Városinfó

Már Miskolcon érte a keddi napkelte az első Skodánkat (VIDEÓKKAL!)

2013-07-02 06:31

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE elso_villamos_130702ml_33.jpg

Több mint kétnapos út után érkezett Miskolcra kedd hajnalban az első új Skoda villamos. A város határában és az MVK Zrt. telephelyén összesen több mint 100-an – köztük Kriza Ákos polgármester és az MVK vezetői – várták, fényképezték, videózták a járművet , melyet a hatósági szemlék után pénteken rendhagyó ünnepséggel köszönt Miskolc, s mely ezt követően kezdi meg Miskolci próbafutását.Mint az elmúlt napokban a minap.hu is beszámolt róla, a Skoda 26THU3 elsőként legyártott prototípusa május közepén kezdte meg próbafutását Pilsenben, ezt tekintette meg a város és az MVK vezetőségével együtt. A most Miskolcra érkezett jármű a második legyártott szerelvény (erről amúgy szintén láthattak képeket, júniusi írásunkban).

elso_villamos_130702ml_03.jpg

Az új Skoda villamos június 29-én, az esti órákban indult el Miskolc felé Pilsenből, mások mellett Devecz Miklós MVK vezérigazgató és Szőnyi Péter projektigazgató társaságában, és kedden hajnali 3 és 4 óra között ért Miskolcra.

elso_villamos_130702ml_05.jpg

Az M30-ason, a Keleti kapuban, a József Attila utca több pontján és a Gömöri felüljáró előtt sem volt magányos a minap.hu és a Miskolc Televízió stábja, más sajtótermék munkatársai mellett közlekedésbarátok és "egyszerű" érdeklődő miskolciak, kicsik és nagyok nézték, fényképezték, videózták a jármű érkezését.

Éjjel érkezett, az M30-ason:


A villamos az M30-asról a József Attila utca – Baross Gábor utca – Tüzér utca szakaszon érkezett be Miskolcra, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. telephelyére, és minden akadályt, kanyart könnyedén vett a speciális tréler (lást videóinkat).

„Otthonról hazatért”

A cég telephelyén aztán Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Devecz Miklós, az MVK Zrt. vezérigazgatója és Szőnyi Péter projektigazgató fogadta az első Miskolcra érkezett Skodát, mely saját kerekén gördült a telephelyen a miskolci sínekre, a nemzeti színű szalag elé.
– Szépen indult Miskolcon a július, otthonról hazaérkezett villamosunk első prototípusa, és szépen is fog végződni, hiszen július végén jön a második is – mondta Devecz Miklós.

elso_villamos_130702ml_66.jpg

- Ez az első, és még pontosan harminc jön a következő másfél évben – kezdte köszöntőjét Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, hangsúlyozva, hogy Pilsenben körülbelül egy hónapja már volt módja kipróbálni a másik, már elkészült prototípust, és örömmel látta, hogy az ottaniak is csodálkozva bámulták a szerelvényt, gyönyörködtek benne.

- Bízom benne, hogy a miskolciak is így fogják nézni a próbakilométerek alatt, sőt, még ebben az évben utazhatnak is rajta – tette hozzá a városvezető.

elso_villamos_130702ml_51.jpg
Próbajáraton, próbakarszalag, próbaellenőrzés

Devecz Miklós ezt követően praktikus részleteket sorolt a következő napok menetrendjéről. Mint mondta, kedden napközben cseh szakemberek nézik át a villamost, majd szerdán a katasztrófavédelem, csütörtökön pedig a Nemzeti Közlekedési Hatóság tart szemlét.
– Ezt követően pénteken éjfél és hajnali öt óra között gurulhat ki először a miskolci villamospályára, ekkor végigjárja a teljes vonalat, hogy ellenőrizzék a tesztek előtt, minden rendben van-e – mondta.

Gond nélkül kanyarodott a József Attiláról és a Barossról is:

A tesztidőszakot megelőzően viszont Miskolc hivatalosan is köszönti a járművet, pénteken este hét órától rendhagyó „villamosváró ünnep” kezdődik a Városház téren. Az este felvonultatják az MVK összes jelenlegi villamosát, így a két nosztalgiakocsit, egy Tátrát és egy SGP, bécsi villamost is, melyek meglepetésekkel érkeznek. A díszvendég, vagyis a Skoda 26THU3 prototípusa várhatóan fél tízkor érkezik a térre.

elso_villamos_130702ml_65.jpg

Az egész estés ünnepségen fellép majd Pál Dénes és a Hooligans és a miskolci kulturális élet több meghatározó szereplője is. A programok miatt július 5-én, este hét óra és éjfél között villamospótló autóbuszok járnak a Centrum és a Malomszög utca között, mégpedig úgy, hogy nem érintik a belvárosi megállókat.

elso_villamos_130702ml_42.jpg

A jármű a villamosünnepet követően a miskolci villamosvonalon – erről már szintén többször írtunk – összesen 10 ezer kilométert fut (ötezret az egyik, s ugyanannyit a másik irányban). Augusztusban aztán megkezdődik a harmadik prototípus gyártása is, ennyire van lehetőség az előzetes típusengedélynek megfelelően. A sorozatgyártás a végleges típusengedély megszerzése után kezdődik meg, várhatóan novemberben (a típusengedélyt októberre várják az MVK és a Skoda szakemberei). 2014 februárjától pedig 2015 februárjáig a maradék 29 szerelvényt is leszállítják.

Zöld Nyíl: ami érkezik


elso_villamos_130702ml_16.jpg

Miskolc városa a Zöld Nyíl villamosprojekt keretein belül összesen 31 új, Ganz-Skoda típusú villamost szerez be. Az új miskolci 26THU3 típusú Skoda villamoson 56 ülőhely van, de állóhelyekkel együtt összesen több mint háromszáz embert lesz képes szállítani (összehasonlításképpen, a most futó legnagyobb villamosaink, a Tátrák 48 ülőhellyel és 187 állóhellyel rendelkeznek, tehát valamivel több, mint 200 utast tudnak befogadni). A járművek gyártásakor speciális igény volt egyébként a nagy befogadóképesség (32.1 méter hosszú és 2.65 méter szélesek) , illetve a gyors utascsere – utóbbi érdekében a két oldalon összesen 12 ajtóval (8 dupla, 4 szimpla) rendelkeznek az új járművek. Az utasok mellett a járművezető is kiemelt biztonságban lesz, a vezetőfülkét úgy alakították ki, hogy nagyon jó belőle a kilátás, illetve esetleges baleseteknél elnyeli az ütközési energiát.

Zöld Nyíl: ami már kész

A korábbi teljes, Tiszai pályaudvar – Diósgyőr közötti, 9,6 kilométer hosszúságú villamospálya, illetve a forgalmi, javítótelepi és bekötővágányok és azok tartozékainak komplett rekonstrukciója már megtörtént. A villamoshálózat 1,5 kilométerrel meghosszabbodott, megépült a Diósgyőr – Felső-Majláth vonal. Ehhez kapcsolódóan megvalósult az utasperonok, a meglévő végállomási épületek ki- és átalakítása, a jelző-, biztonsági eszközök megújulása is. Az új és modern villamosok fogadásához a korábbi javítócsarnokot és a karbantartóbázist is teljesen felújították.

Tajthy Ákos
Fotó: Mocsári László
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-02-20 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!