Gazdaság

Beruházások, fejlesztések Miskolctapolcán

2008-11-21 16:14

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE legitapolca.jpg

A Miskolctapolcán megvalósult és tervezett fejlesztésekről tájékoztatták a sajtót a Miskolc Holding Zrt. és tagvállalatainak vezetői. Mint dr. Halmai Gyula, a holding elnök-igazgatója elmondta, a tájékoztatást a leválási szándék indokolta.

Az elnök-igazgató szerint elindult egy polémia, és szeretnének tiszta képet adni arról, mi is történik a városrészben. A leválás támogatói által emlegetett „városrész tönkretétele” szerinte annyira jól sikerült, hogy más fürdővárosokkal összehasonlítva a tapolcai ingatlanárak teljesen egálban vannak. Az pedig, hogy Tapolca továbbra is „márkanév”, a Barlangfürdő fejlesztésének köszönhető. Dr. Halmai Gyula megjegyezte: büszkék arra, hogy a MIK Zrt. közreműködésével valósult meg a több tízmilliós önkormányzati támogatásból finanszírozott Várhegy úti óvoda felújítása. A Városgazda Kht. idén fizeti ki az utolsó részleteit a játszótér-beruházásnak, a közterületek fenntartására fordítható összeg pedig idén magasabb volt, mint korábban, és jövőre még tovább emelik. Az elnök-igazgató beszélt a városrész kapujába épülő városi sportuszodáról is, és megjegyezte, hogy a Tapolca Kapuja Integrált Fejlesztési Csomag volt az egyik a két győztes anyaga közül a holdingnak, amelyért díjat kapott a Property Fórumon, a legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztési fórumon. A közelmúlt legnagyobb feladata a biztonságos ivóvízellátás biztosítása volt, amelyhez milliárdos beruházást készítettek elő. A város a tapolcaiakat is meghallgatva készítette el az Integrált Városfejlesztési Stratégiát (IVS), melyhez a Regionális Operatív Programban áll rendelkezésre 7-8 milliárd forint a város számára. A stratégia négy kiemelt területe Diósgyőr, Tapolca, az Avas és a MÁV-telep. Az önkormányzat a közelmúltban hozta létre projektcégét, a Miskolctapolca Fejlesztési Kft.-t, melynek egyetlen feladata a strand hasznosítása, és amelynek előkészítési munkáihoz kétszáz milliós hitelkeretet biztosítottak. Dr. Halmai Gyula hozzátette: függetlenül a népszavazás eredményétől folytatják a munkát, elérhetők, számonkérhetők lesznek.
A fejlesztések részleteiről szólva Vojtilla László, a MIVÍZ Kft. szolgáltatási igazgatója arról beszélt, hogy a két évvel ezelőtti vízszennyezést követően részletes programot állítottak össze. A közműhálózatot terhelő dolgokat felkutatták és megszüntették, kidolgoztak és üzembe helyeztek önerőből a tapolcai olasz kútra egy monitoring-rendszert, amelyet mostanra máshol is átvettek, illetve akkreditált bakterológiai labort alakítottak ki – így már nem fenyegeti újabb fertőzés a miskolci ivóvízet. A biztonságos vízellátás érdekében szerződést kötöttek az Észak-magyarországi Regionális Vízművekkel, készítettek egy karsztvízbázis-védelmi tervet, és megpályázták egy víztisztítómű megépítését. Ezzel kapcsolatban az igazgató friss információként mondta el, hogy az NFÜ honlapján már szerepel, hogy a pályázat az első körben megkapta a támogatást. A második kör sikere esetén 2,4 milliárd forintot nyerhetnek el, melyhez 360 milliós önrészt kell hozzátenni.
Fridély László, a Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezetője a Barlangfürdő kapcsán elmondta, míg júliusban, augusztusban a város lakosságának megfelelő vendég fordul meg a fürdőkomplexumban, addig a téli hónapokban ennek alig a tíz százaléka. A cél ezért az, hogy négyévszakossá tegyék a fürdőt, ennek érdekében pedig egyéb attrakciókra van szükség. A tervek szerint nyílt ötletpályázatot írnak ki az Iglói út és a Pazár sétány közötti részen egy gyógyszálló megvalósítására. A négycsillagos, és a Barlangfürdővel összeköttetésben lévő szálló nem csak a szezonális problémákat oldhatja meg, hanem a vendégéjszakák száma is nőhet a segítségével. Tervezik a csónakázótó rehabilitációját is, melyhez a vízellátást javítani kell, hogy az ökológiai folyamatok helyreállhassanak, ehhez az IVS-ből szeretnék a forrást megoldani. Szintén a tervek között szerepel az egykori Sziget presszó, melynek felkutatták a tulajdonosát, és amelynek elkezdődött a bontása, annak érdekében, hogy ott új, minőségi vendéglátás valósuljon meg.
Varga György, a Miskolctapolca Fejlesztési Kft. igazgatója arról adott tájékoztatást, hogy az egykori strandon – ahogy a szlogenjükben is szerepel – bontanak, hogy fejleszthessenek. A projektcég feladata a tervezés, pályáztatás, és befektető keresése. Az információk összegyűjtését a tulajdonosok felkutatása, majd a tulajdonok megszerzése követte. Érvényes hatósági engedély birtokában kezdték el a bontást, illetve jelenleg végzik a takarítást és a gazirtást. Erre a dr. Halmai Gyula által is említett kétszáz millió forintos hitelkeret áll a rendelkezésükre. A pályázat kiírásánál együttműködnek a holding tagvállalataival és az önkormányzattal is. A „felnőtt strand” területén az év minden napján nyitva tartó élményfürdő kialakítását (pezsgőfürdő, hidromasszázs, dögönyöző és vízi élményelemek, valamint pezsgőágyak és padok, víz alatti masszázsok, nyak-, övzuhanyok, sodrófolyosó, vízernyő-zuhatag, óriás gomba, gejzírek), míg a gyermekstrand területén magas minőségű vendéglátóhelyek és szolgáltató központ kialakítását tervezik.
Viszlai József, Miskolc város főépítésze szerint Miskolctapolca teljes újragondolására van szükség, mert ahogy a hetvenes években működött, az ma már nem életképes. Koncepcionális változásra van szükség, ami nem csak a strand környékében merül ki. Az a vendégkör ugyanis, – melyet a legjobban az alig negyven éve épült Juno szálló szimbolizál – amely Tapolcának nevet adott, jelentősen átalakult. A főépítész szerint magánbefektetők nem tudnak mit kezdeni a stranddal önmagában, azoknak a fürdőknek, amelyek a Széchenyi terv keretében épültek, a negyven százaléka már nem üzemel, és a működők nagy része is ráfizetéses. Megemlítette azt is, hogy 2010-ben lesz száz éve, hogy Miskolc a munkácsi püspökségtől megvásárolta Tapolcát. Az ötvenes években jött létre Nagymiskolc, amikor hozzácsatolták Görömbölyt, Perecest, Lyukóbányát, ám ezekkel a városrészekkel ellentétben Tapolcának semmilye nincs, ami megalapozná a leválást.

