Kultúra

Operafesztivál: A jövő kulcsát keresték az utolsó napon

2013-06-23 21:11

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE opera_verseny_130623ml_07.jpg

A jövő kulcsa címmel hirdetett operaíró-versenyt a Bartók Plusz Operafesztivál vezetése, 2012-ben. A pályázatra 9 új opera érkezett, amelyből a legjobb hármat tekinthette meg részleteiben a miskolci közönség vasárnap este, a 2013-as operafesztivál zárógáláján – a közönség és a szakmai zsűri döntött, a legjobb alkotást jövőre teljes pompájában mutatják majd be a fesztiválon.

Szilágyi Miklós-Horváth György Ostrom, Németh Norbert Hazug románc és Girolamo Deraco Taci című operáját láthatta vasárnap este, az operafesztivál záró estjén a miskolci nemzeti közönsége.

Alekszej Ribnyikov, az operaíró-pályázat zsűrijének elnöke, a délutáni értékelő sajtótájékoztatón elmondta, az operafesztivál stimulálja a folyamatot, amely az új szerzemények létrejöttét segíti, amiért a világ összes zeneszerzőjének nevében köszönetet is mondott.

opera_verseny_130623ml_03.jpg

– Hazámban elmondtam, milyen a miskolci operafesztivál, hogy tavaly óta létezik ez a pályázat. A fiatal zeneszerzők pedig lelkesek, hogy írhassanak operát Miskolcra. Lelkesek vagyunk, s a fesztivál vezetésével már tárgyalunk, hiszen Oroszországban készülünk a Háború és béke című operám bemutatójára. Az első külföldi vendégelőadást a miskolci operafesztiválra tervezzük – mondta Alekszej Ribnyikov, akinek Juno és Avos című rockoperáját először láthatta a közönség Miskolcon.

Alekszej Ribnyikov világhírű kortárs, orosz zeneszerző, aki tavaly díszvendégként, idén pedig szerzőként és a zsűri elnökeként volt jelen a Bartók Plusz Operafesztiválon.

Kesselyák Gergely fesztiváligazgató délután a sajtó képviselőinek, majd este, a gálán jelenlévőknek is bejelentette: 2014-re is meghirdetik az operaíró-versenyt, sőt, 2015-re is kiírják, már most.
– Már most tudunk olyanokról, akik jelentkezni fognak, akik várják az operaíró-versenyt, ezért újra kiírjuk azt. Sőt 2015-re is, amiben lesznek apróbb változások, hiszen a nyertest a soron következő fesztiválon mutatjuk be, ezért elképzelhető, hogy elegendő lesz a zongorára megírt opera a pályázatra. A pályázati feltételekről részletesen a fesztivál honlapján tájékozódhatnak majd a szerzők – tájékoztatott Kesselyák Gergely, aki a miskolci operafesztivál egyik alapítója, 2011 szeptemberétől igazgatója.

opera_verseny_130623ml_09.jpg

A karmester ’93 óta nyolc különböző zenés színházban hatvan produkciót vezényelt, számos külföldi vendégszereplésen van túl. 1999 óta rendezéssel is foglalkozik – színpadra állította Verdi Rigoletto, Donizetti Szerelmi bájital, Bartók A kékszakállú herceg vára című operáit Miskolcon. Ő rendezte a Magyar Állami Operaház 2005-ös Don Giovanni produkcióját. Két évig nagy sikerrel játszották rendezésében Verdi Nabuccóját a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

A zsűri soraiban foglalt helyet Kerényi Miklós Gábor rendező is, aki jelenleg a határon túl a legtöbbet foglalkoztatott magyar rendező, 2001-től a Budapesti Operettszínház vezetője. Mint azt a miskolci fesztivál értékelésekor elmondta, a struktúra, a megkezdett út méltán teszi majd idővel a világ operaközpontjává Miskolcot.
– Óriási vállalás ez, aminek van jövője. A miskolci operafesztivál főnixmadárként született újra – tette hozzá.

A nemzetközi zsűri negyedik tagja Fekete Gyula zeneszerző, aki Hans Christian Andersen Egy édesanya története című alkotásának nyomán kezdett zeneszerzésbe.  A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneszerzés Tanszékének vezetője, egyetemi docens. Számos vokális és hangszeres mű mellett több operát is komponált.

Kesselyák Gergely a jövővel kapcsolatban elárulta, Fekete Gyula és Alekszej Ribnyikov mellett Selmeczi György is új darabon dolgozik, amelyet kifejezetten a Bartók Plusz Operafesztivál számára ír. A következő operaíró-versenyre pedig várhatóan Svédországból, Amerikából, Ausztráliából is jelentkeznek majd, többek között.

Kiss J.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-08-11 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!