Videós hírek

Cigi fiatalkorúaknak? – a megyében 10-ből 4 alkalommal kaptak

2013-07-30 15:21

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE dohanybolt_130702_fkcs_12.jpg

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) augusztus 30-áig rendkívüli ellenőrzések keretében vizsgálja, kiszolgálják-e a Nemzeti Dohányboltokban a 18 éven aluliakat. Nincs ez másképp a megyében és Miskolcon sem, a  fogyasztóvédelem munkatársai folyamatosan végeznek próbavásárlásokat az üzletekben. Az egyik ilyen ellenőrzésre a Miskolc Televízió is elkísérte őket - rejtett kamerával.

Az NFH keddi közlése szerint az országos ellenőrzés során két esetben már határozat született és közel negyven olyan eljárás van folyamatban, ahol a fiatalkorú kiszolgálása miatt, a bírság befizetése mellett, várhatóan a forgalmazás felfüggesztését is elrendelik.

A fogyasztóvédelem munkatársai folyamatosan végeznek próbavásárlásokat az üzletekben. Jól láthatónak kell lennie az áraknak, illetve a dohányzás káros hatásaira fel kell hívni a vásárlók figyelmét. Az üzleteken elhelyezett tábla is jelzi, hogy 18 év alatt tilos a belépés. Sem cigarettát sem más terméket nem vásárolhatnak fiatalkorúak a nemzeti dohányboltokban.

– Elsősorban a fiatalkorúak ellenére elkövetett jogsértések feltárása, illetve azoknak a vizsgálata a hatóság fő feladata. Illetve a dohányboltok kereskedelmi tevékenységét vizsgálja. Megfelelő-e a fogyasztói jogok tájékoztatása, illetve az üzletek megfelelnek-e azoknak a feltételeknek, amelyeket a koncessziós szerződés előír – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Horváthné Szendrey Szilvia, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője.

Az eddigi adatok szerint a megyében 10-ből 4 alkalommal szolgáltak ki fiatalkorú vásárlókat az eladók. A Miskolc Televízió stábja is tett egy próbát. Rejtett kamerával szereltek fel egy fiatalkorút, hogy megnézzék, vajon kiszolgálják-e a boltokban.

Rejtett kamerával a trafikokban

Az első helyen azonnal személyi igazolványt kértek, és a második üzlet eladóját sem hatotta meg, hogy „apukának” kellene a cigaretta.
– Akkor sem lehet. Jöjjön be apukád érte – mondta.
A harmadik üzletben viszont már minden simán ment: cigarettát kért, kiszolgálták. Fizettek és gond nélkül távoztak.

A tulajdonos meglehetősen nagy kockázatot vállal ezzel, hiszen egy ilyen eset miatt, akár első alkalommal felfüggeszthetik a bolt működését.

A NFH országos adatai szerint a július 1-je óta lefolytatott 274, fiatalkorúak bevonásával lefolytatott ellenőrzés során 38 esetben – azaz az esetek 14 százalékában – tapasztalták a felügyelők, hogy a tilalom ellenére kiszolgálták a fiatalkorút, és további 72 olyan esettel találkoztak, amikor nem szólították fel a tizennyolc éven aluli személyt az üzlet elhagyására.

K. G./minap.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-12-11 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!