Kultúra

Akik legyőzték a balszerencsét – borsodi legények a gáton

2013-09-20 17:59

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE arvizi_fotokiallitas_130920ml_07.jpg

Borsodiak a gáton címmel rendezett kiállítást Miskolc vezetése és a megyei kormányhivatal. Az interaktív fotódokumentációs tárlatot a Miskolci Galéria Rákóczi-házában nyitották meg, pénteken délután. A falakon egy árvíz képei, s Cicero gondolata hirdeti: A balszerencsét nem siratni, hanem legyőzni kell.

arvizi_fotokiallitas_130920ml_31.jpg

Példaértékű összefogás történt Magyarországon, nyár elején, amikor a Duna kilépett medréből. A védekezés során nem csupán az érintettek álltak helyt, hanem a borsodiak, miskolciak is ott voltak a gátakon – a helyi szervezetek fotódokumentációiból nyílt kiállítás a Miskolci Galéria központi épületében.A Rákóczi-házban rendezett tárlatot Demeter Ervin kormánymegbízott és Kriza Ákos Miskolc polgármestere nyitotta meg – aki köszönetet mondott a példaértékű munkáért.

Demeter Ervin köszöntőjében kiemelte, elsőként a Bükki Mentőcsoport vonult az árvíz sújtotta helyszínekre, majd a megye több szervezete és önkéntesek is segítettek a bajba jutottakon.
– Ezúttal nem hozzánk kellett jönni segíteni, hanem abban a helyzetben voltunk, hogy mi bizonyíthattuk: segítünk, ha baj van. Önkéntesek, hivatásosok vonultak Borsodból a gátakra. Olyan spirituális erő volt akkor, ott a levegőben, aminek utóélete is van. Fotókiállításnak indult a mai tárlat ötlete, de tárgyak is érkeztek. A borsodiak derekasan helyt álltak a gátakon, s ezúttal kreativitásukat is bizonyították. Ezek az emberek legyőzték a balszerencsét – hangsúlyozta Demeter Ervin.

arvizi_fotokiallitas_130920ml_40.jpg

A kormánymegbízott hozzátette: inspiráló ereje van a kiállított tárgyaknak, fotóknak, amelyek a helyszínen készültek. Mint mondta, a borsodiak elsőként indultak segíteni.

A nyár eleji, dunai árvízi védekezésben kétszázhatvannál is több borsodi hivatásos katasztrófavédő állt helyt, erőt, fáradtságot nem kímélve, s emellett természetesen önkéntesek is útnak indultak, de Miskolc vezetése, több vállalata sem volt rest.

arvizi_fotokiallitas_130920ml_11.jpg

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere elmondta, az idei árvízi védekezés abszolút sikeres volt, ami fontos, hiszen ritka, hogy áradás idején ne legyenek áldozatok, s nagy anyagi kár.
– Idén kevés kárt okozott az árvíz. Ez köszönhető annak, hogy nyugodt, céltudatos, határozott védekezés volt. Ezt mutatják a képek is. Nem a pánik lett úrrá az embereken, hanem a nyugodt, határozott cselekvés. Ebből példát kell vennünk. Levonhatjuk a tanulságot – hangsúlyozta a polgármester, de Kriza Ákos hozzátette azt is, hogy az árvíz tanulságát át kell ültetni a mindennapokba. „Minden nap céltudatosan, higgadtan kell előre haladni. Ha így teszünk, komoly eredményeket érhetünk el, ez a tárlat üzenete számomra” – mondta.

A miskolci legények Leányfalun és környékén voltak a gáton. Mint elhangzott, a bajra Miskolc gyorsan reagált, s elsők között érkeztek a védekezésben segíteni.

arvizi_fotokiallitas_130920ml_06.jpg

A tárlat a dunai árvíz idején készített fotók mellett olyan speciális eszközöket is bemutat, amelyeket a szakemberek használnak mindennapi munkájuk során.

A Borsodiak a gáton című kiállításhoz múzeumpedagógiai program is kapcsolódik, amelyben a hivatásos szakemberek segítik a galéria múzeumpedagógusát.

A Borsodiak a gáton című kiállítás október 19-ig tekinthető meg a Miskolci Galéria Rákóczi-házában.

Kiss J.
fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-04-19 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!