Életmód

Miskolcon elkészült az első országtorta

2013-08-15 14:39

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE orszag_torta_130815_fkcs_11.jpg

Milotai mézes diótorta – ez idén az ország tortája. Magyarországon 2007 óta minden évben elkészítik az ország tortáját. A Magyar Kormány felkérésére idén is a Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete készítette el a receptet, ezúttal is az államalapítás ünnepének alkalmából. Az első torta már Miskolcon el is készült, a szerencsések már meg is kóstolták – a résztvevő cukrászdák pedig 17-től árusítják is.

Édes, könnyű, krémes – ez jellemzi leginkább idén az ország tortáját. A milotai mézes diótorta a cukrász véleménye szerint nehezebben elkészíthető, mint az eddigi országtorták, ám megéri, hiszen nagyon jól sikerült.
Szűcs Valéria cukrász elkészítette Miskolc első országtortáját csütörtökön. Mint mondta, bonyolultabb az eddigieknél, mert van benne egy roppanós pralinékrém, de nagyon finom, diós édességet kaphatnak a vevők.

orszag_torta_130815_fkcs.jpg

A milotai mézes diótorta összeállítása tortakarikában történik, amit vaxpapírral bélelünk ki. Alulra tesszük az egyik felvert lapot, és ráterítjük a papíron vékonyra kinyújtott ropogós pralinékrémet (a roppanós pralinékrém íze enyhén megtöri az egyébként lágy tortát, így téve igazán különlegessé – a szerk.).
– A mézes krémet is erre a rétegre kell rákenni, majd ha megkötött, ráönthető a szobahőmérsékletű karamell bevonat. Szeletenként diós-roppanós lappal díszítjük, oldalát pedig magasan a diós roppanós lap törmelékéből készített morzsával panírozzuk – magyarázta az elkészítés folyamatát Szűcs Valéria, hozzátéve: az eddigi országtorták közül a madártej torta (2007-ben volt az ország tortája – a szerk.) a legkönnyebben elkészíthető, az idei pedig az eddigi legbonyolultabb, a már említett pralinékrém elkészítése miatt.

orszag_torta_130815_fkcs_10.jpg

A cukrászda vendégei már meg is kóstolhatták az ország tortáját. Szűcs Izolda elmondta, ugyan nem szereti a nagyon édes tortákat, mégis ízlik neki a milotai mézes diótorta.

– Nagyon finom a torta, bár nekem egy kicsit túl édes, de szeretem a diós különlegességeket. Minden évben megkóstoljuk az ország tortáját, eddig nekem a szilvásgombóc-torta ízlett a legjobban, mert nagyon szeretem a gyümölcsös édességeket – mondta Szűcs Izolda.

orszag_torta_130815_fkcs_14.jpg

Az ország tortája a hét végétől már kapható a részt vevő cukrászdákban. Idén is elkészült Magyarország cukormentes tortája is, a Ribizlihabos almás réteges, amelyet a következőképp készíthetünk el: a piskótát megkenjük a ribizli öntet 1/3-adával, rátesszük az almatölteléket, majd 20 percet hűtjük. A ribizlihabot sima csővel rányomjuk a „chef fáklyával” helyenként rásütjük a habra, a maradék öntettel pedig díszítjük a tetejét.

Magyarország eddigi tortái:

2007: Madártej torta
2008: Szatmári szilvatorta
2009: Pándi Meggyes torta
2010: Szilvásgombóc-torta
2011: Kecskeméti barackos kölestorta
2012: Szabolcsi almás máktorta
2013: Milotai mézes diótorta, (cukormentes: ribizlihabos almás réteges)

Kiss J.
Fotó: F. Kaderják Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2018-05-21 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!