Városinfó

Megmenti Miskolc a helyi tejipart!

2013-09-18 13:33

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE minna_kriza_130918_fkcs_4.jpg

Gazdasági koncepciót dolgoz ki Miskolc a tejipar önkormányzati tulajdonba vételéről azért, hogy megakadályozzák annak végleges tönkretételét – jelentette be szerda délelőtt Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Mint ismeretes, a miskolci tejipar sok millióval tartozik beszállítóinak és a különböző közműszolgáltatóknak, a MIVÍZ Kft. hétfőn délelőtt döntött a vízszolgáltatás korlátozásáról.

– Mint ismert, bajban van a miskolci tejipar. Most jött el az ideje annak, hogy Miskolc önkormányzata beavatkozzon, mégpedig azért, hogy megmentsük a város, évtizedes alapokkal rendelkező tejiparát, a munkahelyeket, a beszállítók megélhetését – kezdte sajtótájékoztatóját Kriza Ákos, a MINNA Tejipari Zrt. Erdélyi úti telephelye előtt.
 
– Mindeddig azt reméltük, hogy a magántulajdonos mindent megtesz azért, hogy a miskolci tejipar megmaradjon, megmeneküljön, de az elmúlt hetek történései alapján azt látjuk, hogy a beszállítók nincsenek kifizetve, hogy a szolgáltatóknak sok millióval tartozik a MINNA Tejipari Zrt., és a tejipar eszközparkján egy másik cég, az azonos tulajdonosi körrel rendelkező MILKNET Kft. kezdte el a termelést – tette hozzá Kriza Ákos.

A polgármester hangsúlyozta, Miskolc városa nem engedheti meg magának azt, hogy azok a beszállítók, akik eddig hosszú évek óta dolgoznak a miskolci tejiparnak, illetve a szolgáltatók ne legyenek kifizetve.
– Miskolc város cégei jórészt közpénzből és a miskolciak pénzeiből élnek. Amennyiben a MINNA nem fizet, azzal a miskolciakat károsítják meg, ezt eddig sem engedtem, és eztán sem fogom megengedni – jelentette ki Kriza Ákos.

minna_tejgyar_130916_ja.jpg

A városvezető bejelentette, felvette a kapcsolatot a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériummal a miskolci tejipar megmentése érdekében.
– Az államtitkárral már egyeztettem, gazdasági koncepciót dolgozunk ki a tejgyár átvételével kapcsolatban. Úgy tudjuk, hogy már többen beadták a felszámolási eljárás kezdeményezését, és mi, Miskolc nevében eljárva, arra törekszünk, hogy a város az állammal összefogva megmentse a helyi tejipart. Fontos, hogy az itt dolgozó embereknek megmaradjon a munkahelye, hogy a beszállítók továbbra is meg tudjanak élni, nem engedhetjük meg, hogy a mezőgazdaság egyik fontos ágazata, az évtizedes múlttal rendelkező tejipar helyi szinten megsemmisüljön – mondta Kriza Ákos.

Mindezek érdekében – tette hozzá – a Miskolci Agrokultúra Kft. bevonásával az önkormányzat létrehozott egy szakértői csapatot, melynek a fő feladata, hogy szakmai koncepciót dolgozzon ki a tejipar megmentésére. A csapat feladata a gazdasági számítások elkészítése, a szükséges önerő megszerzése, a piac szereplőivel és a munkavállalói érdekképviseletek szerveivel való tárgyalások lefolytatása, hogy az önkormányzat lehetőség szerint átvegye a tejipar tevékenységét és ezzel együtt a munkavállalókat.

Mindenfelé tartoznak

Mint ismeretes, a MINNA Tejipari Zrt. a közelmúltban a felszámolás szélére került, ami miatt több száz munkavállaló családjának szűnt meg a létbiztonsága. A MINNA az elmúlt hónapokban olyan magas köz- és közműtartozást halmozott fel, hogy – mint arról hétfőn a minap.hu is beszámolt– a MIVÍZ Kft. kizárta a céget a vízszolgáltatásból.
Információk szerint a MINNA egyébként felszámolás előtt áll, az utóbbi időben több cég, beszállító adott be ellene ilyen kérelmet, a vagyona pedig messze nem fedezi adósságait. A felszámolás során a MIVÍZ Kft. követeléseinek megtérülése is minimális lenne.

Üszögh Lajos, a MIVÍZ Kft. ügyvezetője hétfőn a minap.hu-nak elmondta, a MINNA évek óta folyamatos fizetési késésben van, miközben a vízfogyasztásuk folyamatosan csökken; a 2008-as 160 ezer köbméterről mostanra jelentősen 100 ezer alá csökkent a fogyasztás. Hozzátette, a MIVÍZ és a Miskolc Holding az elmúlt időszakban folyamatosan egyeztetett a tejipari céggel, törekedtek a megegyezésre, a szolgáltatás fenntartása érdekében, azonban a tárgyalások nem vezettek sikerre; március 19-e óta a MINNA egy forintot sem fizetett a vízszolgáltatónak, és annak folyamatos felszólító leveleire érdemben nem, vagy egyáltalán nem reagált.

Mivel a MINNA díjhátraléka a MIVÍZ Kft.-vel szemben közel negyven „mivizes” dolgozó éves bérköltségét teszi ki mostanra, a szolgáltatónak nem maradt más lehetősége, mint, hogy szünetelteti a szolgáltatást a tejipar Erdélyi úti telephelyén. Bánvölgyi Beáta, a MIVÍZ ügyvédje hétfőn úgy fogalmazott, hogy az intézkedést az érvényes jogszabályi kötelezettségeknek eleget téve, a közérdek védelmét szem előtt tartva, a lakossági és szerződéses partnerek érdekét védve tette meg a vízszolgáltató. Ráadásul sikeres tárgyalások, és a MIVÍZ által felajánlott kondíciók elfogadása esetén a vízszolgáltatást néhány órán belül újra indítható lenne.

Északtejből MINNA, MINNA helyett MILKNET?


Arra azonban, hogy a MINNA egyáltalán tárgyalni kezd a MIVÍZ-zel, az elmúlt hónap eseményeinek tükrében kevés az esély. A tájékoztatót követően a sajtó képviselői megpróbáltak bejutni és reakciót kérni a miskolci tejipar jelenlegi vezetésétől azonban a portán azt a tájékoztatást adták, hogy akkor a sem a titkárságon, sem az igazgatóságon nem tartózkodott senki.

minna_kriza_130918_fkcs_8.jpg

A miskolci tejipar kálváriája egyébként régóta tart. Az 1952-ben létrehozott Borsod Megyei Tejipari Vállalatot  1993-ban privatizálták, ekkor került a jelenlegi tulajdonosi körhöz, ekkor alakult az részvénytársasággá. Az előbb Északtej, később MINNA Zrt.-ként működő cég zaklatott sorsát, valamint a tulajdonosok pénzügyi taktikázását többször taglalta az utóbbi években a helyi és az országos sajtó is. 

Végül a MINNA Zrt. fizetésképtelenségre hivatkozva tevékenységét megszüntette, és a hirtelen előkerült, egyiptomi tulajdonosi körrel rendelkező MILKNET Kft. végzi helyette bértermelésben a munkát, és foglalkoztatja a dolgozókat. A legnagyobb baj ezzel az, hogy a MILKNET nem vállalta a MINNA adósságát, így a közüzemi díjhátralék megfizetését sem, ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy közbelép, tárgyalásokat kezd a miskolci tejipar megmentése érdekében.

Tajthy Á.
Fotó: F. Kaderják Cs., Juhász Á.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-10-14 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!