Pályázatok

Hároméves fejlesztés végére ért a Borsod Volán

2013-06-30 09:58

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Még 2010-ben indította el azt az uniós támogatottságú projektjét a Borsod Volán, melynek keretében a például fejlesztették a kazincbarcikai autóbusz állomást, dinamikus utastájékoztatási rendszert telepítettek és a buszokon is számítástechnikai egysége

A BORSOD VOLÁN Zrt. a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Észak-magyarországi Regionális Operatív Programjának „Közösségi közlekedés infrastrukturális fejlesztése” című pályázati kiírására nyújtott be pályázatot 2009-ben, komplex építészeti, irányítástechnológiai és logisztikai fejlesztések megvalósítására. A „Menetrend szerinti közösségi közlekedés logisztikai és IT fejlesztése a Borsod Volán Zrt-nél” című, 547 millió Ft-os projekt 393 millió Ft-os állami és európai uniós támogatással, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg 2010. július 15. és 2013. június 30. között.

A projekt első szakaszában a kazincbarcikai autóbusz-állomás bővítése és épületrekonstrukciója zajlott 2010 augusztusától 2011 februárjáig, közel 160 millió Ft értékben. A többszöri felújítás és karbantartás ellenére a 60-as években készült épület teljes homlokzati rekonstrukciója, nyílászáró cseréje, valamint belső korszerűsítése és hőszigetelése is indokolttá vált. A két épületszárny közötti átjáró megmaradt, de a kihasználatlan területeket beépítették. Az akadálymentesen megközelíthető, mindkét peron felé kijárattal rendelkező utas-váróteremben találhatók az elővételi pénztárak és a büfé, és akadálymentesített WC-t is kialakítottak. A peronra új, esztétikus utcabútorok kerültek, és a váróteremi padokat is kicserélték. A pályaudvar bővítése során 12 db személyautó tárolására alkalmas P+R parkolót, illetve kerékpártárolókat alakítottak ki, elősegítve az egyes közlekedési módok közötti átjárhatóságot. A pályaudvar gyalogoselvezetéseit kiegészítették, így három irányból tudják az utasok megközelíteni vagy elhagyni az állomás területét, szabályozott módon, gyalogátkelőhelyeken. A várakozó autóbuszok tárolóállásainak száma 25-re bővült, melynek köszönhetően csökkent az autóbuszok állomás és telephely között megtett rezsikilométere, valamint forgalmi és környezeti terhelése. Az átalakítás kivitelezését a közbeszerzési eljáráson nyertes, kazincbarcikai székhelyű DMT-BAU Építőipari és Szolgáltató Kft. végezte.

kbarcika_autobuszallomas.jpg

A projekt második szakaszában informatikai fejlesztéseket végzett a TIGRA Computer- és Irodatechnikai Kft. 2012 júliusa és 2013 januárja között. Ennek keretében dinamikus utastájékoztatási rendszert telepítettek 7 saját tulajdonú autóbusz-állomáson – Miskolcon, Kazincbarcikán, Ózdon, Edelényben, Encsen, Mezőkövesden és Tiszaújvárosban -, továbbá komplett forgalomirányítási rendszerfejlesztést végeztek a társaság teljes területét illetően a menetrend szerinti közlekedésben. Valamennyi menetrend szerinti járat GPS-alapú nyomon követése, továbbá az utastájékoztatási és egyéb eszközök infokommunikációs akadálymentesítése is megvalósult.

A járműfedélzeti szakaszban 510 db On Board Unit KentKart tablet egység került a társaság autóbuszaira, melyek jelzik a vezénylés által elkészített napi feladatkiírást, illetve folyamatosan megjelenítik az esetleges menetrendi eltérést a járművezető számára. A fedélzeti egységekhez kapcsolódó forgalomirányító felület, a KENTKART diszpécser szoftver a járművek folyamatos nyomon követését, adataiknak értékelését, valamint operatív beavatkozások, vonali ellenőrzések és automatikus naplózás lehetőségét biztosítja. Lehetővé teszi továbbá a szöveges és hangkommunikációt az autóbuszvezetőkkel. Vészhelyzetben és szükség szerint a járművezető riasztást adhat le, a szoftver pedig azonnali gyors segítségnyújtási lehetőséget biztosít.

Az utastájékoztatási szakaszban korszerű LED technológiát alkalmazó utastájékoztató eszközöket - összesen 11 db nagyképernyős utastájékoztatási táblát és 80 db oszlopos vagy függesztett indulási/érkezési kijelző táblát - telepítettek az autóbusz-állomásokon, melyek magas élettartamúak, infokommunikációs akadálymentesítési elveket követve nagy méretben jelenítik meg az információkat.

Automatikus hangosbemondó rendszer biztosítja a járati információk hang alapú, a járat indulása előtt 5 perccel történő automatikus bemondását. A GPS órarendszer a pályaudvarok egész területén garantálja a szinkronizált pontos idő rendelkezésre állását.

A WEB-es valósidejű utastájékoztatás keretében, a C-DATA internetes és wapos országos utastájékoztatási szoftver segítségével a Hivatalos Autóbusz Menetrend országos keresőprogramjában elérhető statikus menetrendi információk a Borsod Volán Zrt. járatai esetében online dinamikus és térképes információkkal állnak rendelkezésre. A WAP-os megjelenítés a mobiltelefonos lekérdezést segíti.

Az infokommunikációs fejlesztés szakaszában az Észak-magyarországi Oktatási és Közlekedésfejlesztési Kft. által tervezett, úgynevezett SOS információs oszlop kihelyezésével oldotta meg a társaság a segítséggel élők napi utazásának megkönnyítését, a segítségnyújtás biztosítását az érintett 7 autóbusz-állomáson. Az „SOS-INFO Oszlop” jelentősége abban nyilvánul meg, hogy az arra rászoruló személy a lehető legrövidebb időn belül kapja meg az arra kiképzett és az üzemidő alatt rendelkezésre álló dolgozóktól azt a személyes segítséget, mellyel igénybe tudja venni a szükséges szolgáltatásokat.

kbarcika_autobuszallomas_1.jpg

Az infokommunikációs és a – projekten kívüli – fizikai akadálymentesítés megvalósításával a segítséggel élők számára elérhetőbbé váltak a közösségi közlekedési szolgáltatások, növelve az esélyegyenlőséget. Az utas-tájékoztatási rendszerek fejlesztésével korszerű, átlátható módon biztosíthatók az utasok számára a szolgáltatásokkal kapcsolatos információk, csökkent az erre fordított időszükséglet és az információk megszerzésére fordított energia. A rendszer használatával a korábbinál pontosabb vonali, járati gazdaságossági adatok nyerhetők, valamint optimálishoz jobban közelítő forgalomszervezés, járatkihasználás, menetrend kialakítás valósítható meg.

A „Menetrend szerinti közösségi közlekedés logisztikai és információ technológiai (IT) fejlesztése a Borsod Volán Zrt.-nél” című projekt valamennyi eleme lehetőséget nyújt a folyamatos továbbfejlesztésre, új szolgáltatások bevezetésére, minél több utas számára téve vonzóbbá és kényelmesebbé a közösségi közlekedést. A társaság saját erőből és lehetőség szerint további pályázati források igénybe vételével is erre törekszik a jövőben.

minap.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-03 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!