Városinfó

Több, mint 25 százalékkal csökken a szemétszállítási díj

2013-06-28 16:24

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kukasauto_130628ml_6.jpg

Több, mint 25 százalékkal csökken a szemétszállítási díj Miskolcon is csökken több közszolgáltatás díja. Ahogy arról korábban beszámoltunk a rezsicsökkentés érinti a szemétszállítás díját is, melynek kapcsán pénteken a nagy lakásszövetkezetek és társasházak képviselőit is tájékoztatták.

Az erre vonatkozó törvény alapján a lakosság – természetes személy ingatlanhasználó – részére kiállított számlában meghatározott közszolgáltatási díj csökken 10%-kal, mondta el pénteki sajtótájékoztatóján Kiss Péter, az AVE Miskolc Kft. igazgatója. A kormány a csökkentést nem a most érvényben lévő díjhoz mérten állapította meg, hanem a 2012. április 14. napján alkalmazott díj legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegét vette alapul, és ehhez képest érvényesíti a 10 százalékos csökkentést. A 2013. július 1-től kezdődő számlázási időszaktól így mintegy 25%-kal kell majd kevesebbet fizetni a szemétszállításért Miskolcon, hangzott el a tájékoztatón. Ez a hulladéktároló edényzet, vagyis a kukák bérleti díját nem érinti, hiszen az nem része a közszolgáltatásnak.

Az AVE Miskolc Kft. eddig alkalmazott gyakorlata szerint, az elvégzett szolgáltatás után, utólag készíti el és küldi meg a számlát a közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonos, bérlő, használó részére, ezért a június végén kibocsátott és megküldött számlák még a II. negyedévben elvégzett szolgáltatás – április, május, június hónap – díját tartalmazzák. A rezsicsökkentés hatása – tételesen kimutatva – a következő, harmadik negyedévre vonatkozó számlában jelenik meg, a törvényi előírásoknak megfelelően. A lakásszövetkezetek, társasházak részére először az augusztusban fizetendő számlában, a negyedéves számlázási rendszerbe tartozó lakossági ügyfelek részére pedig a szeptember végén postázandó, tehát októberben fizetendő számlában jelenik meg a szemétszállítási díj csökkentése.

A korábbi tájékoztatóhoz képest Kiss Péter már számokat is tudott mondani, magánházaknál használt edényzeteknél a 60 literes 284,50 forintos bruttó ára 210,80 forint lesz, ami 25,9 százalékos csökkenés. A 120 literes edényzetnél ez 567,70-ről 423,90 forintra csökken ürítésenként, ami 25,3 százalékos csökkenés. A társasházak és lakásszövetkezeteknél használatos edényzet típusoknál a 240 literesnél 25,9, míg a 770 és az 1100 literesnél 25,7 százalékos csökkenés lesz tapasztalható a júniusi számlákban. A társasházak és lakásszövetkezetek esetében az ingatlantulajdonosok a közös költség csökkenésén keresztül fogják érzékelni a rezsidíj csökkentéséről szóló törvény hatását. Ebben az esetben a lakásszövetkezeti elnököket, társasházi közös képviselőket kötelezi a törvény az alacsonyabb összegben kiszámlázott szolgáltatásból eredő megtakarítás érvényesítésére és nekik kötelességük az ennek mértékéről való pontos tájékoztatás (közös költség számlán feltüntetés) biztosítása.

A tájékoztatásra meghívást kapott a 15 legnagyobb lakásszövetkezet és társasház is, a jelen lévő képviselők több kérdést megfogalmaztak a törvény végrehajtása kapcsán. A legtöbb kérdés annak kapcsán született, hogy a törvény más mértékű csökkenést ír elő a magánszemélyeknek és a cégek, vállalkozások számára. Ennek kapcsán az AVE már adatszolgáltatást kért a kezelőktől, hogy az eltérő csökkenést érvényesíteni tudja. Kiss Péter megjegyezte, arra is hajlandóak, hogy a vállalkozókkal külön szerződést kössenek és így megkíméljék a társasházakat, lakásszövetkezeteket az eltérő szemétszállítási díjból eredő problémáktól. A tájékoztatón megegyezés született, hogy néhány hónap múlva egyeztető fórumon nézzék át, milyen kérdések, problémák vetődtek, amelyekre megoldást kell találni.

H. I.
Fotó: Mocsári L.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-01 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!