert ma már 10 munkahelyből 7 esetén informatikai alapismereteket kérnek, ehhez pedig az iskoláknak, a pedagógusoknak, és magának az oktatásnak is alkalmazkodnia kell.

iskolai_fejlesztes_projekt_130923ml_19.jpg

Kiss Gábor emlékeztetett, várhatóan néhány nap múlva meghirdeti az önkormányzat a digitális Miskolc projektet, mely egy országban egyedülálló mintaprogram, s melynek keretén belül sokan – akár az érintett iskolákba járó diákok, illetve szüleik, nagyszüleik is – juthatnak majd térítésmentesen számítógép, laptop használati lehetőséghez. Ezen kívül az önkormányzat további határozott fejlesztési elképzelésekkel rendelkezik – egyebek mellett olyan internet sávszélességet biztosítanának a jövőben az oktatási intézményekkel, amilyennel jelenleg csak a Miskolci Egyetem rendelkezik, vagy webes, mobilos alkalmazásokat fejlesztenének a miskolciak, a turisták, de akár az iskolák számára is.

A tájékoztatót követően a Szabó Lőrinc Általános Iskola 1 osztályos tehetséggondozó és rajztagozatos iskolák diákjai, illetve a Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola bemutató órájába nyerhettek betekintést az érdeklődők – látható volt egyebek mellett az is, hogy hogyan használják az alsós, és hogyan a felsős diákok és pedagógusaik az interaktív táblát.

Tajthy Á.
Fotó: Mocsári L.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2018-05-21 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!