Közélet

Egyetemi erő az egységben és a sokszínűségben

2013-09-06 17:35

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE egyetemi_evnyito_130906ml_01.jpg

Új korszak kezdődött a Miskolci Egyetemen a pénteki, nyilvános ünnepi szenátusi üléssel, mely a 279. tanév megnyitását jelentette. A díszaulában megtartott ünnepségen Kriza Ákos polgármester jelképesen, a város kulcsának átadásával Miskolc polgáraivá fogadta az egyetem elsőéves hallgatóit, majd miniszteri és egyetemi kitüntetéseket, valamint PhD okleveleket is átadtak.

A sajószentpéteri Kocsi Nikoletta a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégiumban végzett, és a jelentkezésnél első helyen jelölte meg a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar nemzetközi gazdálkodás szakát, ahová fel is vették.
– Izgalommal várom az egyetemi éveket és az új kihívásokat, amelyek elé az egyetem állíthat. Ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy olyan új barátokra teszek szert, akikre majd a végzést követően is számíthatok. Bár még csak most kezdem felsőfokú tanulmányaimat, de ha előre tekintek, már megvannak a céljaim: szeretnék majd a tanult szakmámnak megfelelően a gazdasági szférában elhelyezkedni – árulta el.

egyetemi_evnyito_130906ml_31.jpg

A 279. tanévvel új korszak kezdődik a Miskolci Egyetem életében, hiszen Torma András nemrégiben megkapta rektori kinevezését. Új irányvonal, új ötletek, új elképzelések – jelentette ki az új rektor. Mint kifejtette, elsőszámú rendeltetésének azt tartja, hogy megőrizze a Miskolci Egyetem universitas jellegét, de az előző éra helyes elképzeléseit is tovább kívánja vinni. Ugyanakkor „átlátható döntési struktúrát kell kialakítani”, folytatta tervei ismertetését, hozzátéve, a változásokban nagy szerepet játszanak a karok, illetve azon belül is a szakokért felelős professzorok. Az egyetem történetét röviden ismertetve szintén hangsúlyozta, az intézmény első jogász rektoraként feladata az, hogy megtartsa az egyensúlyt a társadalmi és a műszaki tudományok között.

egyetemi_evnyito_130906ml_07.jpg

– Erőnk az egységben és a sokszínűségben rejlik. Hozzánk főleg a régióból érkeznek a hallgatók, de sokan jönnek a fővárosból is. Egyik kiemelt feladatunknak azt tartjuk, hogy a régió fiataljait itt tartsuk, itt részesüljenek a tudományokban, legyen szó akár bölcsészről, jogászról, akár gépészről, vagy éppen bányászról – tette hozzá Torma András.

egyetemi_evnyito_130906ml_12.jpg

Kriza Ákos polgármester kiemelte, a Miskolci Egyetem és a város „szimbiózisban, együtt gondolkodva építi a jövőt”. „Azon dolgozunk – tette hozzá a polgármester –, hogy a 21. századi fejlett technológiákat tudjuk közösen Miskolcra hozni”.
– Úgy gondolom, hogy csak közösen érhetünk el sikereket Az új tanév pedig ennek szellemében kezdődik – hangsúlyozta a polgármester.

Kriza Ákos ünnepi beszédében hivatalosan is gratulált Torma Andrásnak a rektori kinevezéshez.
– Mindannyiunk nevében kívánom, hogy felelős és megfontolt vezetőként munkájával hathatósan járuljon hozzá a Miskolci Egyetem szellemi értékeinek megőrzéséhez és gyarapításához, ezzel városunk, a régió és az ország jövőjének építéséhez – fogalmazott Miskolc polgármestere.

egyetemi_evnyito_130906ml_24.jpg

Hozzátette, talán nem túlzás azt állítani, hogy a város páratlan szellemi örökségeinek sorában az elsők között szerepel a Miskolci Egyetem, mely fennállása óta megannyi szakképzett szakembert adott a helyi iparnak, az oktatásnak, a törvénykezésnek, a gazdaságfejlesztésnek és a kulturális közéletnek. A polgármester szólt az országban kizárólag Miskolcon elinduló, mintegy 4 milliárd forintos támogatást élvező digitális város programról, valamint az Otthonunk Miskolc programról is.

egyetemi_evnyito_130906ml_20.jpg

Mint Fekete Sándor tanulmányi referenstől megtudtuk, mintegy 3000 gólya kezdi meg idén a tanévet. A referens annak a véleményének adott hangot, hogy „ez egy nagyon szép szám a régió intézményeinek adataival összehasonlítva, azokban ugyanis nagyobb mértékben csökkent az újonnan felvettek száma”.
– Több mint 600-an jelentkeztek mesterképzésre, ami szintén jelzi, hogy képzéseink megőrizték népszerűségüket – emelte ki Fekete Sándor, aki az idei tanév újdonságai között megemlítette, hogy már az informatikai épületet is birtokukba vehették a hallgatók. Itt 300 modern számítógép segítségével tanulhatnak a hallgatók.A 279. tanévét kezdte tehát meg a Miskolci Egyetem a pénteki ünnepi nyilvános egyetemi szenátusüléssel, melyet a hagyományokhoz híven a díszaulában tartottak meg. Az egyetem és a város vezetői mellett jelen voltak a történelmi egyházak képviselői, az egyetem üzleti és a társadalmi partnerei, és természetesen az elsőévesek, akik Torma András köszöntőjét követően esküt tettek. Majd Kriza Ákos polgármester jelképesen, a város kulcsának átadásával Miskolc polgáraivá fogadta őket. A rendezvényen miniszteri, egyetemi kitüntetéseket, valamint PhD okleveleket is átadtak.

Kujan I.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-10-14 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!