Városinfó

Ismét házhoz ment a hivatal – középpontban a közösségi közlekedés

2013-06-25 15:02

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE lakossagi_forum_diosgyor_130624_ja_9.jpg

A helyi problémák feltérképezése és megoldása – ezzel a céllal indították el nemrégiben a Hivatal házhoz megy című fórumsorozatot. A keddi, második állomáson, Diósgyőrben elsősorban a közösségi közlekedéssel kapcsolatban felmerült problémákat, észrevételeket tárhatták a lakosok Miskolc polgármestere, a helyi országgyűlési és önkormányzati képviselők, valamint a városüzemeltetési cégek vezetői, munkatársai elé az Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központban.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere elmondta, Diósgyőrben nagyon élénk az érdeklődés a fórumok iránt, számos problémát jeleznek a lakosok, ezt korábban is tapasztalták. A városvezető hozzátette, nekik rangsorolniuk kell a megoldásra váró kérdéseket.
– Van egy keret, a város elfogadott költségvetése, ami alapján ezt meg tudjuk tenni. Idősorosan természetesen igyekszünk mindent orvosolni, de a legfontosabb, a legtöbb embert érintő problémákat fogjuk elsőként megoldani – emelte ki a polgármester. Hozzátette, megkeresik azt a költségvetési sort, ahonnan át tudják csoportosítani a pénzeszközöket az akut problémák megoldására, illetve megnézik a nagyobb kérdéseket, hogyan tudják majd a következő évi költségvetésbe beillesztve, egy tervezett megoldási folyamat részeként megcsinálni.

lakossagi_forum_diosgyor_130624_ja_8.jpg

Sebestyén László országgyűlési képviselő még a fórum előtt elmondta, minden évben több alkalommal össze szokták hívni a városüzemeltetési cégek vezetőit. A lakosság a fórumon elmondhatja, milyen problémákat lát a városban, és milyen javaslataik vannak.
– Megnézzük, melyek azok, amelyeknek reális esélyük van a megvalósulásra. Természetesen itt az önkormányzat anyagi lehetőségeit figyelembe véve kell nekünk is gondolkoznunk. A lakosság azt szeretné, amit mi: egy tökéletes, tiszta, jól működő várost. Úgy gondolom, hogy nagyon sok lakossági felvetést eddig is orvosolni tudtunk, bízunk benne, hogy a mostani fórumon elhangzó problémákra is pozitív választ tudunk adni – mondta az országgyűlési képviselő.

Aktualitások Diósgyőrben – „most már kezdjük magunkat utolérni”


Seresné Horváth Zsuzsanna önkormányzati képviselő a fórum kezdetén maga is kiemelte, Miskolc polgármestere szeret személyesen is meggyőződni a városrészek problémáiról. A fórumon megjelentek a városi cégek vezetői, képviselői is, így Devecz Miklós, az MVK Zrt. vezérigazgatója, aki a közösségi közlekedésben bevezetett és tervezett változásokról adott tájékoztatást. Jelen volt még a keddi fórumon többek között Perecsenyi Attila, a Régiópark Kft. ügyvezetője, Molnár Attila, az AVE Miskolc Kft. ügyvezetője, Vincze Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője, Csordás László, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési és beruházási osztályának vezetőhelyettese, Kottman Dezső, a MIK Zrt. létesítmény-üzemeltetési irodavezetője, valamint Beke Tibor, a Miskolci Városgazda Kft. stratégiai igazgatója.

Seresné Horváth Zsuzsanna röviden szólt a kerület aktuális problémáiról, megoldandó feladatairól, így a nyár eleji fűnyírásról, melynek kezdete az időjárás miatt kissé csúszott, de „most már kezdjük magunkat utolérni”, emelte ki az önkormányzati képviselő. A parkok, utcabútorok rendbetétele, karbantartása szintén megoldódott. Az önkormányzati képviselő kiemelte: sokan megkeresték a közösségi közlekedés változásaival kapcsolatban.

lakossagi_forum_diosgyor_130624_ja_11.jpg

A könnyebb, egyszerűbb közlekedés a cél


Kovács László önkormányzati képviselő elmondta, a korábbi lakossági fórumok sikere láttán szervezték meg a mostanit, ugyanakkor Devecz Miklós is kérte, hogy az őszi menetrendváltás összeállítása előtt találkozhasson a lakosokkal, hogy megismerje problémáikat, észrevételeiket.

