Közélet

Digitális közösség: szeptember végén indulhat a program

2013-09-05 13:55

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE lap_topok.jpg

Mint arról múlt héten beszámoltunk, Magyarország legnagyobb lakossági számítógépes fejlesztése történik meg az elkövetkező fél évben Miskolcon. A feltételrendszert a napokban véglegesítik, a program és a pályáztatás ezt követően, szeptember végén indulhat. A részletekről Kiss Gábor számolt be portálunknak.

Múlt héten Kriza Ákos polgármester jelentette be, hogy a kormány döntése alapján több mint húszezer laptop térítésmentes használatát igényelhetik a közeljövőben az arra jogosult miskolciak és környékbeliek. A cél a digitális fejlődés elősegítése, az itt élők infokommunikációs készségének növelése.

Kiss Gábor alpolgármester portálunknak úgy nyilatkozott, a „Miskolc és agglomerációja digitális közösség” című, négymilliárd forint összköltségvetésű program több elemből áll, ennek központi része a számítógépek pályázati úton történő kiosztása.
– A program keretében mintegy 22 000 laptophoz juthatnak a pályázati kiírásban megjelölt magánszemélyek és intézmények. A diákok közül az általános iskola felső tagozatos tanulói, a gimnáziumba, szakközép- és szakképző iskolába járók mellett a Miskolci Egyetem első éves, nappali és levelező tagozatos hallgatói is bekerülhetnek a körbe, utóbbiak meghívásos pályázat alapján. Érintettek még az álláskeresők, a GYES-en vagy GYED-en lévő kismamák, a rokkantsági ellátásban részesülők, az aktív idősek, illetve az 45 év feletti munkavállalók, akiknek további foglalkoztatásához szükség lehet informatikai tudásra – sorolta a városvezető.

Rövid ideig azonban még türelemre van szükségük a pályázni vágyóknak, jelenleg ugyanis kidolgozás alatt áll a feltételrendszer, de napokon belül elkészülhet a végleges tervezet. Ezt követően, szeptember huszadika után indulhat a projekt és a pályáztatás. Kiss Gábor elmondása szerint lesz idejük – egy hónapjuk – a jelentkezőknek, hogy pályázzanak. Ezt megtehetik elektronikus úton is, lesz ugyanis online jelentkezés (azoknak, akik az iskolában, munkahelyükön esetleg rendelkeznek internetkapcsolattal), a jelentkezési lap pedig két helyszínen, a Városházán, valamint az Ifjúsági és Szabadidő Házban kialakítandó programirodán is elérhető lesz. Utóbbi helyszínen válaszolnak majd az érdeklődők kérdéseire is.

– A pályázóknak két fontos kötelezettséget kell teljesíteniük. Egyfelől részt kell venniük egy ingyenes képzésben: az egyetemistáknak lesz 10 órás távoktatás, az álláskeresőknek pedig egy 60 órás tanfolyam. A másik kritérium, hogy az internet-hozzáférést a pályázóknak kell biztosítani. Amennyiben jelenleg nem rendelkeznek vele, akkor speciális, kedvező mobilnet ajánlatot választhatnak – mondta az alpolgármester. A kiválasztás során egyébként figyelembe veszik majd a jelentkezők jövedelmét, a diákok eredményességét és a személyes motivációt is.

A laptopokat a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) szerzi be központi közbeszerzési eljárás keretében, a pályázatok elbírálása pedig bő egy hónapot vesz igénybe. Bár a számítógépeket korlátlan időre biztosítják, azok állami tulajdonban maradnak, így értékesítésük bűncselekmény lenne.

Mint Kiss Gábor említette, a program több elemből áll. A jövőben megvalósul egy optikai gerinchálózat-fejlesztés, amelynek talán legnagyobb haszonélvezői az oktatási intézmények lesznek. Egy ÉMOP pályázat elnyerése esetén négy digitális tér jön létre Miskolcon, fejleszthetik az önkormányzat informatikai infrastruktúráját, s kifejlesztenek speciális, helyi webes programokat és alkalmazásokat (például önkéntesség adatbázis, programajánló, hibabejelentő honlap) is. A hálózatfejlesztést ugyancsak az NIIFI pályáztatja, a digitális terek berendezéseit (LED-fal, WIFI eszközök) pedig a város szerzi be nyílt közbeszerzési eljárás keretében.

Soós P.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-10-14 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!