Közélet

Imponáló dinamika – új munkahelyek, duális képzés a Bosch-nál

2013-09-19 19:25

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE bosch_130919_ja_102.jpg

Több mint 1000 új munkahely és 35 milliárd forint beruházás a miskolci gyáralapítás óta – és most újabb 80 új munkahelyet teremtő, 1,5 milliárd forintot meghaladó összköltségvetésű projektről számoltak be a Bosch vezetői szerdán. Az eseményen jelen volt Cséfalvay Zoltán államtitkár is, aki bejelentette, a duális szakképzésre 50 milliárd forint juthat 2014-20. között az Európai Uniós támogatásokból.

Gyárlátogatáson mutatták be a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. 2009. óta megvalósult beruházásainak eredményeit, valamint a tavaly ősszel elindított duális képzés újabb mérföldkövét jelentő tanulószigetet. Az eseményen részt vett Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára, Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, a cég részéről pedig Max Nietzsche ügyvezető igazgató és Uwe Mang gazdasági igazgató. Jelen volt továbbá Csöbör Katalin és Sebestyén László országgyűlési képviselő, Pfliegler Péter alpolgármester, valamint önkormányzati képviselők, városi cég- és intézményvezetők.

bosch_130919_ja_20.jpg

Cséfalvay Zoltán államtitkár köszöntőjében ismertette, a cégcsoport a legnagyobb német ipari munkaadó Magyarországon, több mint 10 ezer embert foglalkoztat üzemeiben. Mindehhez azonban több feltételnek kellett teljesülnie, így jó infrastruktúrára, megfelelő beszállítókra, rugalmas foglalkoztatásra, és főleg jól képzett munkaerőre volt szükség. Utóbbi kritériumban segíthet sokat a német duális szakképzés átültetése, meghonosítása hazánkban, tette hozzá az államtitkár. Mint mondta, jelenleg mintegy 50 ezren vesznek részt a duális szakképzésben, van azonban még „néhány gyenge pontja” a magyar modellnek. Mint az államtitkár elmondta, míg Németországban minden ötödik vállalat foglalkoztat tanműhelyeiben gyakorlati képzésen részt vevő diákokat, addig Magyarországon a cégek alig 5 százaléka működtet tanműhelyt. Főleg a kis- és középvállalkozások maradtak el ezen a téren.

– Megteremtettük a duális, gyakorlatorientált szakképzés jogi, intézményi és részben pénzügyi feltételeit. Éppen ezért örvendetes, hogy a Bosch most egy ilyen tanműhelyet nyitott meg. Az a tervünk, hogy sokkal több forrást fordítunk a gyakorlatorientált szakképzésre. Az a célunk, hogy a kis- és középvállalkozások is részt vegyenek benne, ezért 2014-20. között az érkező uniós forrásokból 50 milliárd forintot szeretnénk a duális képzésre fordítani. Ez azt jelenti, hogy 2000 vállalat kapcsolódhat be a képzésbe, javarészt kkv-k – mondta az államtitkár.

bosch_130919_ja_50.jpg

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere köszöntőjében elmondta, a cég meghatározó szereplő a város munkaerőpiacán, és mint ilyen, nemcsak a gazdaság fejlődését segíti elő, hanem sokak számára nyújt biztos megélhetést is. Hozzátette, a cégcsoport hosszú távú letelepedése Miskolcon válasz a kétkedőknek is, hogy az innovációs iparra lehet és kell is építeni ebben a térségben.
– A város is ezekre az alapokra építi fel jövőjét, fontos húzóágazatnak megjelölve a technológiai innovációt, a kutatást és a fejlesztést – emelte ki a polgármester, aki szólt a Miskolci Egyetemen folyó mérnökképzés fontosságáról is. Kriza Ákos elmondta, a városvezetés politikája pedig az, hogy beruházás-ösztönzéssel minél több magas szintű tudással rendelkező munkavállalónak biztosítson munkát és biztos jövőt.


– Miskolc hosszú távú stratégiai partnere a Bosch. Közösen dolgozzuk ki a térség gazdasági fejlesztési tervét, az innováció beemelését az iparba, s mindazokat a városfejlesztési kérdéseket, amelyeket egy nagy cég és a város együtt tud végrehajtani. A cég 2009 óta fokozott dinamikával teremtett munkahelyeket Miskolcon, azóta megduplázta a munkavállalói számát. Csak az idén is már 200-zal növelte a dolgozók számát, most pedig újabb 80-nal. Úgy gondolom, ez a dinamika imponáló, és természetesen vannak terveink a jövőre nézve is az együttműködésben és a munkahelyteremtésben – tette hozzá Miskolc polgármestere.

bosch_130919_ja_12.jpg

Max Nitzsche, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében elmondta, 2009 és 2013 között a miskolci autóipari vállalat több mint 35 milliárd forintot költött beruházásra, melyből az állami és az Európai Uniós támogatás összege 4,9 milliárd forint. Szólt az eltelt időszak beruházásairól, külön kitérve az idén szeptember 30-án záruló termelésbővítő beruházásról. A projekt során 550 fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, hozzájárulva a térség munkaerő-piaci helyzetének javításához. 2012-ben pedig két újabb projekt indult, az új generációs gépjármű-levegőztető rendszer befúvó motor gyártása, és az új generációs motorhűtő-ventilátor meghajtó és fékrásegítő motor gyártása egy projekten belül, valamint az új munkahelyek létrehozása és komplex technológiafejlesztés.

bosch_130919_ja_90.jpg

Ismertette, a cég új projektjével 80 új munkahelyet teremt. Az 1,5 milliárd forintot meghaladó összköltségvetésű projekt megvalósításával további gyártási kapacitásfejlesztést valósít meg a vállalat. Ehhez hozzájárulva az Új Széchenyi Terv segítségével 459 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesül a vállalkozás.

Uwe Mang, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gazdasági igazgatója „az innováció szüretének” nevezte az eltelt időszakot, utalva a megvalósult fejlesztésekre. Hozzátette, a foglalkoztatottak száma a kezdeti 1000 főről mostanra már több mint 2000 főre nőtt. A gazdasági igazgató szólt a Miskolc városával és az Andrássy Gyula Szakközépiskolával kialakított együttműködési megállapodásokról, az ún. Bosch-osztályokról, valamint a miskolci gyáron belül kialakított tanulószigetről is.

bosch_130919_ja_88.jpg

– Nagy örömünkre szolgál, hogy ez év szeptemberétől hetente kétszer 24 rendkívül motivált diák lesz jelen a gyárban a duális képzés keretében. Biztos vagyok abban, hogy a képzési létesítményekben ezek a fiatalok rendkívül versenyképes műszaki ismereteket szereznek majd – mondta Uwe Mang.

Az ünnepélyes köszöntőket követően csoportos gyárlátogatáson vettek részt a meghívott vendégek, ahol sorban megtekinthették a gyár fejlesztéseit, így az innovatív motorhűtő-ventilátor meghajtást, az eBike motort és meghajtást, valamint az indítómotorok és generátorok új gyártósorait.

Kujan I.
fotó: Juhász Á.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-09-16 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!