Az MVK Zrt. vezérigazgatója kiemelte, paradigmaváltás végrehajtásán dolgoznak a cégnél, ahol az utas áll a középpontban. Ez érinti a menetrendet és a szolgáltatások minőségét is. Utóbbival kapcsolatban példaként említette, hogy a kánikula idején egyetlen negatív visszajelzést sem kaptak a klímák működésével kapcsolatban. Szólt ugyanakkor arról a nagymérvű „utasfelmérésről” is, amilyenre elmondása szerint 10 éve nem volt példa Miskolcon. A felmérés októberben zárul, a kiértékelést követően pedig várhatóan már januárban megkezdődhet az eredmények alapján a menetrendtervezés.

Kovács László, átvéve a szót, több problémát is felvetett a diósgyőri közösségi közlekedéssel kapcsolatban. Szólt az 1-es, az 5-ös és a 15-ös busszal kapcsolatos problémákról, a legfontosabb az véleménye szerint, hogy ritkán járnak, valamint a diósgyőri bérletpénztár megnyitásáról.

A közösségi közlekedés volt terítéken a lakossági kérdések, észrevételek első körében is. Egy berekaljai lakos arra kérdezett rá, hogy miért Felső-Majláthra került az 5-ös, 15-ös és a 69-es busz végállomása? Véleménye szerint sokaknak problémája van ezzel, ugyanakkor a diósgyőri lakos kifogásolta a villamosmegállók ülőkéinek „magasságát” is. Egy másik felszólaló a már említett bérletpénztár elhelyezését tette szóvá, véleményéhez Kovács László önkormányzati képviselő is csatlakozott, aki kiemelte, „akaratom ellenére hozták az Adyba” a jegypénztárt, ami véleménye szerint ráadásul nem akkor van nyitva, amikor a legtöbben szeretnének jegyet, bérletet váltani.

lakossagi_forum_diosgyor_130624_ja_6.jpg

Volt olyan lakos, aki a Bölcs utcai villamosmegálló „szellőssége” miatt szólalt fel, elmondása szerint ugyanis esős időben oldalról beázik a megálló, így az ülőkék használhatatlanok. Egy másik diósgyőri lakos arra kérdezett rá, hogy a Zöld Nyíl projekt befejeztével megszűnik-e a párhuzamos közlekedés. Kovács László hozzáfűzte, az 1-es busz megtartása fontos kérdés. Egy diósgyőri hölgynek a 69-es busz végállomásával volt problémája, melyet a háza előtt alakítottak ki. Elmondása szerint felszállót itt még alig látott, ezért arra kérte az MVK vezetőségét, hogy vizsgálják felül a döntést. Egy mozgáskorlátozott fiatalember az alacsonypadlós buszok kora reggeli és esti járatait hiányolta, mivel elmondása szerint így reggel nehezen tud munkába járni, esténként pedig a városba menni, szórakozni.

Devecz Miklós a felvetődött problémákra elmondta, egy olyan koncepción dolgoznak, amely a struktúrát, a közlekedési ágakat egy egész hálózatként kezeli. Ennek egyik „eleme” a már említett felmérés.
– Bízunk abban, hogy a felmérés is segíteni fog minket egy olyan hálózat kialakításában, ami nagy tömegeket tud kiszolgálni. Azt már most megígérhetem, hogy az új koncepciónak köszönhetően egyetlen átszállással el lehet majd jutni a város bármely pontjára – mondta a vezérigazgató.