Megvalósult fejlesztések Miskolctapolcán

A sajtótájékoztatón külön is érintett fejlesztések és befektetések mellett a Miskolc Holding Zrt. tájékoztatása szerint a következő beruházásokat valósították meg.
Útfelújítások

Az elmúlt három évben Miskolctapolcán csak útfelújításra közel 150 millió forintot költött az önkormányzat. Megújulhatott a városrészbe vezető miskolctapolcai út, új aszfaltot kaptak a Bencések, a Vadgalamb, a Görömbölyi és a Csabai utcák, ebben az évben pedig a Szebeni utca és a Fenyő utca felújítása valósulhat meg. Azzal azonban számolni kell, hogy ezek az utak nem a több tonnás betonkeverő autókra lettek tervezve, amelyek az építőanyagot szállítják a hegyoldalban épülő házakhoz.Közvilágítás felújítása
Az önkormányzat közel 12 millió forintot fordított Tapolca közvilágításának fejlesztésére. Sor került a tapolcai park közvilágításának megújítására 72 db lámpatest, illetve 72 db kandeláber szerelvényvezeték cseréjén keresztül. 2 db 8,9 m-es kandeláber állításával, 2 db reflektor felszerelésével a családosok pedig már az alkonyati órákban is biztonságosan használhatják az ősparkban lévő játszóteret.

ÉMÁSZ villamosenergia-hálózat korszerűsítése

A városrész zavartalan áramellátása érdekében az ÉMÁSZ is folyamatosan végez felújításokat, karbantartásokat Miskolctapolcán. 2006 évben az áramszolgáltató a városrészben található 12 db transzformátort betonházas kivitelre cserélte, az addig sűrű feszültségkiesést okozó 20 kV-os légvezeték-hálózatot a biztonságosabb üzemvitelű 10 kV-os földkábel-hálózatra állította át. A Tapolcán lévő kisfeszültségű (230 V-os) szabadvezeték hálózatát pedig folyamatosan szigetelt légvezeték-kivitelűre cseréli.

Ivóvíz- és szennyvízvezeték felújítás

A MIVÍZ Kft. az elmúlt években 26 millió forint értékben újította fel több utca (Páva – Fecske u., Mészáros u., Kiss J. u., Tapolcai u. , Késmárki u., Trencsényi u.) ivóvízvezetékeit, összesen 2360 folyóméter hosszúságban. Emellett a Mátra és a Mészáros utcákban megtörtént a szennyvízvezetékek kiépítése.

