Városinfó

"Visszanyeri eredeti pompáját..."

2013-08-07 13:32

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE diosgyori_var_felujitas_130807_ja_18.jpg

Szerdán írták alá a Diósgyőri vár rekonstrukciójának kivitelezői szerződését. A tervezett fejlesztésekről sajtótájékoztatón számolt be Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Sebestyén László országgyűlési képviselő, Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Tóth József, a kivitelező Zeron Zrt. vezérigazgatója.

Kriza Ákos egyebek mellett arról szólt, hogy a vár nagyszabású fejlesztése a város fejlesztését is jelenti, része a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztését célzó projketnek, amelyre több mint kétmilliárdos pályázati támogatást sikerült elnyerni. Kriza Ákos utalt azokra a kulturális értékekre, amelyeket a vár, rendezvényeivel egyetemben eddig is képviselt, s elmondta, a fejlesztéseknek köszönhetően még nagyobb értéket képvisel majd mindez.

diosgyori_var_felujitas_130807_ja_9.jpg

Sebestyén László országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy a sikeres projektek is mutatják: egyre inkább beérik annak a munkának a gyümölcse, amelyet a város vezetésével együtt, képviselőtársaival Miskolc érdekében végeznek. Mint elmondta, Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztésének teljes költsége mintegy 2,4 milliárd forint, ebből kétmilliárd a pályázati támogatás. A vár rekonstrukciójára ezen belül több mint egymilliárd forintot költenek. Sebestyén László a városrészt érintő fejlesztéseket elemezve utalt az „épülő-szépülő” diósgyőri vár kiemelkedő turisztikai, idegenforgalmi jelentőségére, s a lillafüredi fejlesztésekre, a függőkertek megújítására is. Ugyancsak szólt a képviselő a nagyszabású, többmilliárdos stadion-fejlesztésről, valamint a tapolcai strand rekonstrukciójáról is, amelyre már megvannak a források.

diosgyori_var_felujitas_130807_ja_14.jpg

Tóth József, a vár felújítási munkáit elnyert Zeron Zrt. vezérigazgatója arról szólt, hogy a munkaterületet gyakorlatilag már csütörtökön átveszik, s hétfőtől a munkálatok is megindulnak, látványosabb szakaszba azonban ezek csak majd mintegy egy hónap múlva érnek majd. A vezérigazgató kiemelte, hogy a kivitelezés során folyamatosan egyeztetnek a művészeti, régészeti szakhatósággal, s a lakosság érdekeit is szem előtt tartják. A környéken élők nyugalma érdekében a várban zajló építkezés idejére az önkormányzat azt kérte a kivitelezőtől, hogy a munkavégzés lehetőleg hétfőtől-péntekig 7-17 óra között történjen, szombaton 8-17 óra között, vasárnap pedig csak külön engedéllyel. Az építkezés során használt utakat szükség szerint takarítsák. Kár esetén állítsák vissza az eredeti állapotot, a rendezvények idején pedig ne végezzenek zajjal járó tevékenységeket.


diosgyori_var_felujitas_130807_ja_22.jpg

Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója egyebek mellett elmondta: a beruházás kapcsán megújul, régi pompáját nyeri vissza a Diósgyőr vára, amely – a Nyugati szárny kivételével – két szint magasságig újra felépül. A vár tornyai között három palotaszárny is megújul, amelyekben helyet kap az egykori lovagterem, a várkápolna és a királynék lakóterme. A kiállítóterekben a látogatók a középkori váréletbe és hajdani mesterségekbe nyerhetnek bepillantást.

A Diósgyőri vár rendezvények helyszíneként továbbra is a látogatókat szolgálja majd, az épületrészek visszaépítésével azonban leszűkül az udvar, így a nagyobb rendezvények megtartásához megfelelő közösségi tér létrehozása kell. Ezért a vár szomszédságában kap helyet a nagy befogadó-képességű Lovagi Tornák Tere, melynek szerepe a hagyományőrzés, illetve a szükséges közösségi tér megteremtése lesz.

diosgyori_var_felujitas_130807_ja_25.jpg

Mint elhangzott: a diósgyőri vár fejlesztésével, megújulásával Miskolc olyan turisztikai látványossággal lesz gazdagabb, amely Közép-Európában is egyedülálló.

Szepesi S.
Fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-10-14 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!