Városinfó

Hamar véget ért a rendkívüli közgyűlés

2013-08-12 12:55

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kozgtyules_rendkivuli_130812ml_05.jpg

Az aljegyző törvényességi észrevételére tekintettel, nem vették napirendre az MSZP által javasolt előterjesztést, így körülbelül öt perc alatt véget ért az augusztus 12-re összehívott, újabb rendkívüli közgyűlés. A trafik koncessziók miatt már másodszor kezdeményeztek közgyűlést a miskolci szocialisták.

Kriza Ákos polgármester a második rendkívüli ülés kezdetén, hétfőn délelőtt tíz órakor megállapította, a 29 képviselőből 26-an megjelentek, a rendkívüli közgyűlés tehát határozatképes. Hangsúlyozta, az SZMSZ vonatkozó pontjai szerint az ülésen csak a meghívóban szereplő napirend tárgyalható, sürgősségi indítvány benyújtására, napirenden kívüli felszólalásra nincs lehetőség.
– Az MSZP frakciójának kilenc önkormányzati képviselője rendkívüli közgyűlés összehívását indítványozta „Javaslat a miskolci, régóta dohánytermékeket is forgalmazó vállalkozók érdekében teendő intézkedésre, a trafik-mutyi kivizsgálására” című napirend megvitatására. Az előterjesztéssel kapcsolatban Batta Angéla aljegyző törvényességi észrevétellel élt – hangsúlyozta Kriza Ákos.

kozgtyules_rendkivuli_130812ml_08.jpg

A törvényességi észrevételt az aljegyző ismertette. Batta Angéla elmondta, a hatályos törvények szerint a dohánytermékek kiskereskedelme Magyarországon kizárólagosan az állam hatáskörébe utalt tevékenység melynek gyakorlását a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek megfelelően megkötött koncessziós szerződésekkel meghatározott időre átengedhet. Az állam nevében a dohánytermék-kiskereskedelem átengedéséről szóló pályázat kiírására, elbírálására, továbbá a koncessziós szerződések megkötésére a miniszter jogosult.
– Az előterjesztés és a határozati javaslat is jogsértő, tekintettel arra, hogy a települési önkormányzatnak nincs feladat- és hatásköre a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság koncessziós szerződéssel kapcsolatos ügyekben eljárni, így különösen nyilatkozatot tenni, bizottsági eljárást lefolytatni, továbbá intézkedési tervet kidolgozni – hangsúlyozta Batta Angéla, kiemelve, hogy a fentiek miatt nem javasolja a közgyűlésnek, hogy napirendre vegye az előterjesztést.

kozgtyules_rendkivuli_130812ml_04.jpg

Kriza Ákos polgármester ezután azt kérte a testülettől, hogy szavazzanak az előterjesztés napirendre vételéről. A javasolt napirendet 10 igen és 16 nem szavazattal a grémium nem vette napirendre, így az SZMSZ értelmében a rendkívüli ülést berekesztették.

A polgármester emlékeztetett, a májusi, utolsó rendes közgyűlésen elfogadott második félévi munkaterv szerint a rendes következő ülés időpontja szeptember 19.

Mint ismeretes, Tompa Sándor és Varga Gergő önkormányzati képviselő, az MSZP városi frakciójának tagjai már korábban is kezdeményezték rendkívüli közgyűlés összehívását, melynek egyetlen napirendi pontja lett volna, ugyanaz, amiről most is tárgyaltak. Ezt július 18-ra hívták össze, azonban akkor a 29 képviselőből határidőig 8 írta alá a jelenléti ívet, így az SZMSZ rendelkezéseinek megfelelően az ülés nem kezdődött meg. Az MSZP frakciója ezután jelezte, hogy ismét kezdeményezni fogják a rendkívüli ülést ugyanazzal a napirendi ponttal. Ez történt meg augusztus 12-én, hétfőn.
 
A mostani ülést követően – akárcsak legutóbb – reagált a Fidesz-KDNP, az MSZP és a Jobbik is. Az elhangzottakról rövidesen beszámolunk.

Tajthy Á.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-07-18 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!