Kultúra

A szombat a diósgyőri váré – új helyen a kiállítások

2013-08-28 20:07

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE diosgyori_var_130828ml_10.jpg

Szombaton nagyszabású, egész napos és ingyenes rendezvény keretében „adja át” a város és a városlakók közössége a diósgyőri várat a régóta várt megújulásnak. Azonban búcsúról szó sincs, hiszen a munkák közben is látogatható lesz. Akárcsak a felsővár eddigi kiállításai, amelyek már el is költöztek ideiglenes helyükre.

A felső várrészt augusztus közepén adták át munkaterületként a felújítást végző szakembereknek. Szombaton délben pedig Kriza Ákos polgármester köszöntője után időkapszulát helyeznek el az olaszbástyán, a későbbi korok számára is megőrizendő azt a jelentős lépést, amit a most elkezdődő projekt jelent a vár életében. A programok azonban már délelőtt 10 órakor elkezdődnek, és egészen az este 8 órakor kezdődő tűzshow-ig, középkori tűzijátékig tartanak.

diosgyori_var_130828ml_01.jpg

Lesznek változatos harci bemutatók, szól majd a népzene, mulatni hív a táncház, de nyitva tart majd a középkori fogadó, együtt ünnepelhetünk egy középkori esküvőn, este pedig, a jelenbe lépve a Miskolci Illés Emlékzenekar és a Miskolc Dixieland Band ad koncertet. Két alkalommal, fél 6-kor és fél 7-kor helyszínbejárás indul a felsővárba, amelyet jelenlegi formájában utoljára láthatnak a miskolciak. 

diosgyori_var_130828ml_07.jpg

Az egész évben látogatható kiállításokat az érdeklődők szombattól két helyszínen tekinthetik meg. A vártörténeti és régészeti kiállítás a Déryné-házban, a velencei, a középkori fegyverek és páncélok tárlata pedig a várral szomszédos turisztikai házban lesz ideiglenesen megtekinthető. Az éremverde pedig az alsó várrészben működik.

diosgyori_var_130828ml_08.jpg

A vár felújítása csak a felső várrész lezárt területét érinti, tehát nem befolyásolja a jövőben megrendezendő koncerteket és egyéb rendezvényeket. Mint arról korábban beszámoltunk, a diósgyőri vár bő egymilliárd forintból újul meg: a Diósgyőr–Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése elnevezésű projekt teljes költsége mintegy 2,4 milliárd forint, a vár rekonstrukciójára ezen belül több mint egymilliárdot költenek.

Kiss N.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-05-27 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!