Közélet

Extrém sportokat próbáltak ki látássérültek

2013-08-10 19:09

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE serultek_malyiban_130810_fkcs_4.jpg

Extrém sportokat is kipróbálhattak látássérültek és látók egyaránt, egy közös szombati pikniken, Mályiban. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola és partnerszervezete, az Észak-magyarországi Látássérült-rehabilitációs Központ rendszeresen szervez klubot látássérülteknek. Ez alkalommal egy tóparton gyűltek össze, ahol a fogyatékkal élők búvárkodhattak is.

Széll Sándor életében először mászott fára. Látók és látássérültek egyaránt kipróbálhatták a falmászás alapjait egy fán, szakemberek és az alpintechnika segítségével. Mint a Miskolc Televízió riporterének elmondta, az elején picit ijesztő volt, de aztán egy jó élménnyé vált.
– Igaz, hogy már voltam műfalmászáson, de fára még nem másztam. Különleges, de jó élmény volt – ecsetelte.

serultek_malyiban_130810_fkcs_1.jpg

A látássérültek a Mályi tóban búvárkodhattak is a szakemberek vezetésével. A búvárklub sportolói tanították meg az alapokat a vállalkozó kedvűeknek. Mint Ligner Beáta mesélte, párjával kipróbálták a gumihajózást, ami nagyon nagy élmény volt számukra.
– Eddig még soha életemben nem ültem ilyen típusú vízi eszközben, és ami különösen nagy élmény volt, hogy a vakvezető kutyám bejött utánam a vízbe – mesélte mosolyogva.

serultek_malyiban_130810_fkcs_3.jpg

A Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola és az Észak-magyarországi Látássérült-rehabilitációs Központ rendszeresen szervez klubot látássérülteknek. A helyszín most számos érdekes programot kínált a résztvevőknek, akik csaknem százan voltak. Mint Mezősi Tamás, az Észak-magyarországi Regionális Látássérült-rehabilitációs Központ kuratóriumának elnöke elmondta, nap mint nap lehet látássérülten, vakon munkába járni, és csak a hallásunkra hagyatkozva átkelni akár a Hungária körúton is Budapesten.
– Ilyenkor rájövünk, hogy ezeknek az embereknek nap mint nap saját magukat kell legyőzni. És ez közös dolog az ittlévőkben – tette hozzá.

Az eseményt hagyományteremtő céllal rendezték meg, hogy ilyen és ehhez hasonló programokkal is segítsék a látássérültek életét.

minap.hu
fotó: F. Kaderják Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-12-02 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!