Városinfó

„Pályázati nyereményeső” – Miskolci bölcsődék, óvodák és iskolák újulnak meg

2013-08-06 14:27

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE soltesz_kriza_sajttaj_130806_fkcs_1.jpg

Három miskolci bölcsőde újulhat meg teljesen, összesen 350 millió forintos támogatásból, melyet az Új Széchenyi Terv keretében nyert el Miskolc. A részletekről sajtótájékoztató keretein belül számolt be Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) államtitkára és Kriza Ákos polgármester. A tájékoztatón a városvezető további sikeres pályázatokról is szólt, melyek keretében hat óvodában és két általános iskolában is várhatók jelentős felújítások.

Soltész Miklós államtitkár hangsúlyozta, a kormány számára prioritás a többgyermekes családok életminőségének javítása, ezért az elmúlt években egy igen összetett családtámogatási rendszert dolgozott ki.
– Ennek része volt az adótörvények változtatása úgy, hogy az a nagycsaládosoknak kedvezzen, illetve fontos volt a bölcsődei férőhelyek bővítése, és a már meglévők megújítása is – mondta az államtitkár.

soltesz_kriza_sajttaj_130806_fkcs_4.jpgElhangzott, a kormánynak kiemelt célja a napközbeni kisgyermekellátás, különösen a bölcsődék kapacitásának és infrastruktúrájának fejlesztése, a színvonalas kisgyermekellátás megteremtése és megőrzése.
–2010 és 2014 között a kormány közel 27 milliárd forintot költött, illetve költ a bölcsődei férőhelyek bővítésére, és a meglévők létesítésére. Ebből eddig mintegy 200 új intézmény épült, melyben összesen 6200 férőhely létesült, és több mint 2000 meglévő fog megújulni. Ezen célkitűzések a megvalósítására ad lehetőséget az Új Széchenyi Terv pályázata is – hangsúlyozta Soltész Miklós.

Tavaly év végén jelent meg az Észak-magyarországi régióban a „Gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztése – bölcsőde létesítése” című pályázat. A régióban összesen 2 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből Miskolc önkormányzata júniusban 350 millió forintot nyert el, három bölcsőde teljes felújítására.
– Nagyon fontos, hogy ez a pályázat 100 százalékos támogatottságú, nincsen önkormányzati önrész, így a korábbi szocialista kormányok gyakorlatával ellentétben nem növeli a beruházás a város adósságállományát – tette hozzá az EMMI államtitkára.

Megújul a férőhelyek egyharmada

– Miskolcon összesen 756 bölcsődei férőhely van, mellyel a városban minden jelentkező igényt kényelmesen ki tudunk elégíteni, viszont nagyon fontosnak láttuk azt, hogy ezen férőhelyeknek a minőségét növeljük, erre ad lehetőséget a nyertes pályázat– mondta Kriza Ákos polgármester.

A városvezető a konkrétumokról szólva elmondta, a pályázati kiírás feltételei szerint, a projekt során a városban működő tíz bölcsődéből három olyan intézmény – a Diósgyőri, a belvárosi Mesemalom és az avasi Napraforgó Bölcsőde – felújítására, korszerűsítésére kerül sor, amelyek teljes kapacitással üzemelnek, és ahol sok gyerek ellátásáról gondoskodnak a város különböző részeiben.
– Az intézményeket igyekeztünk úgy kiválasztani, hogy azok lefedjék Miskolc teljes területét, az összes városrészt, ezért esett három, egymástól viszonylag távoli városrész bölcsődéire a választás – hangsúlyozta Kriza Ákos.

A fejlesztést követően a három bölcsőde teljesen megújul, külső hőszigetelést szilikon nemes vakolatot kapnak az intézmények, cserélik a külső és belső nyílászárókat, napcellákat telepítenek az intézményekben, megújulnak a vizesblokkok, a belsőterek, akadálymentesítik a bölcsődéket és csapadékvíz elleni szigetelést is kiépítenek.
– A támogatási szerződést június 28-án írták alá, a kivitelezés megkezdése előtt közbeszerzési eljárás lefolytatása szükséges, a kiviteli szintű tervdokumentációk elkészítőjének kiválasztására, továbbá a kivitelező kiválasztására, így a fejlesztések az eljárás függvényében indulhatnak és legkésőbb 2015. március 31-ig fejeződhetnek be – mondta Kriza Ákos.

A polgármester kijelentette, Miskolc számára kiemelt jelentőségű az, hogy a gyermekek biztonságban legyenek a városi intézményekben, így a tavaszi bölcsődei vakolatomlást követően minden intézményt átvizsgáltak, a Margaréta Bölcsődében pedig már elkészült az érintett terület újravakolása is.
– Borzasztó volt annak idején látni a helyszínen azt, ami történt, és a város mindent elkövet azért, hogy ilyen soha többet ne fordulhasson elő Miskolcon. Ez a nyertes pályázat nagyban segíti erőfeszítéseinket – tette hozzá Kriza Ákos.

Nem maradnak ki az óvodák, iskolák sem

A keddi sajtótájékoztatón szó esett egyéb, szintén pályázati forrásból megújuló intézményekről, óvodákról, általános iskolákról is. Összesen 415 millió forintból újulhat meg egy nyertes KEOP-os pályázatnak köszönhetően a Batsányi János, az Avastetői, a Katowice Sport, a József úti, a Középszer, a Selyemréti Óvodák, illetve a Szilágyi Dezső Általános Iskola homlokzata, illetve külső nyílászárói.
– Valóságos pályázati nyereményesőről beszélhetünk, hiszen korábban a Brunszvik Teréz Tagóvoda és a Bársony János úti Tagóvoda infrastrukturális felújításához nyújtott be pályázatot adott be az önkormányzat, ahol jelenleg a támogató döntésre várunk, annak érdekében, hogy a projekt támogatási szerződését megköthessék, és minél előbb megkezdődhessen a fejlesztés – tette hozzá Kriza Ákos. Hozzátette, ugyancsak más forrásból, közel 500 millió forintból újulhat meg, és bővülhet egy tornacsarnokkal a közeljövőben a Hunyadi Mátyás Általános Iskola is.

bolcsode_kilian_1107007_ja_12.jpg

A polgármester szólt a Szivárvány Óvodáról is, mint mondta, a korábbi kivitelezési hibák, ellenére augusztus 31-ére el fog készülni ez a fejlesztés is.
– Az óvoda felújítását 2012 áprilisában kezdte meg a Diamond-Generál-ép Kft. Mivel a kivitelező ellehetetlenült és nem tudta folytatni a munkálatokat, az önkormányzat a rekonstrukciós munkák mielőbbi befejezése érdekében, a Miskolci Közintézmény-működtető Központot bízta meg a feladat elvégzésével. Ők biztosították az önkormányzatot arról, hogy augusztus 31-ig elvégzik az óvoda felújítását, amennyiben szükséges, éjszaka is folytatják a munkát, hogy határidőre készen álljon az intézmény a kicsik fogadására – tette hozzá Kriza Ákos.

A tájékoztató végén Soltész Miklós államtitkár bejelentette, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat miskolci csoportja is kapott egy új autót abból a kilencből melyeket a hajléktalan-ellátás fejlesztése érdekében adományozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma az utcai szolgálatok számára. Erről rövidesen részletesen is beszámolunk.

Tajthy Á.
Fotó: F. Kaderják Cs., minap.hu archívAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-10-14 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!