Miskolc anno

Névadó – Bánki Donát

2013-06-09 08:27

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Diósgyőrben a Kuruc utcától északra húzódó, kelet-nyugat irányú utcánk, amit a Béke és a Törökverő utca övez. Mellette halad el a lillafüredi kisvasút, amelynek itt van a diósgyőri megállója.

bankidonat.jpg
Veszprém megyében, orvos családban született, apja a szabadságharc főorvosa volt. A budapesti Műegyetemen gépészmérnöki diplomát szerzett. A Ganz gyárban szerkesztőmérnök, Csonka Jánossal a magyarországi motorgyártás megteremtője. (Benzinmotor, karburátor, robbanómotor, elsőkerék-meghajtású autó, gőzturbina, vízturbina tartozik egyéni és közös találmányaik sorába.) Nagyszabású tervet készített a Vaskapu vízierőművének elkészítésére, amely nyomtatásban is megjelent. Gépszerkesztő, feltaláló, egyetemi oktató volt, s a laboratóriumi hallgatóképzés bevezetője. Munkásságát a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagsággal ismerte el.

1859–1922 között élt. Nevét Lőwingerről magyarosította 1879-ben szülőfaluja nevére. Emlékét számos iskola, emlékbélyeg, 2009-ben kiadott emlékpénz és egy kisbolygó őrzi. Könyvei mellett lexikonszerkesztőként is ismert. Budapesten a Farkasréti temetőben nyugszik.

D. I. | MNAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-01-16 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!