Kultúra

Tapolcai ásatás: van elég információ a bemutatáshoz

2013-08-26 10:47

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE tapolcai_asatas_130823ml_3.jpg

Még egy hétig tart a régészeti ásatás Tapolcán, a Barlangfürdő előtt. A korábban feltárt, XII. századi bencés templom mellett egy XI. századi kis kerek templomot is találtak a régészek, ahol a nagy templom építtetője, és a város névadója, a Miskolc nemzetség tagja nyugodhatott.

A helyszínen Pusztai Tamás, a Herman Ottó Múzeum igazgatója, az ásatás vezetője elmondta, stabilizálták a vízszintet, és megkapták az engedélyt, hogy kiépíthessék a vízelvezetést a Hejő-patakba. Ha ez megvan, akkor indulhat a tereprendezés – utalt a májusi problémára, amikor is a nagy esőzések miatt felgyülemlett víz ellehetetlenítette a munkát, majd hozzátette, hogy egy hétnyi munkájuk van még a területen, aminek az is a része, hogy befedik geotextíliával és földdel a már kiásott, de még feltáratlan részeket, hogy a téli fagy ne tegyen bennük kárt.

pusztai_tamas_130823ml_2.jpg– Nincs még egy olyan városa az országnak, amely elmondhatná, hogy ismeri a neki nevet adó nemzetség vezető emberének a sírját – mondta az ásatásvezető a lelet várostörténeti jelentőségéről. – A XI. századi kerektemplom most lezáruló feltárásával már rendelkezünk annyi információval, aminek segítségével kiegészíthetjük a korábban készült építészeti terveket, és ezek alapján a romok konzerválása, bemutatása, a terület rendezése elvégezhető lesz – hangsúlyozta.

„Öreg Miskolc”

Amint arról mi is beszámoltunk korábban, a bencés templom északi oldalán kisméretű, mindössze 8 méter átmérőjű kerektemplomot, azaz rotundát találtak, ami valamikor a XI. században épült. Ez ma Miskolc legidősebb középkori épülete a maga csaknem 1000 évével. A XII. században a Miskolc nemzetség, városunk névadói közvetlenül e mellé a rotunda mellé építtették a bencés templomot.

– A nagy templomot úgy építették meg, hogy a kicsi, kerek templom a részévé vált. Amikor elhunyt az apátságot alapító tagja a Miskolc nemzetségnek, átalakították számára egy reprezentatív temetőkápolnává, szentségi funkcióit pedig átvette a bencés apátság – fejtette ki a régész, majd felhívta rá a figyelmet, hogy nem kisebb ember nyugodhatott a temetkezési részen, mint maga a Miskolc nevű ember, az „öreg Miskolc”, ahogy Pusztai Tamás hívta – az apátság építtetője és városunk névadója.

tapolcai_asatas_130823ml_6.jpgKülönleges leletek

A leletekről a múzeumigazgató elmondta, hogy a tapolcai bencés templomot az emeli ki a korszakból ismert más templomok sorából, hogy az emelkedő talajvízszint miatt a XV. század elején a templomba egy méter vastag agyagréteget hordtak be a bencés szerzetesek. Így emelték ki a vízből a belső járószintet. Ez az agyag megvédte a teljes XII. századi belső berendezést.

– Ez már önmagában egy csoda. De találtunk az apátság pusztulásának idejéből, 1532-ből származó kincsleletet, több mint 300 ezüstpénzt – köztük olyan darabokkal, melyek egyik éremkatalógusban sem találhatók meg, ennek értéke még felbecsülhetetlen – kezdte a felsorolást. – A XVI. században horvát huszárok állomásoztak a bencés templomban, ők már a templom hajójába is kályhákat építettek. Mindenütt megtaláljuk a nyomaikat: puskagolyók, golyóöntő formák kerültek elő. De találtunk pogány építési áldozatot is, ami a templom nyugati oldalához épített, nagyméretű épület padlója alatt került elő: egy szájával lefelé fordított fazék, benne egy szögekkel teliszúrt csirke, mellette pedig jellegzetes kerek kavicsok. Ezt a templom alá temették a XIII. században, hogy megvédje azt a rontásoktól – tette hozzá.

K. Cs.
Fotó: Mocsári L.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-08-08 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!