Parkolási rendszer fejlesztése

2007. július elsejétől az önkormányzat és cége, a Régió Park Miskolc Kft. új parkolási rendszert vezetett be Miskolctapolcán, az ott lakók és az oda látogatók közlekedési és parkolási feltételeinek javítása érdekében. A városrész néhány utcájában – különösen az idegenforgalmi szezonban – az ott lakóknak, nehézséget jelent az ingatlanjuk előtt való megállás gépjárművükkel, ezért a Fenyő, az Iglói, a Szebeni, a Görömbölyi, a Katona és a Trencsényi utcákban az önkormányzat új parkolási rendszert vezet be az utcában élők és gépkocsival rendelkezők helyzetének javítására.
Első lépésként az utcákban Várakozni tilos!, „ kivéve engedéllyel” jelzőtáblát helyeztek ki a Közterület-felügyeleti és Település-rendészeti Főosztály munkatársai. Az új tábla értelmében gépkocsival az utcában csak azok állhatnak meg szabályosan, akik erre a Polgármesteri Hivatal által kiadott engedéllyel rendelkeznek.
A hivatal engedélyeket adott ki az utcában élő és gépkocsival rendelkezők részére, illetve az utcában élőkhöz gépkocsival érkező vendégek és látogatók számára. A szabálytalanul parkolók számíthatnak a közterület-felügyelők szigorú ellenőrzéseire. Emellett bővültek a díjmentes parkolási lehetőséget kínáló férőhelyek is a városrészben. A Miskolci Városgazda Kht. 8 ingyenes parkolóhelyet alakított ki a Görömbölyi, Szebeni, Garas Sámuel utcák csomópontjában. Az Enyedi utcai nagyparkoló elé többnyelvű figyelemfelkeltő tábla került, a korábbi strand területének egy részén pedig a Régió Park Miskolc Kft. alakított ki átmeneti, 200 férőhelyes parkolót kedvezményes díjakkal, amelyet a turisták is egyre inkább kezdenek kihasználni.
Magánbefektetők fejlesztései

Nem csak az önkormányzat, hanem a magánbefektetők is számos beruházást valósítottak meg az elmúlt néhány évben. Közel 10 millió forintos beruházással épült meg a 2005 júliusában átadott Kalandtúra park. Magyarország legnagyobb, természetes környezetbe épített kalandparkja. 2007 júliusától megnyílt a Barlangfürdő szomszédságában lévő, télen-nyáron használható szárazbobpálya. A magánbefektetők által üzemeltetett pályarendszeren egymást követve 33 bob tud legördülni. Az 50 méter szintkülönbségű, rendkívül kanyargós, 800 méter hosszú pálya biztonságáról számítógépes mágnesfékrendszer gondoskodik.
Pályázati forrásokat felhasználva számos, kisebb-nagyobb szálláshelybővítő beruházás is megvalósult Miskolctapolcán panziót üzemeltető helyi lakosok és budapesti nagyvállalkozók fejlesztésében egyaránt.
A Regionális Operatív Program 145 millió forintos támogatásával, magánberuházás keretében felépült a négycsillagos Hotel Kitty. A Miskolci Idegenforgalmi Alap forrásaiból 2006 és 2008 között 39 tapolcai kisvállalkozó újíthatta fel vagy bővíthette magánszálláshelyét, közel 25 millió forint összértékű fejlesztéseket megvalósítva.Ugyanakkor további, Miskolctapolcára irányuló turisztikai pályázatok várnak most is elbírálásra az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácsnál.

Tervezett fejlesztések

A sajtótájékoztatón elhangzott tervezett beruházásokon kívül Miskolctapolca kapujában ötmilliárd forint összértékű fejlesztéssel készülhet el a Science Park Miskolc Innovációs és Kutató Központ, melynek tervezett átadása 2010 nyara. Miskolc karsztos vízbázisának diagnosztikai vizsgálata a KEOP-2.2.3/a pályázati konstrukció keretében 414 millió forintos fejlesztés.Tervezik Miskolc száz százalékos szennyvízcsatorna-ellátását a KEOP-1.2.0 pályázati konstrukció keretében több mint ötmilliárd forintért.
Az ivóvízhálózat rekonstrukcióját, távfelügyeleti rendszer kiépítését tervezik a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében, majd másfél milliárd forint összértékben. Miskolc Integrált Városfejlesztési Stratégiájában pedig szerepel Fórum szolgáltató központ kialakítása Miskolctapolca központjában, Zöld korzó a Hejő patak mentén az egyetemig, az őspark, a csónakázótó és a sziget rehabilitációja, kerékpárút kijelölése és építése, parkolófejlesztés, -felújítás, turisztikai információs iroda kialakítása és a kőfejtő irányában lévő elavult telep rendezése.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-17 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!