Egészség

Klubot alakítottak a BioSzentandrás szimpatizánsai

2013-07-10 11:56

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

BioSzentandrás Klub alakult július 6-án, Hernádszentandráson. A klubot a BioSzentandrás program kezdeményezésére azok az önkéntesek hozták létre akik hernádszentandrási gyökerekkel rendelkeznek, szimpatizánsai a biogazdálkodásnak.

Üveges Gábor Hernádszentandrás polgármestere arról beszélt, megközelítőleg negyven ember jelezte: a jövőben szívesen venné, ha képet kapna a bio program eredményeiről, elképzeléseiről, jövőjéről. Az alakuló ülésen mintegy 20 fő vett részt, akik között akadt, aki családi indíttatásból, volt, aki bio elkötelezettségből, mások pedig személyes szimpátiából érkeztek a szombat délutáni programra.
A házigazda Üveges Gábor polgármester átfogó képet mutatott az elmúlt két év tevékenységéről. A BioSzentandrás program még 2010-ben indult, amely közvetlenül 25 ember, 25 család jövőjét közvetve pedig az egész falu életét megváltoztatta: 28 millió forintot nyertek arra, hogy megtanulják a biogazdálkodást.

2013-ban egy nagyobb lépést tettek előre. Két és fél hektár a művelésbe vont területük, hat nagylégterű, három kislégterű fóliasátorban termelik tavasz óta a zöldségeket. Megoldották a fóliák fűtésének a környezetbarát rendszerét, a tároló kapacitásra újabb pincéket vonnak be.  Nőtt a termékkínálatuk, az idén 25 féle zöldséget termelnek, tízszeresére nőtt az eredeti francia levendula ültetvényük, a bogyós gyümölcseik is termőre fordultak. Elkezdték az idén nyáron a bio fűszernövények termesztését is.
Üveges Gábor szerint a jövő záloga a feldolgozás és a szervezett keretek közötti értékesítés. Az értékesítés támogatásra létrehoztak egy non-profit kft-t, a feldolgozó üzem kialakításra nemrégiben adtak be egy pályázatot a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, remélik, sikerrel járnak.

A biogazdálkodás mára az életünk része lett, bátran mondhatják, hogy országosan ismeretté váltak. A céljuk az, hogy a bio élelmiszer ne csak a kiváltságosok privilégiuma legyen. Az árképzésükkel, a Nyitott Kert programunkkal, a megyében, a térségben élőknek is szeretnék elérhetővé tenni a hamisíthatatlan vidéki, ökológiailag ellenőrzött keretek között termelt zöldséget.
A BioSzentandrás Klub alapítói számos értékesítési ötlettel, előremutató javaslattal álltak elő, ami hasznára és előnyére válik a programnak. Arra is vállalkoztak, hogy BioSzentandrás követeiként jó hírét viszik a programnak és környezetükben népszerűsítik ezt a bizalmi terméket.
A klub nyitott, az alapítók, szervezők várják azokat, akik önkéntesként a jövőben részt vennének ebben a munkában.

minap.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-05-24 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!