Városinfó

Hidegek az éjszakák – befűt a MIHŐ

2013-09-20 10:50

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE homennyiseg_mero_130516ml_0.jpg

Pénteken estére és előreláthatólag hétvégén is az esti, éjszakai és reggeli órákban melegek lesznek a távfűtéses lakások radiátorai: a meteorológiai előrejelzések alapján biztosítja a fűtést a MIHŐ. Fontos, hogy a hőfokszabályozós radiátorok szelepét mindenki nyissa ma ki, különben belevegősödhet a rendszer.

A távfűtési idény szeptember 15-től május 15-ig tart, ez azonban – természetesen – nem jelenti azt, hogy el is kezdődik a fűtés. A MIHŐ Kft., a lakóközösségekkel érvényben lévő megállapodásnak eleget téve, automatikusan beindítja a fűtést, ha a napi középhőmérséklet előreláthatólag három egymást követő napon 12 Celsius-fok, vagy egy napon 10 Celsius-fok alatt marad.

A meteorológia előjelzések alapján péntek este megkezdődik a szakaszos fűtés, és várhatóan a hétvégén is melegek lesznek a radiátorok az esti, éjszakai és reggeli órákban. A szakaszos fűtésszolgáltatás idején napközben nincs fűtés, azt estére kapcsolják vissza – ezzel is csökkentve a lakosság energiaköltségeit. A további fűtés a külső hőmérséklet alakulásától függ.

A lakóközösségek ettől eltérően is kérhetik a fűtést – ennek feltétele, hogy az egy hőközponthoz tartozó összes társasházközösség írásban, a fűtési megbízottakon vagy a közös képviselőn keresztül jelezze igényét a MIHŐ-nél.

A fűtés beindítása előtt jellemzően a gyermekintézmények kérték az egynapos rendszerfelmelegítést, azaz a próbafűtést.
– Ez lehetőséget nyújt arra, hogy időben, még a fűtési idény előtt kiderüljenek a rendszer esetleges működési hiányosságai – mondta Nyíri László, a MIHŐ Kft. ügyvezető igazgatója, aki kiemelte, hogy a próbafűtés költségeként csak a ténylegesen felhasznált hőmennyiség díja jelenik meg a számlában, a szokásos díjtételek mellett. Ennek várható költsége, lakásnagyságtól függően, egy napra 200-250 forint.

Felhívta a figyelmet, hogy a fűtés indításakor gyakori probléma a rendszer „belevegősödése”.
– Ez azokban a panelprogram keretében korszerűsített, távfűtéses lakásokban jelentkezhet, ahol a radiátorok fűtését szelep szabályozza, a lakás belső hőmérsékletéhez igazodva. Ha a beállított érték fölött van a helyiség hőmérséklete, akkor a radiátorszelep zárt állapota megakadályozza, hogy a rendszer feltöltésekor a levegő eltávozzon, ami a „belevegősödést” okozhatja. Ilyenkor a radiátor nem fűt rendesen, vagy „csörög” benne a víz – beszélt a részletekről az igazgató. A probléma egyszerűen megelőzhető, ezért kérnek minden érintett fogyasztót, hogy a fűtés beindulásáig tartsa teljesen nyitott állásban a szelepeket, azokat csak akkor állítsák a kívánt állásba, ha már megkezdődött a fűtés.

Nyíri László azt is megjegyezte, ha az időjárás indokolja, a MIHŐ a későbbiekben is élni fog a szakaszos fűtés lehetőségével, azaz meleg nappalokon szünetelteti a fűtést, és azt estére kapcsolja vissza.

Érdemes azt is tudni, hogy a lakóépületen belüli fűtési rendszer a fogyasztó tulajdonában van, a berendezések üzemeltetésére, karbantartására vagy korszerűsítésére a lakóközösségek külön szakcéggel szerződnek. A MIHŐ Kft. munkatársai természetesen szívesen adnak szakmai tanácsokat, de ha a fűtés indításakor probléma jelentkezik, akkor nem a MIHŐ Kft. műszaki ügyeletét kell hívni, hanem szerződött céget. Annak elérhetőségéről a közös képviselő tud felvilágosítást adni. Ugyanakkor a MIHŐ javasolja, hogy a gyorsabb ügyintézés érdekében a lakóépületen belül, jól látható helyen függesszék ki az épületen belüli fűtésrendszer meghibásodásakor hívható telefonszámokat.

minap.hu
fotó: M. L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-02-19 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!