Városinfó

Szeptemberben adják át az új Herman Ottó-szobrot Lillafüreden

2013-07-17 08:43

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A Lillafüredi függőkertek a turizmus szolgálatában című projekt keretében kilencállomásos, tematikus sétányt alakítanak ki Lillafüreden. Mint arról már több alkalommal beszámoltunk, ennek keretében egy egész alakos Herman Ottó-szobor is díszíti majd a teraszt, a tervezés pedig már elkezdődött, a szobor várhatóan szeptember közepétől már látható lesz.

A köztéri szobrok kihelyezéséről a közgyűlés júniusi, rendes ülésén döntöttek. Ennek következében egy új sétány kapcsolódik a korábban kialakított Lillafüred tanösvény vonalához, s amellett, hogy a költészetről, költőkről, szerelemről szól, bemutatja a természeti jelenségeket és a mesterségesen épített környezet elemeit is.

Mint azt Lengyel Katalintól, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, az előzetes tervek módosultak a Herman Ottó-szoborral kapcsolatban.
– A képzőművészeti lektorátus véleményét figyelembe véve módosulni fog a Herman Ottó-szobor megformálása. Varga Éva szobrászművész jelenleg is dolgozik a mű ismételt megmintázásán. Az újabb szoborterv július 20. után ismét szakmai zsűri elé kerül, ezt követően történhet meg annak bronzba öntése – mondta Lengyel Katalin, hozzátéve: a kőből készülő figurális elemeket, amelyeket Bencze Gábor szobrászművész készít, a lektorátus jóváhagyta. A szobrok elkészítése pedig már folyamatban van. – Az eredetileg Kádár Gabriella szobrászművész által tervezett kerámia figurális elemek – a lektorátus, illetve a közgyűlés véleményével összhangban – nem készülnek el – tette hozzá az ügyvezető.

A tematikus sétány Szobrászat teraszára Varga Éva szobrászművész alkotását, egy egész alakos Herman Ottó-szobrot helyeznének ki, az Ifjúság teraszának keresztelt területen pedig figurális elemek lennének, amelyeket Bencze Gábor szobrászművész készít el.

A szobrok elkészítése a teraszok kivitelezésével párhuzamosan történnek, s a kivitelezés befejezéséig, szeptember 16-ig kerülnek a helyükre. A köztéri képzőművészeti alkotások kihelyezésére szóló javaslat a Diósgyőr – Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése elnevezésű projekt része, amelyhez több mint kétmilliárd forint, vissza nem térítendő támogatást nyert el a város, s Lengyel Katalintól megtudtuk, a szobrokat a kivitelezés keretében rendelik meg, s számolják el.

Kiss J.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-02-18 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!