A jegypénztárakkal kapcsolatban kiemelte ugyanakkor, hogy csak ott alakítanak ki pénztárakat, ahol az kifizetődik. Új megoldásokon is gondolkodnak, ilyen lenne a nagyobb cégekhez, közintézményekhez való kitelepülés. A villamosjáratok sűrűségével kapcsolatban kiemelte, a nyári menetrend szerint 2 perccel sűrűbben járnak a villamosok az előző menetrendhez képest, az ütemesség biztosítása fontos kérdés a közlekedési vállalatnál. A mozgáskorlátozottak igényeinek felmérésére az őket tömörítő szervezetekkel fel fogják venni a kapcsolatot. mondta Devecz Miklós.

lakossagi_forum_diosgyor_130624_ja_5.jpg

– Azt tartjuk szem előtt, hogy az utasoknak könnyebb, egyszerűbb legyen a közlekedés. Bízunk abban, hogy az utazóközönség nagy tömegeit érintő kérdésekben legközelebb már eredményekről számolhatunk be – szögezte le a közlekedési vállalat vezérigazgatója.

Kriza Ákos polgármester elmondta, a mostani pénzügyi helyzet szerint tudnak válaszolni a feltett kérdésekre. Mint mondta, a 4-5 évvel ezelőtt elfogadottak szerint épültek ki a Zöld Nyíl projekt részei, a felmerült problémákra válaszul jelenleg már nincs keret átépítésre. Ugyanakkor a menetrend legoptimálisabb kialakítására kell törekedni és költeni.
– Nagy a potenciál a tervezett reformokban, minden remény megvan tehát, hogy a cégvezetés ki fogja használni a fejlesztésekben rejlő lehetőségeket – emelte ki a polgármester. Kriza Ákos hangsúlyozta azt is, hogy a többségi igénynek megfelelően készül majd el a menetrend. Kérte ugyanakkor az MVK vezérigazgatóját, hogy vizsgálják meg a bérletpénztárral kapcsolatban felmerült problémákat.

Közbiztonság, fészekrakók

A fórum második részében olyan problémák kerültek elő, mint többek között a parkrongálás, a száraz ágak eltávolítása, a gallyazás, a fészekrakó problémakör, vagy a szórakozóhelyek éjszakai nyitva tartása. Kriza Ákos a közbiztonságot és a fészekrakókat érintő válaszában ismertette, a közgyűlés döntése értelmében közel 180 lakás követelését vásárolták meg. Felhívta a fórum résztvevőinek figyelmét arra, hogy lakcím szerint jelezzék, ha ilyen lakásokról tudnak, hogy megvizsgálhassák, az a 178 lakás között van-e. Kiemelte, közbiztonságra szinte erején felül költ az önkormányzat. Megemelték a közterület-felügyelők számát, és elindítottak egy olyan közbiztonsági projektet, melynek ugyanúgy eleme a több rendőrjárőr, mint egy jelzőrendszer kialakítása.

A fórumsorozat folytatása

Június 25-én, kedden délután fél 6-tól a Komlóstetői Általános Iskolában Gazdusné Pankucsi Katalin önkormányzati képviselő tart lakossági fórumot a 16. választási körzetben élőknek. A rendezvényen szintén részt vesz Devecz Miklós, az MVK Zrt. vezérigazgatója is, aki a közösségi közlekedésben bevezetett és tervezett változásokról ad tájékoztatást.

Június 26-án, szerdán délután 5 órától a Gárdonyi Géza Művelődési Házban Gonda Géza és Nehéz Károly önkormányzati képviselő tart lakossági fórumot a miskolci 3. és 4. választási körzet területét – Görömbölyt, Hejőcsabát, Tapolcát és az Avast, a Szentgyörgy és a Sályi utcát – érintő közlekedésének áttekintése, a lakosság érdekében történő javítása érdekében. A fórumon részt vesz Devecz Miklós, az MVK Zrt. vezérigazgatója is, aki a közösségi közlekedésben bevezetett és tervezett változásokról ad tájékoztatást.

Kujan I.
Fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-10-14 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!